A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Száz évesen is dolgozott az amerikai borlegenda

Meghalt Peter Mondavi

2016-02-24 | Vinoport


Száz évesen is dolgozott az amerikai borlegenda

Február 20-án 101 éves korában elhunyt Peter Mondavi, Napa-völgyi borlegenda, a Mondavi család pionír generációjának utolsó élő tagja. Egészen száz éves koráig aktívan dolgozott, és mint mondta, naponta megkóstolta a borait, hogy biztos legyen benne, a Charles Krug Winery jó irányba tart.


Az olasz felmenőkkel rendelkező Mondavi család 1943-ben vásárolta meg a Charles Krug Wineryt (nyitókép), amelyet egykor a Napa-völgy első telepesei alapítottak. Peter és Robert Mondavi azonban képes volt új korszakot nyitni a legendás pincészet életében a cabernet sauvignon-nal. A testvérek együtt képesek voltak világhírűvé tenni a pincét, a Charles Krug az '50-es és '60-es években vitathatatlanul a "négy nagy" közé tartoztak a Napa-völgyben.

 

Peter Mondavi azonban nemcsak a Charles Krug által vonult be a borászati történelembe. Kutatásaival megújította a hideg erjesztés metódusát, ő volt az első napai termelő, aki hideg steril szűrést alkalmazott borainál, illetve az első, aki francia tölgyfahordókkal dolgozott az akkor már szintén a Mondavi tulajdont képező To Kalon birtokon.

 

Száz évesen is dolgozott az amerikai borlegenda

Peter és Robert Mondavi

 

A két testvér útja végül külön vált néhány vitás ügy miatt. Az idősebb testvér, Robert Mondavi saját nevén alapított borászatot 1966-ban, részét a Krugből eladta öccsének. Robert hatalmas karriert futott be 2008-as halálig.

 

Azonban öccse sem maradt le tőle, Peter Mondavi egészen 2015-ig, 100 éves koráig aktívan dolgozott, és személyesen bizonyosodott meg borai magas minőségéről. A Charles Krug Wineryt halála után fiai viszik tovább, írja a WineSpectator.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!