A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

123 bor

Nagy Sebestyénnel beszélgettünk

2012-12-17 | Tóth Adrienn


123 bor

Karácsony közeledtével egyre nagyobb a nyomás ajándékügyben. Ha egy hozzánk hasonló borkedvelő barátunkat szeretnénk meglepni valami olyasmivel, ami nem tűnik el a semmibe egy este alatt, de tudjuk, hogy pohara, dugóhúzója már van, érdemes körbenézni az újonnan megjelent boros könyvek között. A borjouros Nagy Sebestyén 123 bort ajánl az újdonságokra nyitott borkedvelők figyelmébe.


 

Annyi boros könyv van a piacon. A Tiéd mitől más?

A 123 bor... kizárólag borleírásokat tartalmaz a magyar piacon jelenleg elérhető borokról. Nincsenek benne „edukáló” tartalmak: szőlőfajták, borvidékek, borászatok bemutatásai vagy borkóstoló-kiképzés. Csak 123 rövid, informatív, szórakoztató szöveg, plusz egy kép mindegyik bor mellett. Az ilyen borkalauzokból kevés van magyarul, de úgy éreztem, van rá igény. Rendhagyó talán még a „pocket size” méret: 15x15 cm, ezzel is a könyv praktikusságát akartam hangsúlyozni. És valószínűleg a nyelvezete is könnyedebb, humorosabb, „váratlanabb”, mint általában a szakkönyveké.

Érdekesek a fejezetcímek; elmondanád, hogy melyik mit jelent?

A borok kiválasztásakor meghatározó volt az ár-érték arány, ez a fejezetek kialakításakor is fontos szempont maradt. Az első kategóriánk a Max2, best buy borokat fog össze: a név azt jelöli, hogy legfeljebb 2000 Ft-os polcárú borok szerepelnek itt. A Smart nagyon jó minőségű, de nem iszonyatosan drága borokat tartalmaz, vagyis smart buy-okat, nagyjából 2500 és 5000 Ft közötti polcárakkal.

Az Ego kissé kakukktojás fejezet, ide azok a borok kerültek be, melyek ár-érték aránya nem annyira kiemelkedő – igen, lehet, hogy kissé drágák –, de mindenképpen különlegesek. Itthon nem igazán ismert szőlőfajták, borvidékek egy-egy hírnökbora, melyet behozott valamelyik forgalmazó, tipikus szereplő ebben a fejezetben. A VIP a drágább, nagy borok fejezete, a Pink! a rózsaszínű boroké, a CO2-t pedig az olvasók fantáziájára bízom.

Hogy zajlott a kötet összeállítása? A kedvenceid közül szemezgettél, vagy kifejezetten ebből az alkalomból kóstoltál meg egy csomó bort?

Öt nagy forgalmazó kínálatából válogattam, mert azok a borok érdekeltek ezúttal, amelyek könnyen beszerezhetők az egész országban. Ez egyébként fontos szempont volt a kötetnél is, amely online megrendelhető a borjour.hu-n keresztül.

Persze az öt kereskedő nem sok, a számukat a későbbiekben bővíteni szeretnénk. A kereskedőkkel közösen végeztünk egy előválogatást, majd egy kóstolósorozaton két hét alatt végigkóstoltuk az összes bort, így maradt 123 a végén.

A kóstolók között voltak szakértők, a kereskedések képviselői és a Borjour regisztrált vendégei közül néhány jelentkező – utóbbiak képviselték a minőségi bor iránt érdeklődő, borra szívesen költő fogyasztókat. A kóstolók vakon zajlottak, majd leleplezés után megbeszéltük az összes bort közösen. A minőség mellett fontos volt, hogy az „Adnánk-e ezért a borért ennyi pénzt?” kérdésre jöjjön néhány „igen” mindegyik, végül bekerülő bor esetében.

Tervezitek a folytatást?

Igen, minden évben szeretnénk kiadni. Jövőre már előre szeretnénk hozni a megjelenést a nyár kezdetére.

Sok külföldi tétel szerepel a könyvben, pedig sok borkedvelő tart tőlük.

Ha bort iszunk, félni semmiképpen sem kell – minden háztartásban van lefolyó. A könyvbe persze csak olyan külföldi borok kerültek be, melyekről biztos vagyok, hogy a bendőkben végzik... Külföldi borokat több okból is érdemes kóstolnunk, ha már egyszer borbolondok vagyunk. Az egyik, hogy legyen mihez mérnünk a magyar kínálatot – ezért is kellene a magyar borászoknak is minél több külföldi tapasztatra szert tenniük. A másik, hogy sok nagyon jó bor, szőlőfajta egészen egyszerűen nem elérhető Magyarországon.

Ha csak magyar borokat innánk, az olyan lenne, mintha csak magyar filmeket néznénk folyton... Jó, a párhuzam sokkoló – a legjobb magyar borok szerencsére jobbak, mint a mostani legjobb magyar filmek nemzetközi összehasonlításban.

123 bor

Egyébként meglepően szépen fejlődnek a magyarországi borimportőrök, egyre jobb borokat hoznak be, csak még nagyon kevesen ismerik ezeket a borokat. Kicsit olyan a helyzet, mint a külföldi szépirodalommal, hogy még egy hasonlatot hozzak. Tele vannak a könyvesboltok polcai nagyszerű külföldi kortárs művekkel, és kis túlzással a kutya nem olvassa őket.

A 123 bor kiadása óta melyik borok okoztak meglepetést?

Magyar területekről a Balaton északi partja és Tokaj, melyek rendszeresen meglepnek egy-egy új felfedeznivalóval – akár borral, vagy egy számomra még ismeretlen borásszal. Külföldről a kevésbé felkapott területeken lehet extra jó borokat találni, viszonylag megfizethető áron: Franciaországi déli részein, Portugáliában vagy Dél-Olaszországban: Basilicata, Szardínia... Ezek remek borlelőhelyek!

Nálatok mi lesz a karácsonyi menü, és mit isztok hozzá?

Egy szép tokaji sor mindig összeáll – ez a menü. Aztán valamit csak eszegetünk hozzá.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!