A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az EU engedélyezheti az alkoholmentes(ített) borokat

A tervek szerint május végére születik döntés

2021-05-08 | Vinoport


Az EU engedélyezheti az alkoholmentes(ített) borokat

Az egészségügyi érvek mellett bevallott cél az új piacok meghódítása is az alkoholmentes borokkal. Előtte azonban még rengeteg kérdés vár megválaszolásra.


Az utóbbi időben egyre több hír lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unióban közös piacszervezés (Common Market Organisations – CMO) alá tartozó bor definíciójánál nagy változások lesznek. A tagállamok többsége állítólag támogatja azt az elképzelést, hogy az alkoholmentesített borokat is lehessen bornak nevezni. „Valószínűsíthető a megegyezés Maria do Céu Antonas, az Európa Tanácsot jelenleg elnöklő Portugália mezőgazdasági minisztere, valamint az Európai Parlament és az Európai Bizottság közözz” – nyilatkozta a Paolo De Castro, az Európa Parlament mezőgazdasági bizottságának koordinátora Wine Newsnak.

 

 

A három fél közül az Európa Parlament amellett érvelt, hogy csak az asztali bor kategóriába engedélyezzék az alkoholmentesítést, miközben a másik két fél – nem utolsó sorban az észak-európai tagállamok nyomására – kiterjesztené a lehetőséget az eredetmegjelölt, minőségi kategóriára is (Designation of Origin). Egyelőre nem született döntés, és bár szakértők valószínűsítik, hogy a tervek ellenére nem a május végi lesz az utolsó kör a háromoldalú tárgyalásokban, az azonban kétségtelen, hogy ilyen messzire korábban még nem jutott az ügy. Nem utolsó sorban azért, mert az idén februárban bemutatott az EU legyőzi a rákot tervbe (EU beating cancer) is be lehetett emelni a témát.

 

Mindazonáltal ez nem csak egészségügyi kérdés, a nagy termelők máris meglátták benne a lehetőséget, például így az alkoholfogyasztást tiltó arab országok is potenciális piaccá válhatnak – tette hozzá a már említett De Castro. A vitában érvként nagyon sokszor elhangzik az alkoholmentes sörök bevezetése és sikere, bár a példa annyiban sántít, hogy az alkoholmentes söröknél alkalmazott módszer a boroknál nem jöhet szóba, ott valóban csak utólagos alkoholmentesítéssel oldható meg a dolog.

 

A tervek szerint az EU egy laza keretszabályt fogadna el, az egyes tagországok dönthetnének saját hatáskörükben, hogy ezt egy az egyben átveszik, vagy esetleg szigorításokat eszközölnek. Paolo De Castro szerint ez hasonlítana a must javításának európai gyakorlatához: miközben az EU megengedi a szacharózzal történő javítását, többek Olaszország és Spanyolország saját hatáskörében tiltja (ezekben az országokban csak mustkoncentrátum használható).

 

De hogyan reagálnak minderre a borászok?

 

Sokat elárul a helyzetről, hogy az olasz borászokat tömörítő Assoenologi szervezet elnöke annyira komplexnek tartja a kérdést, hogy nem kívánt nyilatkozni a winenews.it-nek, amíg nem látta a javaslat végső verzióját. Ugyanez az oldal szóra tudta viszont bírni Giuseppe Caviolát, az egyik leghíresebb olasz borászati szaktanácsadót: „Az alkoholmentesítés is tulajdonképpen egy szűrési folyamat, amit már most is alkalmaznak egyesek, ha például a magas éves átlaghőmérsékletből adódóan túl nagy lesz a szőlő cukortartalma, vagy ha kevesebb alkoholt preferáló piacokat céloznak meg. Erre a módszerre azonban eddig alapvetően nem mint a teljes alkoholmentesítési módszerére gondoltunk. Minden szűrés beavatkozás, amelynek során a bor veszít aromáiból és ezért amennyire csak lehet, csínján bánunk vele. Az alkoholmentesítés ellen nincs kifogásom, ha az nem túlzott sanyargatása a bornak, ami által elveszti jellegét. Ez is egy tudomány, amit tesztelnünk és értenünk kell, mielőtt alkalmazunk.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!