A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A borászok 12 pontja

A jövő felé vezető út

2010-03-05 | Tóth Adrienn


Kívülről nézve a borásznak van a legjobb dolga a világon, hiszen mit kívánhat többet az ember, mint gyönyörű környezetben élni, szebbnél szebb borokat készíteni. Közelebbről szemlélve azonban, a helyzet korántsem ilyen idilli, hiszen az imént említett tényezők mellett számtalan más is helyet kap az életükben, amelyekről egy vidám borkóstoló alkalmával nem szívesen beszélnek. A helyzet mára odáig fajult, hogy vezető hazai szőlő- és bortermelők összeállítottak egy 12 pontból álló listát, mert attól tartanak, az eddig elért munkájuk és jövőjük kerül veszélybe, ha nem változik a koncepció több szabályozási kérdést illetően.


„Ez a 12 pont tekinthető segélykiáltásnak vagy segítségnyújtásnak is, a döntést a befogadó hozzáállása határozza meg”- mondta el Demeter Zoltán tokaji borász a Vinoportnak. „A kiáltvány célja, hogy általa a borászok közössége kapcsolatba lépjen a törvények, jogszabályok megalkotóival és közös akarattal megszüntessék azokat a bürokratikus akadályokat, melyek ma a magyar bor világsikerének útjában állnak, valamint olyan életszerű körülményeket teremtsenek, melyben ezen cél elérése realitás legyen. Ez közös érdek, de csak közös akarattal „működtethető”. Emellett azonban az sem lényegtelen, hogy eközben maga, a borászok közötti kapcsolat is tovább erősödik, egy erősebb, összetartóbb közösséget hozva létre.” 

A fellépés oka az az általános elkeseredettség volt, amelyet a következőképpen öntöttek szavakba a pontok megalkotói: „Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. Fájdalmasan növekszik annak az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.” 

A Borászok 12 pontját első körben február elején 32 meghatározó borász írta alá, akikhez hamarosan sokan csatlakoztak borászok és bort nem készítő, de szerető magánemberek személyében egyaránt. A legutóbb, február 23-án megjelenő sajtóközlemény szerint a javaslatot támogató borászok még komolyabb súllyal esnek latba, hiszen együttesen már több mint 6 millió palacknyi bort készítéséért felenek évente. 

Zoltán arról is tájékoztatott minket, hogy a következő lépésnek egy weboldal létrehozását tekintik, ahol naprakészen feltüntethetik azok névsorát, akik egyetértenek a kezdeményezéssel. A pontok szerzői ugyanis fontosnak tartják egy minél szélesebb szakmai platform létrehozását, hogy a Borászok 12 pontja valóban a magyar borászok véleményét és akaratát tükrözze. 

Végezetül következzen a már beharangozott 12 pont, amely ugyan egy szőlész, borász vagy akár egy átlagember életét is sok szempontból érintheti, a legerősebb kapocs az egyes elemek között azonban mégis az a kérés, hogy hadd kapjanak több bizalmat a borászok az államtól, hogy ne kényszerüljenek olyan túlzott bürokratikus munkákba, amelyek egyetlen célja néhány csaló életének megnehezítése, eredménye azonban lassan elviselhetetlen egy átlagborász számára.

A borászok 12 pontja 

1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.
2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.
3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.
4. A kutatás és az oktatás megújítása.
5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.
6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.
7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.
8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.
9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.
10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.
11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.
12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!