A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Idén nem stresszeltek az osztrák borászok

Mérsékelt savak, testes borok

2015-11-26 | Erős D. Zoltán


Idén nem stresszeltek az osztrák borászok

A tavalyi problémás évjárat után az idén sokkal elégedettebbek lehetnek az osztrák borászok, derül ki az Osztrák Bormarketing Szövetség összegzéséből.


 

Idén a szép tavaszi időt sikeres virágzás követte az osztrák szőlőkben. A forró nyári nappalok és éjszakák ugyan okot adtak az aggodalomra, ám augusztus közepén egész Ausztriába megérkezett a várva-várt csapadék. Ennek következtében enyhültek az éjszakák, optimálissá váltak az időjárási körülmények a szőlő éréséhez.

 

Az őszi időjárás nyugodt feltételeket biztosított a szürethez is. A nagy nyári meleg azonban nyomot hagyott a szőlőn, ez a feldolgozás és az erjedés során jelentett a borászok számára külön kihívást. Ami pedig az eredményt illeti: gyümölcsös, aromás, fajtajelleges borok készülhetnek az idei termésből.

A mérsékelt savak mellett a magas alkoholtartalom testes jelleget ad az idei évjáratnak. A várható összmennyiség 2,5 millió hektoliter lesz, ennek mintegy kétharmada fehér, egyharmada vörösbor. A mennyiség 27 százalékkal több a tavalyinál, 14 százalékkal haladja meg az elmúlt öt év átlagát.

 

Alsó-Ausztria

Az alsó-ausztriai borászok tavalyihoz képest kevésbé stresszes évet tudhatnak maguk mögött, a szüret is nyugodt körülmények között zajlott.

 

Az enyhe tél és szép tavasz után sikeres volt a virágzás. Aztán jött a nagy nyári meleg, csak augusztus végén érkezett meg a csapadék. Ennek ellenére a  termés kiváló minőségű lett. Ez bizonyos fokig kompenzálta a május első hetében Wagramban, Kamptalban és Kremstalban pusztító jégverést. Segített az is, hogy felemelték a minőségi borra meghatározott hektáronkénti mennyiségi kvótát 1800 kilogrammal. Ez lehetővé tette, hogy a károsultak szőlővásárlással enyhítsék a terméskiesésüket.

 

Idén nem stresszeltek az osztrák borászok

 

Érett, egészséges gyümölcs került a pincékbe. Egy-két kivételtől eltekintve az erjesztés során nem jelentkeztek olyan problémák, amelyeket ne lehetett volna hatékonyan kezelni.

 

Az alsó-ausztriai termelők a kiváló minőség, és a kisebb munkaigény miatt vélhetően szívesen emlékeznek majd az idei évjáratra. Az összmennyiség 1,5 millió hektoliter, amely csaknem 20 százalékkal haladja meg a tavalyit, s 10 százalékkal az elmúlt öt év átlagát.

Burgenland

A Magyarországgal határos tartományban az időjárási körülmények hasonlóak voltak, mint Alsó-Ausztriában, annyi különbséggel, hogy ezt a területet elkerülte a jégesés. Nem volt eltérés a szőlő fejlődésében, s az érés is összhangban volt a többi osztrák borvidéken tapasztaltakkal. A termés itt is egészséges volt, s jellemzően magas cukorfokkal szüreteltek.

 

A nyári rendkívüli meleg a Fertő tótól keletre lévő Fertőzugban magas érettséget eredményezett, ám az alacsonyabb sav és a pH-értékek fokozott éberséget követeltek a pincében.

A Fertő tó pincészeteit és kínálatukat nemrég mi is felmértük, kattintson cikkünkért>>

Burgenlandban gyümölcsös, fajtajelleges és testes borok készülnek az idei termésből. Az évjárat jellemzője a mérsékelt savtartalom, valamint a magas alkoholtartalom. Az összmennyiség 760 ezer hektoliter. Ebből 351 ezer a fehér- és több mint 400 ezer hektoliter a vörös-, illetve rosé bor.

Az elmúlt évihez képest 67 százalékkal lett több a fehér-, és 34 százalékkal vörösbor.

 

Idén nem stresszeltek az osztrák borászok(Forrás: dieweinpresse.at)

Stájerország

A jégverés ezt a vidéket sem kerülte el, ám végül nem okozott súlyos problémát, mert a megmaradt fürtök fejlődésükkel részben ellensúlyozni tudták a természeti csapást. A virágzás az egyes bortermő területeken eltérő időpontban következett be, így a szüreti  időpontok is eltértek egymástól.

 

A szőlő jó minőségéből és érettségéből, valamint a magasabb alkoholfokból következően erős évjárat lesz Stájerországban is a 2015-ös. A várakozásokkal ellentétben mintegy 10 százalékkal kevesebb az olaszrizling, ugyanakkor bőséges a termés a muskotályos szőlőkből, valamint a chardonnay-ból, amit Stájerországban Morillonnak is hívnak. Az összképet tekintve: a mennyiség megközelíti a 250 ezer hektolitert, amihez magas minőség társul.

 

Idén nem stresszeltek az osztrák borászok

Bécs

A főváros szőlőskertjeiben előbb kisebb jégeső, majd a nyári aszály tette próbára az ültetvényeket. Ez nyugtalanította is a termelőket, ám végül az eredmény rácáfolt a negatív várakozásokra: az idei termésből Bécsben 24 ezer hektoliter bor készül, ami negyedével több a tavalyinál. A nyári kedvezőtlen hatások azonban fokozott figyelmet és esetenként beavatkozásokat követeltek a borok készítésénél. Az október végi újborbemutató azonban arról adott bizonyságot, hogy kellemesen iható, gyümölcsös, ám erőteljes lesz az idei évjárat.

Más országok 2015-ös szüreti eredményeiről itt olvashat>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!