A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

7+1 tudnivaló, ami a pezsgőt illeti

2015-06-26 | Vinoport


7+1 tudnivaló, ami a pezsgőt illeti

„Hazánk jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időkben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában és mind több száz borász készít habzó- és gyöngyöző borokat is.” - Ezekkel a mondatokkal hívta fel magára a figyelmet a Pezsgő Szalon – Nagy Pezsgő Kóstoló elnevezésű rendezvény, mely a június 20-án került először megrendezésre a Winelovers szervezésében.


(Az eseményről készült képek ITT tekinthetők meg.)Az egy hónapon át, egész júniusban tartó programsorozathoz számos borászat, borkereskedés, vendéglátóegység csatlakozhatott. A rendezvénysorozat végéhez közeledve, program lezárásaként a témával kapcsolatos érdekességeket gyűjtöttük össze, ezzel is kedvet hozva a hétvégi koccintáshoz.

 

1.    A pezsgő története
Legenda szerint Dom Pérignon bencés szerzetes a pezsgő feltalálója. A 17–18. század fordulóján élő atya, karácsony közeledtével szerette volna új borral meglepni rendtársait. Szüret óta hevert a pince mélyén egy még kierjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palack. Felbontotta, hogy megkóstolja, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a palackban addigra kierjedt gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, ekkor így kiáltott: „A csillagokat iszom!” – Így született meg a pezsgő.

 

2.    A palack születése 
A pezsgő erjesztéséhez nagy nyomásnak ellenálló palackra volt szükség. Sir R. Mansell, angol tengernagy nevéhez köthető ez a találmány. A hajóépítés védelmében sikerült kijárnia, hogy I. Jakab rendeletileg tiltsa be az üvegolvasztó kemencék fával való fűtését, így az üvegipar kénytelen volt széntüzelésre áttérni. Ennek köszönhetően Angliában sötétzöld vagy fekete színű, vastag falú, nagy nyomást tűrő üvegpalackok készültek.

 

3.    A koronazár

Az erjedés során keletkező seprő könnyű eltávolítása érdekében a palackokat ideiglenesen a söröknél használatos úgynevezett koronazárral zárják le. A degorzsálás után már a végleges pezsgős dugót kapja meg a palack.

 

7+1 tudnivaló, ami a pezsgőt illeti


4.    A fogyasztási hőmérséklet
A pezsgőt 8-10 fokra érdemes lehűteni.  Erre ne a mélyhűtőt használjuk, hanem jégvödröt, melybe jeget és vizet fele-fele arányba helyezve hatékonyabb hőcserét érünk el. Így a továbbiakban is biztosítani tudjuk a pezsgőnk folyamatos, elegáns hűtését. 

 

5.    A pezsgőspohár
A karcsú pezsgős flőtében vizuálisan gyönyörködhetünk a felszálló buborékokban. Érdemes azonban fehérboros kehelyből is kipróbálni a fogyasztását, így ugyanis jobban érezhetjük a pezsgőben rejlő illatokat, aromákat. A poharakat nem szabad lehűteni. A kitöltött italt pedig csak óvatosan forgassuk a pohárban, hiszen ily módon hamarabb távozik annak szénsavtartalma.

 

6.    Pezsgő a reggelihez
Az etikett engedélyez egy pohár pezsgőt reggelente. Marie Antoinette is így gondolkozott, ezért minden reggel fogyasztott egy pohárkával belőle. Ezt a szokást később Marilyn Monroe is követte. Az ágyban felszolgálva vagy reggeli mellé egyaránt tökéletes választás, hogy jól induljon a nap. Mimosa koktél formájában, vagyis friss narancslével pedig nem csak finom, de állítólag a másnaposságon is segít.

 

7+1 tudnivaló, ami a pezsgőt illeti

 

7.    Szavatosság:
A legtöbb pezsgőt legjobb egy éven belül elfogyasztani. Egy tankpezsgőben vagy proseccoban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben a piacra kerülésük előtt. Természetesen a legkiválóbb pezsgők még évekig megőrizhetik minőségüket vagy akár fejlődhetnek is a palackban, ha megfelelő hőmérsékleten, mérsékelten nedves és sötét helyen tároljuk. A Balti-tenger mélyén, pedig akár 170 évet is túlélhetnek. (Teljes cikk.)


+1    Egészségügyi előnyök

A fehér és vörös borhoz hasonlóan a pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei, például antioxidánsban (polifenolokban) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag. Mérsékelt fogyasztása segíthet a stroke, az Alzheimer- vagy a Parkinson kór esetén, sőt, nemrég brit nyugdíjasokon tesztelve bebizonyosodott, hogy az időskori feledékenység megelőzésében is segítségünkre lehet.

 

Egészségünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!