A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Végigkóstoltuk a jubileumi VieVinum-ot Bécsben - I. rész

20 éves a legnagyobb osztrák borfesztivál

2018-07-06 | Bognár Attila


Végigkóstoltuk a jubileumi VieVinum-ot Bécsben - I. rész

Az idén június 9-11. között megrendezett Vievinum a legnagyobb és legszínvonalasabb osztrák boros rendezvény, melyre nekünk is volt szerencsénk eljutni. A két évente sorra kerülő, idén húszéves jubileumát ünneplő boros seregszemle helyszíneként ezúttal is a csodálatos Hofburg palota díszes termei szolgáltak.


Fotó: © ÖWM/Anna Stöcher

 

A Willi Klinger vezette Osztrák Bormarketing Szövetség és az Alexendra Graski-Hoffmann (MAC Hoffmann) által szervezett rendezvény mindig különleges, kiválóan megtervezett és lebonyolított, az idei évforduló alkalmából azonban több újítással is készültek. Először is a díszvendég és fővédnök nem más volt, mint maga a híres boros szaktekintély, Hugh Johnson, aki elmondta, hogy nem nagyon szokott ilyen nagy boros rendezvényekre járni, de a szervezők kedves invitálásának nem tudott nemet mondani. Rajta kívül meghívást kapott a világ minden részéről érkező mintegy 1150 szakmai vendég, sommelier-k, kereskedők, újságírók, éttermesek, mely rekord résztvevői szám a rendezvény történetében.

 

Ha már a számoknál járunk, azok meglehetősen impozánsak. Közel tizenötezer vendég nagyjából ötven országból kóstolhatta a mintegy 550 osztrák borász által kínált borokat a három nap alatt. Számtalan kísérőprogram, mesterkurzus Master of Wine-ok előadásaival és részvételével, nulladik napi program, after partyk, hogy csak párat emeljünk ki. A szakmai látogatók és a nagyközönség tehát rengeteg kóstolandó borból és programból választhatott.

 

Nem véletlenül tartják a VieVinumot az egyik legkellemesebb, legjobb hangulatú boros rendezvénynek a világon, és ezt a látogatók visszajelzései meg is erősítik. A kiállító borászok is elégedettek voltak, szerintük a rendezvény színvonala igen magas, a külföldi látogatók osztrák borismerete, szakmai felkészültsége meglehetősen emelt szintű volt. Célzottan kerestek borvidékeket, termelőket, borokat, szőlőfajtákat, komoly beszélgetéseket folytathattak, visszajelzéseket kaphattak tőlük.

 

Végigkóstoltuk a jubileumi VieVinum-ot Bécsben - I. részFotó: ÖWM

 

Azt hiszem, mi csak irigykedni tudnunk egy ekkora szabású és színvonalú boros rendezvényre, amire itthon is szükség lenne. Egyben örülhetünk is, hogy eljutottunk ide, mert a remek osztrák borok mellett sok pozitív és követendő példát is láttunk, amelyek itthon is hasznosíthatók lennének.

 

Nemzetközi kiállítók

 

Idén Svájc volt a vendégország, ami azért is ígérkezett különlegesnek, mert svájci borokat viszonylag ritkán lehet kóstolni, ugyanis ők nagyjából otthon eladják, elfogyasztják azokat. A svájci borok emellett nem olcsók, viszont rengeteg érdekes saját szőlőfajtát használnak. A tizenöt svájci kiállítónál olyan egyedi fajták borait kóstolhattuk, mint a gutedel, a chasselas, petite arvine, de a nemzetközi fajták közül nagyon komoly pinot noir-okat készítenek, illetve találtunk még érdekes chardonnay, merlot és syrah tételeket is.

 

A Falstaff magazin mindig kitesz magáért, hiszen több termet is megtöltenek az általuk kiválasztott nemzetközi pincészetek kiállítói, borai. Idén egy termet csak a német szövetség, a VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) borászai foglaltak el szokásos magas színvonalú rizlingjeikkel. Kedvenceim a Prüm, a Künstler, Peter Jakob Kühn, a van Volxem és Kruger-Rumpf pincék voltak, akiktől a csúcsboroknak számító Grosse Lage tételek is kóstolhatók voltak. Rajtuk kívül nagyon erős olasz kiállítói csapattal találtunk magunkat szembe, olyan nagy nevekkel, mint a Argentiera, Banfi, Cecchi, Felsina, Ornellaia, Antinori, Pio Cesare, Planeta, vagy a Ferrari pezsgők. Olyan különlegességek, mint a dél-tiroli borok a Nals Margreid, a Manincor és Kornell pincészetektől, sem minden nap kóstolhatók.

 

 

Érdekes borászatok érkezetek a Közép-Kelet-Európai régióból, és olyan egzotikus helyekről is, mint Libanon. Kóstolhattunk moldáv, horvát (Ilocki Podrumi), szlovén (Dveri-Pax), macedón (Tikves) borokat is, és itt kaptak helyet a magyarok is (pl. Pfneiszl, Pajzos, Villa Sandahl). Az egyik legizgalmasabb nemzetközi kiállító pedig az argentin Alpamanta volt. A mintegy 500 hektáron biogazdálkodást folytató pince érdekes malbecjeivel, bársonyos tanninú acéltartályos petit verdot-jával, cabernet sauvignonjával és különleges, fűszeres cabernet franc-jával kiemelkedett a mezőnyből. De itt kapott helyet az egyik legjobb kékfrankost hozó pince, a Reiner Wein, a Nador borokkal, melyek a soproni borvidékről, Vaskeresztesről, a határ magyar oldaláról származnak. Garger Imre, osztrák unokatestvére, Rainer Garger, valamint Reinhold Krutzler osztrák borász közös projektje ez, és a Voller valamint a Wanzer-dűlős 2012-es kékfrankosok mellett hoztak egy hatalmas, ötliteres palackos rozét is, amelyet Master of Wine-ok sem hagytak ki.

 

Osztrák pezsgők

 

Az osztrákok sem maradnak le a bubis italok divathullámáról. Egyre több borvidéken, egyre több borász készít náluk komoly minőségű pezsgőket. Mindez a fogyasztásban is megmutatkozik, 2008 és 2015 között ugyanis 30%-kal nőtt az osztrákok által megivott pezsgő mennyisége, és minden harmadik palack már saját, osztrák előállítású volt. Nem csak a szilveszter itala náluk, hanem előszeretettel fogyasztják egyéb ünnepi alkalmakor is, 17%-uk havonta, 44%-uk pedig negyedévente gurít le belőle. Gyakorlatilag minden borvidékükön készítenek pezsgőt, melyeket három minőségi kategóriába sorolnak (Klassik, Reserve, Grosse Reserve), a Reserve esetén 18 hónap, utóbbi esetén pedig min 30 hónap élesztőn tartás a kötelező előírás.

 

Végigkóstoltuk a jubileumi VieVinum-ot Bécsben - I. részFotó: Bernhard Schramm

 

A rendezvényen az olyan tradicionális pezsgőkészítők, mint a Schlumberger és a Szigeti önállóan jelentek meg, de volt egy csak osztrák pezsgőkből álló stand is, gazdag információs kiadványokkal, és különböző borvidékről származó 20 termelő tételeivel. Kedvenceim a Schloss Gobelsburg Brut Reserve (pinot noir, rizling, zöldveltelini), Fred Loimer extra brut Reserve (zweigelt, chardonnay, pinot noir, zöldveltelini) illetve a Malat pince 2014-es pinot noir rozé pezsgője voltak. De tetszett a Bründlmayer brut reserve és a langenlois-i Jurtschitsch brut nature 2014 is. És hogy az osztrákok mennyire komolyan veszik ezt a műfajt, arról mi sem mond többet, mint hogy a Vinum magazin két elismert szakértője, Walter Kutscher Ausztriából és Rudi Knoll pedig Németországból válogatott össze 11-11 pezsgőt egy osztrák-német vakkóstolós párbajra, amelyet aztán az osztrákok nyertek 7-4 arányban, nem kis büszkeséggel eltöltve őket.

 

Wachau

 

Talán a legismertebb és legelismertebb osztrák borvidék, de a fehérboros részek közt mindenképp vezető szerepű. A Duna két partján a Krems és Melk közti részről beszélünk: mindösszesen 1344 hektár, meredek hegyoldalak, palás, köves talaj; zöldveltelini és rizling a fő szőlőfajták. Mellettük van néhány más is (pl. neuburger, pinot blanc), de az előző kettőből készülnek világhírű borok. Példaértékű borászati összefogás (Vinea Wachau) és szabályozás (Steinfeder, Federspiel és Smaragd borkategóriák), mely meglátszik az értékesítésen is. Minden bort gyorsan eladnak, eléggé magas átlagárakon, olyannyira, hogy ilyen szintű boros rendezvényekre már szinte csak a legfrissebb évjárattal jönnek (jelenleg a 2017-essel). Ugyanakkor az egyes települések egyes dűlői külön karaktert adnak a borokhoz, így a csúcsboroknál különösen fontos a dűlő jelentősége.

 

Példaértékű a modern borászati technológiák, épületek, pincék összhangja a vidék hagyományaival. Az év minden napján találunk náluk nyitott pincéket, heurigereket; barátságos a vendégfogadás, a borokkal pedig sehol nem lehet mellélőni.

Innét rossz bort még nem ittam.

 

A borok rendkívül jól érlelhetők, de fiatalon is mutatják szépségüket. Erre a rendezvényre főleg a 2017-es évjárattal érkeztek, és a Vineau Wachau borászai külön teremben kaptak helyet. Rengeteg nagyon szép bort kóstolhattunk, bár még nagyon kezdeti stádiumban lévőket. Kérdés, hogy az általuk csúcsnak tartott 2015-ösöket sikerül-e ezzel majd elérniük. A nálunk is ismert nagy nevek (Prager, Hirtzberger, F. X. Pichler, Knoll, Nikolaihof, Jamek, Domäne Wachau) mellett érdemes kipróbálni a kisebb vagy kevésbé ismert termelőket is is. Ilyen pl. FJ Gritsch Spiztből, akinek smaragd kategóriás rizlingjei és zöldveltelinijei a terem legszebbjei közé tartoztak. Megemlíteném még az Alzinger, a Tegernseerhof, a Lagler, Polz és a Zottl pincéket is, utóbbinál például 2016-os chardonnay smaragd egészen izgalmas tétel. A Nikolaihof bioborászat; boraikat viszonylag későn palackozzák, hosszú érlelés után, de azok teljesen frissek élettel telik, különlegesek, színük is olyan világos, mintha a legújabb évjárat lenne. Egészen kiemelkedő a 2004-es évjáratú rizlingjük, mely 12 év hordós érlelést kapott, valamint 2002-es évjáratú rizlingjük, amely még mindig csak hordómintaként volt kóstolható.

 

Österreichische Traditionsweingüter ÖTW

 

Ez a szervezet Alsó-Ausztria négy borvidékének (a kb. 10 ezer hektárt lefedő Kremstal, Kamptal, Traisental és Wagram) kiemelt termelőit tömöríti, melyek együtt, egy teremben voltak jelen ezen a rendezvényen is, csakúgy, mint máshol.

Közös marketing, közös arculat, közös évjáratbemutatók, közös gondolkodás, de a termelők sajátosságainak és identitásának megőrzésével.

Egy újabb példaértékű összefogás. Fő céljuk a négy borvidék dűlőinek kiemelése, az ott folyó borkészítés szabályozása, a dűlők egyediségének bemutatása. Az első, 2010-es klasszifikáció során 53 dűlőt emeltek ki, mely szám a 2018-as bővítéssel 59-re nőtt: ezek a kiemelt területek, amelyek Erste Lage néven kerülnek a palackokra is. Az innét származó borok a borvidék csúcsborai. Egészen hihetetlen ezen dűlők és boraik sokszínűsége. A szabályozási folyamat még nem fejeződött be, tovább szeretnék finomítani, fejleszteni a dűlők besorolását, a jövőben bevezetve egy Grosse Lage kategóriát is.

 

Az innét érkezett borászok hozták talán az egész rendezvény legkomolyabb borsorait. Minden termelő kirukkolt ugyanis egy Erste Lage dűlős vertikális, többévjáratos borsorral (5 évjárat max termelőnkként), amely vagy rizling vagy veltelini volt. Ezek egészen elképesztő borok voltak, kezdve mondjuk a muzeális 1976-os évjárattal egészen a legfrissebb 2016-osakig. De az ötös sorok mellett természetesen más boraikat is elhozták. A csúcstartó a kamptali Bründlmayer volt, ahol 20 bort és négy pezsgőt számoltunk össze. Az általam előzetesen kiszemelt 20 termelőből nagyjából 15-öt sikerült is végigkóstolnom. Kamptalból tetszettek a Schloss Gobelsburg, a Hirsch, a Jurtschitsch, a Weszeli pincék és Fred Loimer borai.

 

Végigkóstoltuk a jubileumi VieVinum-ot Bécsben - I. részFotó: Vinoport

 

Wagram két ikonikus veltelinis borásza a Leth (Ried Scheiben 2010-2016 sora) és Bernhard Ott (Ried Rosenberg 2008-2016) mellett a Fritsch pince magnum palackos Ried Schlossberg zöldveltelinik és a friss 2016-os pinot noir-ja volt a meglepetés számomra. Kremstalból még több ismert és remek borász érkezett (Malat, Mantlerhof, Geyerhof, Stadt Krems, Salomon Undhoh, Stift Göttweig, Rainer Wess). Az igazi különlegesség viszont a borvidék viszonylag eldugott kis településének, Senftenberg-nek a két borásza (Proidl és Nigl) voltak. Előbbinél a rizlingek, utóbbinál a veltelinik mutatták pazar formájukat. Traisentalból pedig Markus Huber rizlingjei továbbra is etalonnak számítanak.

 

A beszámolót pár nap múlva Burgenlanddal és más, felfedezésre váró osztrák borvidékekkel folytatjuk!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!