A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kaliforniát, Argentínát, Chilét kóstoltuk

WSET felsőfok, Újvilág

2016-03-31 | Vinoport


Kaliforniát, Argentínát, Chilét kóstoltuk

Hol találkoznak a világ legjobb marketing- és borszakemberei, az amerikai születésű véleményvezér Master of Wine-ok, a borszakmát meghatározó online média, és a világ pénzes befektetői? Persze, hogy az Egyesült Államokban. Ráadásul, akár elismerjük, akár nem, a világ legjobb cabernet sauvignon fajtaborai is itt készülnek, és zinfandelük sem kevésbé híres. Ezek közül a Borkollégiumban is kóstoltunk.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Az Egyesült Államokról szóló részért ide kattintson>>

A Chiléről és Argentínáról szóló részért pedig térjen vissza hozzánk jövő héten.

Casa Lapostolle Grand Selection Sauvignon Blanc 2013, Rapel Valley, Chile

Színe citrom. Illata petrolos, egészen intenzív. Orrban vágott füves, akácos és bodzás, zöldalmás karakter, a szájban a citrusok dominálnak, kiegészítve vaníliás, vaníliaporos jegyekkel. A korty száraz, nagyon kis szénsav egészíti ki. A savak élénkek, a bor a közepesnél könnyedebb, az alkohol érezhetően magasabb, mint azt az egyensúlya kívánná.

4 pont

Wolfgang Puck Chardonnay Master Lot Reserve 2013, Kalifornia

Színe halvány citrom, a bor könnyű, illata kifejezetten intenzív. Az illat karakteres, benne sok barack, érett nyári alma, sárga virágok - szépen nyílik, egyre teltebbé, egzotikusabbá, bujává válik a pohárban. A kortyban kis szénsav, a meleg tónus, érett piros alma, érett fehér húsú gyümölcsök, és magas savtartalom. A hordó kókuszos tónusú, a korty közepén szinte túlzónak tűnik, bár ez sokak tetszését is kiválthatja. A bor teste közepes, a bor egészen olajos, kis maradék cukor teszi kerekké. Egyensúlyban van, mutat némi komplexitást, de nem kifejezetten hosszú és intenzív.

5 pont

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Bodega Norton Torrontés Collection Varietales 2014, Mendoza, Argentina

Színe halvány citrom, szinte áttetsző, tiszta, tükrös. Illata kifejezett, intenzív, aromatikus, friss, fiatalos. Benne virágok, bodza, akác, fehér húsú gyümölcsök. A kortyban az illat által ígért jegyek visszaköszönnek, friss, szőlőleves, traubis érzettel, kis citrusossággal. Jó ivású, üdítő, fogyasztóbarát, intenzív - jól eladható.

5 pont

Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon 2013, Colchagua Valley Chile

Színe a közepesnél mélyebb rubin. Illata tipikusan újvilági: meggy, mentol, eukaliptusz, fehébors, kakaóbab. Közepesen intenzív, fejlődő. A korty is egészen zamatos, lédús cseresznye és meggy, amelyet élénk savérzet kísér. A tanninok picit tapadnak, a közepesnél több is van belőlük, meggymagos-kakaóporos jelleget kap tőlük a bor. A bor jó ivású, ez is elsősorban ételek mellé, például füstölt sonkához, hidegtálakhoz passzolhat.

5 pont

 

Ravenswood Old Vine Zinfandel 2013, Lodi, Central Valley, Kalifornia

Színe közepes rubin. Illatában a meggyes, meggymagos karakter dominál. Közepes sav és tannin, nagyjából azonos arányban, amelyből valamelyest kilóg a magas alkoholtartalom (14,5% abv.). A gyümölcsök és az édes fűszerek a háttérben maradnak, kevés a díszítőelem. A bor mégis jó, egyensúlyban van, a gasztronómiában könnyedén megtalálja a helyét.

5 pont

Canyon Road Cabernet Sauvignon 2012, Kalifornia

Színe közepes rubin. Illata lassan nyílik, fejlődő. A fajta jegyei, érett meggy, konyakmeggy és fűszerek, vanília jelennek meg, de nem igazán intenzíven. A kortyban több gyümölcs: lédús meggy nyit, kis szegfűszeggel folytatja. A kortyközép inkább üres, a korty végét vaníliás hordó zárja. Közepes sav-tannin szinte egyenlő arányban; a kortyot a végéig elkísérik. Ételekkel jól párosítható bor, melyből talán kicsit hiányolhatjuk az aromatikát, ornamentikát.

5 pont

 

Stella D. Bánlaki (@dalmastella) által közzétett fénykép,

Vina Haras de Pirque Equus Carmenere 2008, Maipo Valley, Chile 

Színe mélybíbor, a bor sűrű, sötét. Illata fejlett, aszalt paradicsom sok zöldfűszerrel. Aszalt, lekváros, füstös. A szellőztetést meghálálja. A korty koncentrált, sűrű, hosszú. Zöldfűszerek, mediterrán jelleg, később földes, céklás jegyek jelennek meg. Jelentős savtartalom, egyensúlyban az érett, jó tanninokkal - magasan strukturált. A tanninok és az alkohol belesimulnak a tartalomba. Még mindig jó formában.

7 pont

Bodega Palo Alto Coiron Malbec Reserva 2007, Mendoza, Argentina

Színe mélybíbor, szélén már gránátos. Illata főtt vegetális, lekváros: cseresznye, meggy, meggymag, fahéj, szegfűszeg. Ugyanezek a kortyban is visszaköszönnek. Komplex, tartalmas, magasan strukturált bor, az egyensúlyát magasan is megtalálja. Harmonikus, még jó karban van. Érett, gazdag tannin és sav. A 14%-os alkohol is szépen belesimul.

8 pontMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!