A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lehet, hogy a tradicionális grúz szőlőfajták jelentik a megoldást a klímaváltozásra

Bordeaux-ban és Toszkánában is komolyan foglalkoznak a kérdéssel

2020-04-14 | Vinoport


Lehet, hogy a tradicionális grúz szőlőfajták jelentik a megoldást a klímaváltozásra

Több helyen zajlanak Európában kísérletek: azt vizsgálják, a trópusivá váló körülményekre hogyan reagálnak az őshonos grúz fajták.


Különböző kísérletekre két hektárt kerített le a toszkán Banfi borászat: nemcsak a betegségeknek mesterséges növényvédő szerek nélkül is ellenálló sangiovese klónokat keresik ott, de Olaszországban egyelőre nem engedélyezett fajtákat is ültettek. Beszámolóik szerint az egyik legígéretesebb utóbbiak közül a saperavi. Ez a savas bort adó, sötét héjú, rózsaszín húsú szőlő Grúziában otthonos, de a térség más országaiban (Örményország, Moldova, Ukrajna, Üzbegisztán, Azerbajdzsán) is viszonylag elterjedt, sőt még New York államban is találkozni vele.

 

 

Nem csoda, hogy mindenfélével próbálkoznak Toszkánában, mivel radikálisan megváltozott ott az időjárás az elmúlt 30 évben: a telek és a nyarak is melegebbek lettek, miközben jelentősen megnőtt a csapadékmennyiség, trópusi klíma van kialakulóban. A Banfinal ezért – együttműködésben a pisai egyetem mezőgazdasági tanszékével – a napnak és a rothadásnak egyaránt ellenálló, vastag héjú fajták után kutatnak.

 

Nem Olaszország az egyetlen, ahol felfedezték maguknak a grúz fajtákat. Bordeaux-ban a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nemrégiben szintén elindította a maga programját: 25 hektáron termesztenek spanyol, portugál és grúz fajtákat, majd hasonlítják össze azokat a helyi fajtákkal terméshozam, minőség és összetétel szempontjából. Hogy mi lesz ennek a kifutása, az egyelőre még kérdéses, az azonban biztos, hogy Franciaország egyik leghíresebb borvidékén nem zárkóznak el a tradíciók felülvizsgálatától a klímaváltozás elleni küzdelemben: tavaly már bővítették az engedélyezett fajták listáját.

 

Hogyan készül a magyar szőlészet a klímaváltozásra?


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!