A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A 2019-es Winelovers 100 teszt a verseny elnökének szemével

Interjú Bálint Lászlóval

2019-08-21 | Geri Ádám


A 2019-es Winelovers 100 teszt a verseny elnökének szemével

Nemcsak a fogyasztóknak nyújt segítséget egy ilyen lista, a szigorúan szakmai alapon megszülető eredményt a borászoknak is érdemes megszívlelniük – állítja a Winelovers 100 tesztet elnöklő Bálint László. A DipWSET nemzetközi borakadémikus arra is kitért, miben fejlődtek a pincészetek tavalyhoz képest. Részletek következnek a magazinban megjelenő interjúból.


 

Fotó: Szmodits Balázs

 

Milyen előzetes elképzelésekkel vágtál neki az idei Winelovers 100 tesztnek? Mit mondtál a kezdés előtt a kollégáidnak?

 

Annak ellenére, hogy két bizottságot hoztunk létre, a zsűritagoknak sok tételt kellett kóstolniuk. Mégis az volt a legfontosabb, és ezt kértem mindenkitől, hogy szánjunk kellő időt minden egyes borra, mert a bor mögött egy borász, egy borászat egy vagy több éves munkája van. Mi e fölött mondunk „ítéletet”, a visszajelzésünknek átgondoltnak, megalapozottnak kell lennie, legyen az dicséret, vagy építő kritika. A másik dolog, amit kértem, hogy figyeljenek oda a borhibákra, esetleges palackhibákra. Ha például a dugóhibának csak a gyanúja felmerül, szóljanak, inkább bontsunk ki egy második vagy harmadik palackot. A harmadik, hogy bár egy teremben ültünk mindannyian, arra kértem a zsűritagokat, hogy semmiképpen ne hagyják magukat a többiektől befolyásolni, hozzanak önálló döntést. Utána persze át lehetett, sőt bizonyos esetekben át is kellett beszélnünk az értékeléseket, de ez így normális egy komoly szakmai teszten.

 

Valamivel több mint 300 tétel került a bizottságaitok elé. Ez alapján mit  tudtatok megállapítani a magyar borokról?

 

A teszt összességében megerősített minket abban, hogy van néhány kategória, amiben a magyar borok világviszonylatban is kiemelkedőek. Tokajban a termőhelyi, a fajtabeli  adottságok pontosan olyan egyediek, mint Champagne esetében. A világon mindenhol készítenek buborékos bort, de Champagne egy külön kategória, ahogy a tokaji aszú az édes borok között. Azt is ki kell emelni, hogy a furmint jó irányba halad. A borászok elkezdték megérteni, hogy a fajta durvább, fenolosabb struktúráját hogyan kezeljék, hogy az a palackban ne jelenjen meg. A másik, ami nagyon tetszett, az a cabernet franc és azon belül a Villányi Franc borok, ez megint valami olyan, amiben a borászok különlegeset tudtak alkotni. Más kérdés, hogy a cabernet-alapú és általában a nagytestű borok szegmensében különösen erős a verseny a világban.

 

 

A problémákat évről-évre megfogalmazzátok  a teszten készített kóstolójegyzetekben, illetve az utókommunikációban. Megszívlelik a borászok az észrevételeiteket?

 

Félreértés ne essék, mi nem a tutit szeretnénk megmondani, de van egy koherens tudáshalmaz. A bizottság tagjai túlnyomórészt a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületéből (NBME) kerültek ki. De ha mégsem, akkor is közös nevező az életünkben, hogy a Borkollégium indított el minket a boros pályán és hogy végigjártuk a Wine and Spirit Educational Trust (WSET), vagyis a világ első számú boriskoláját a diplomáig. Legyen szó bármelyik képzéséről, például a gyümölcsösséget, eleganciát elnyomó túlzott hordóhasználatot például mindenhol borhibaként tartják számon. Úgy gondolom, az előbb említett erős szakmaiság, ami a Winelovers 100-nak szerintem a legnagyobb értéke, elegendő indok kell legyen, hogy a borászok meghallgassák a véleményünket.

 

>>> A teljes cikk a szeptember 5-én megjelenő Winelovers 100 magazinban lesz olvasható! Előjegyezni ITT lehet a magazint. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!