A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Portóik, sherryk, ha valami újat próbálna

WSET felsőfok

2016-04-28 | Vinoport


Portóik, sherryk, ha valami újat próbálna

Közép- és Kelet-Európa borfogyasztóinak nagy része soha nem kóstol sherry-t vagy portóit, sokan talán nem is ismerik őket, mások pedig úgy gondolnak rájuk, mint ragacsos, édes, oxidált italokra. Nagy kár, a jó minőségű erősített borok ugyanis új dimenziókat nyithatnak a bor- és gasztronómia kedvelők számára.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

A sherry-kről szóló részt itt találja>>

A portóikról szóló részért térjen vissza hozzánk!

Valdespino Inocente Fino Sherry, single vineyard NV

15% abv.

Színe halvány citrom. Illata intenzív, fejlett, benne krétás és marcipános jegyek, mandula, mandulavirág, citrusok, illetve enyhe kenyérhéjas, mogyorós jelleg. Ízében vajas mogyorót frissítenek érett citrusok. Kis mandulás kesernye, élénk savak kísérik. Tésztás és pörkölt aromák, mineralitás. A korty hosszú, intenzitása közepes. Nagyon jó minőség.

Tio Diego Amontillado Dry Sherry, single vineyard NV

18% abv.

Színe közepes intenzitású borostyán. Illatában karamell, füstös cukormáz, hántolt friss dió. Íze intenzív, a korty hosszú, közepes(+) savtartalommal. Ízében szintén diós jegyek, zölddió, diólikőr, picit érett citrus és keserű mandula. Közepes sav, az alkohol közepesre erősített, a bor egyensúlyban van. Az illat és az íz viszont nincs teljesen összhangban, az édes karamelles ízjegyek elmaradnak. Még eltartható, jó minőségű.

 

Barbadillo Amontillado Medium Dry Sherry, NV

17,5% abv.

Színe tiszta, közepes borostyán. Illatában kenyérhéjas, toastos, kovászos jegyek, aszalt gyümölcsök (narancs, kandírozott narancshéj, birsalma, birsalma sajt), méz. Illatgazdag, intenzív. Teste közepes, savtartalma szintén a közepes tartományba esik, akárcsak cukortartalma. Ízintenzitása közepes(+), a korty hozza az illat által ígért aszalt narancsos-vérnarancsos, karamelles, grillázsos jegyeket. Jól iható.

Real Companhia Velha Royal Oporto 10 Years Aged Tawny Port, NV 

20% abv.

A bor zavaros, opálos, színe közepes borostyán, a szélén gránátos, sárgás. Illata alacsony intenzitású, benne érett, napon felejtett narancs és ananász illatjegyei; mézes, gyógycukorkás. A bor édes; a kortyban is gyógycukorkás, mézes jelleg tűnik fel. Emellett szárított gyógynövények és aszalt gyümölcsök, vérnarancs lekvár, édes áfonyalekvár; karamella, mandula jegyei. A korty többet ad, mint az illat. Az alkohol magasra erősített, teste közepes(+), ízintenzitása közepes(+), hossza közepes. A bor a csúcsán túl van már.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Sandeman Vau Vintage Port 2003

20,5% abv.

Színe tiszta, mély, festi a pohár falát. Illata intenzív, gazdag. Illata meggyes-málnás savanyú cukorka, édes fűszerek, eukaliptusz, kis mentol. Édes (cukor 98 g/l). A korty hosszú, benne friss, érett, némileg túlérett gyümölcsök jegyei gazdagon, pirosak és feketék is. Mint az armagnacban elrakott szilva; csokoládés cseresznyelekvár, kávé. Koncentrált, jó savérzettel, a végén a hordó fűszeres jegyeivel. Testes. A bor még fejlődik. Nagyon jó minőség.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!