A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ha ezek benne vannak a borban, nagyobb esélye van díjat nyerni

Minél komplexebb, annál jobb

2019-10-28 | Vinoport


Ha ezek benne vannak a borban, nagyobb esélye van díjat nyerni

Amerikai és portugál kutatók statisztikák alapján összeállították a sikeres bor receptjét.


A Washingtoni Állami Egyetem és a Lisszaboni Egyetem munkatársai a minap publikálták közös tanulmányukat a Journal of Wine Research szaklapban - olvasható a sciencedaily.com oldalon. A kutatás során arra keresték a választ, léteznek-e olyan tulajdonságok, amit a versenyek zsűritagjai tendenciózusan magasabbra értékelnek. Ehhez a Németországban évente kétszer megrendezésre kerülő nemzetközi Mindus Vini Challenge bormustra eredményeit nézték át több évre visszamenőleg.

 

 

Végül arra jutottak, a jól szerepelt borok általában magasabb etanol- és cukortartalommal rendelkeztek. Ezen kívül a fehérboroknál az egzotikus gyümölcsöket idéző aromák, míg a vörösboroknál a szárított gyümölcsös, fűszeres karakter hozott több pontot a konyhára. Ezzel szemben a fehérboroknál hátrányt jelentett a hangsúlyosabb sav és a tannintartalom, a vörösboroknál pedig a zöld és vegetális ízvilág.

 

A kutatók igyekeztek leszögezni, az édes ízek és a moderált savtartalom egyáltalán nem garancia a sikerre. „A komplexitást és a harmóniát nehéz definiálni” – írja a publikált cikkben Carolyn Ross, a washingtoni csapat egyik tagja. „Az adataink alapján a borászok arra a következtetésre juthatnak, hogy minél több fűszert és egzotikus gyümölcsöt csaljananak elő a borukban, ez azonban több más összetevőre is hatással lesz.” Ettől függetlenül nem kizárt, hogy ez a felfedezés municiót fog nyújtani egyes pincéknek a „versenyborok” tudatos előállításához. Azt ugyanis már több tanulmány kimutatta, hogy a borospalackra kerülő plecsnik bizonyos körülmények között igenis komoly marketingértékkel bírnak.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!