A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megvan az idei rajnaikirály

Nomen est omen, megint a Weingut von Winning a Riesling Champion

2015-08-25 | Bánlaki D. Stella


Megvan az idei rajnaikirály

A Vinum, Európa Bormagazinja idén negyedszerre választotta ki az év német rizlingbajnokát, illetve egyéb kategóriában is győztest hirdetett. Íme, a kóstolásra érdemes bajnokok!


Vinum nemzetközi bormagazin 1980 óta létezik, zürichi központú, és amellett, hogy tájékoztat, szakértő nemzetközi zsűrije kóstol és bírál is. Egyik éves nagy díja a Deutschen Rotweinpreis, amelyet a 1987 óta kétévente oszt, a másik pedig a most negyedik alkalommal kiadott, a rajnai rizlingekre fókuszáló Riesling Champion díj.

 

A zsűri idén több száz borászat 1380 beküldött borát bírálta, ezek közül abszolút győztesként idén is a pfalzi Weingut von Winning került ki. A pincészet már 2012-ben is megkapta a Riesling Champion címet. Sőt, most e mellé a száraz bor kategóriát is megnyerte. Utóbbiban a 2014-es Königsbacher Ölberg Riesling VDP.ErsteLage győzött 18,5 ponttal, amit egyébként már 17,5 euróért megvásárolhatunk, ha éppen Deidesheimben járunk. A második helyezést elért Ruppertsberger Reiterpfad Riesling VDP.ErsteLage most 15,5 euróért kapható, ez 18 pontot kapott a zsűritől.

 

Már nagyon rövid idővel a szüret után felismertem, hogy a sokat szidott 2014-es évjárat nagyszerű borokat tesz lehetővé

– emelte ki a borász Stephan Attmann nyilatkozatából a magazin. Az évjáratot egyébként az újságírók temették el korábban.

 

Megvan az idei rajnaikirály

 

Gyümölcsös borok kategóriájában a moseli, illetve részben Saar-vidéki St. Urbans-Hof 2013-as Leinwener Laurentiuslay csúcsdűlőről származó bora győzött, amely egy késői szüret 24 euróért. (A pincészet esetében hatványozottan érvényes lehet a jó borról meg a cégérről szóló mondás, a Facebookjuk tavaly novemberben, a honlapjuk évekkel ezelőtt frissült utoljára.)

(Arról, hogy mi is az a VDP, mit jelent például az Erste Lage vagy a Trockenbeerenauslese ITT írtunk korábban, ITT pedig a legjobb debütáló német rajnai rizlingeket mutattuk be.)

A félédes kategória győztese a rheinhesseni Weingut Manz 2014 Kalkstein késői szürete, amelyre a borászat honlapja szerint egyfajta édes-savanyú játék jellemző, kajszi és mineralitás. A bor a zsűritől 17,5 pontot kapott. A borászat területei a Rajna közelsége miatt izgalmasak, a talajok a folyó mentén változatosak.

 

Az Edelsüss édes csúcs Nahe vidékről került ki, a Weingut Joh. Bapt. Schäfer 2011-es Dorsheimer Pittermänchen Trockenbeerenauslese bora. A fiatal borász Sebastian Schäfer a negyedik generáció, 2002-ben vette át a birtokot. Területeinek 60 százalékán foglalkozik rizlinggel, a Pittermänchen egy idősebb telepítés, agyagos talajon, maga a terület több mint száz éve első osztályú dűlőként van feljegyezve. A borász az innen készülő édes borokat tekinti igazi kincseinek.

 

Megvan az idei rajnaikirály

Sebastian Schäfer szüretel

 

Az Auslese kategóriában szintén egy pfalzi, a Weingut Karl Pfaffmann lett díjazott tavalyi Walsheimer Sielberberg borával, amely egy rizlingválogatás, és 18 pontot ért. A leírás szerint komplex bor, egyszerre gyümölcsös, ásványos és friss gyógynövényes. A Pfaffmann 60 hektáron gazdálkodik, vérprofin és csodálatos környezetben, aki még esetleg nem ismeri, érdemes a honlapját böngészni.

 

A Kinder des Riesling címet idén a Weingut Keller szerezte meg, Rieslaner Monsheimer Silberberg 2014-es TBA-jával. Ez egyben a Riesling Champion kóstoló egyetlen bora, amely elérte a 19 pontot. Ugyanerre a borra Julia Harding Master of Wine szintén 19/20 pontot adott tavasszal, és a pincészetnek van már egy a Gault Millau által száz pontra értékelt bora is, ez az 1999-es Dalsheimer Hubacker Riesling Trockenbeerenauslese. 

 

A Vinissima-díjjal pedig a 25 éves pfalzi Katrin Windet tüntetik ki szeptember 5-én Mainzban, a Német Rizlingek Gáláján. Itt a borászok és boraik is bemutatkoznak.

 

A verseny egyéb borait kategóriánként és pontonként a Vinum oldalán lehet böngészni, de a kóstolójegyzeteket csak a regisztrált felhasználók érik el. A bajnokokról részletes portrét, a borokról leírást közöl a magazin szeptemberi számában.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!