A Borfesztivál elismerései
Borászokért díj, Fesztivál bora cím
2008-09-25 | Tóth AdriennA Borfesztivál 2008. szeptember 14-én, vasárnap este bezárta kapuit, mielőtt azonban ez megtörtént volna, a szervezők még átadták díjaikat a nagyszínpadon. A „Fesztivál Borát” öt kategóriában a nagyközönség választotta meg, míg a Csathó Pál által alapított „Borászokért” kitüntetés nyertese a borászok szavazatai alapján került kiválasztásra.
A Fesztivál Borai
A Borfesztivál öt napja folyamán a látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy egy-egy szakértő vezetése mellett, borversenyekre kifejlesztett számítógépes program segítségével, a profikhoz hasonlóan bort bíráljanak. Ezen ítéletek alapján a szervezők öt, a szokásostól talán kissé eltérő kategóriában választották meg a fesztivál borait.
Érdekesség, hogy a „fehér és rosé” kategóriagyőztes címet megosztva két bornak is odaítélték, így az összesen díjazott hat borból három is a Balaton partjáról származik. Az első csoportból a balatonboglári Bujdosó Pincészet 2006-os Altanus Cuvée-je és a badacsonyi Varga Pincészet szintén 2006-os Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingje került ki győztesen.
A pezsgők közül a Törley Pincészet Gála Sec tétele vitte a prímet, az aszúknál pedig a tokaji Árvay és Társa Pincészet 2003-as Aszúeszenciája ejtette leginkább ámulatba a kóstolókat. Az édes fehér borok sorából a balatonboglári Garamvári Pincészet Princess gyöngyözőborát emelték ki. A vörösek kínálatából pedig a villány Bock József 2004-es KO Cuvée-je lett a győztes.
Borászokért díj
Az elismerést 2000. novemberében Csathó Pál képzőművész alapította több vezető borász támogatásával. Ez a vonal máig megmaradt, így a kétévente kiadott díj nyertesét ma is a borászok választják meg, ezzel mondva köszönetet tevékenységükért.
A díj alapítója azokat a gasztronómiai mestereket, borszakírókat, vagy a médiában tevékenykedő személyeket szerette volna elismerni, akik jelentős szerepet vállaltak a magyar borkultúra népszerűsítésében.
A Borészokért címet a megalapítás évében Hegedűs Péter, a Budavári Fortuna Étterem igazgatója, 2002-ben Dr. Rohály Gábor borszakíró, 2004-ben Borbás Marcsi TV-s műsorvezető, szerkesztő, 2006-ban pedig Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus kapta.
Ez alkalommal Kalla Kálmán, a Gundel Étterem volt főszakácsa részesült abban az elismerésben, hogy átvehette az elismerést Csathó Páltól a Borfesztivál nagyszínpadán.
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!