A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Cava, és ami mögötte van 2. rész

Spanyolország reflektorfényben

2009-09-26 | Vizi Csenge


Előző cikkünkben bemutatni annak a borvidéknek a jellegzetességeit, amelyet a Cava, vagyis a spanyol pezsgő tett híressé. Ahogyan szép lassan feltárult előttünk Katalónia szépsége és a Penedés hegyvonulatának egyedisége, úgy kerültünk közelebb a pezsgőhöz, amelyet a Champagne-i klasszikus eljárás ötlete ihletett. Folytassuk az utunkat megismerés vonalán és táruljanak fel előttünk a Cava készítésének további mozzanatai, a minőség jellemzői, és egy csoport, akik sokat tesznek azért, hogy hazánkban is többen megismerjék a spanyolok nemzeti pezsgőjét.


A fajélesztők kiválasztásában a legtöbb pincészet arra törekszik, hogy a saját „laborában” kitenyésztett gombát használja, ezzel egyedivé téve pezsgőjét. A következő mechanizmus az erjesztés, ami legkevesebb kilenc hónapos seprűn tartással kezdődik, majd egy háromhetes folyamat során a palackokat szép lassan fejtetőre állítják. Ezután következik a derítés, amivel a maradék élesztőt lefagyasztják, eltávolítják, majd pótolják a hiányzó folyadékmennyiséget. Ezt az utolsó mozzanatot teljes titok lengi át minden pincészetnél, de egy biztos: vagy óbor, vagy cukor e fontos kellék.

Összefoglalva tehát a Cava minőségét garantálja az egy hektáron termeszthető maximális hozam: 12 000 kg/ha, a szintén korlátozott musthozam: 66,666% (azaz 150 kg szőlőből 100 l must nyerhető), a kizárólagos kézi szüretelés (csakis 25 kg-os ládákba gyűjthetik a szőlőt), kíméletes préselés, a must azonnali tisztítása, az egyes fajták külön-külön történő erjesztése, végül a gondos palackozás és az abban történő tradicionális erjesztés.

A minőség szempontjából komoly követelményeket állít a bortermelők elé a spanyol állam, hiszen tilos a gazdáknak egy tető alatt más technológiát alkalmazniuk, és az öntözés az igen száraz éghajlati viszonyok ellenére sem engedélyezett. Továbbá lefektettek pár olyan szabályt, amit jobb, ha nem lép át az a termelő, aki szeretné pezsgőjét értékesíteni. Így például minimum kilenc hónapos seprőn érlelést írnak elő, amelyhez társul, hogy csakis és kizárólag parafadugóval zárhatják le a palackba került pezsgőt (a palackos érlelés során is).

A spanyol és nemzetközi piacra készülő Cava-k minőségét minden esetben egy helyi szervezet ellenőrzi, akiknek igazán nincs könnyű dolgunk, hiszen körülbelül 270 termelő foglalkozik Cava készítéssel, ami közel 600 márkát jelent. A márka külön védjegyekkel van felruházva: a számozott bélyeggel ellátott kapszula, a dugó aljában egy négyágú csillag, illetve a címke.

Bár egy évvel ezelőttig jogilag nem lehetett ellenőrizni, manapság már feltüntetik azt is egy-egy tételen, hogy az adott Cava milyen érlelési fokozaton esett át: vagyis Reserva, ha minimum 15 hónapon át, Gran Reserva, ha minimum 30 hónapon keresztül érlelődött seprőn.

 A Cava-k cukortartalma

Brut Nature
< 3 g/l
Extra Brut 0-6 g/l
Brut < 15 g/l
Extra Seco 12-20 g/l
Seco 17-35 g/l
Semi seco 33-50 g/l
Dulce > 50 g/l


A spanyol Cava-kat legnagyobb mennyiségben a hazánkban is jelen lévő Freixenet csoport állítja elő. A 2009-es Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál indító programjának, vagyis a Boregyetemnek kiemelt vendége volt e csoport két vezetője, Protic Péter, a Közép-Kelet-európai export igazgatója, illetve Gloria Collel, nemzetközi bor nagykövet, borász. Segítségükkel közelebb kerülhettek a résztvevők ehhez az egyedi régióhoz, és egyedi italaihoz, a Cava-khoz.

A Freixenet csoport

A cég Katalóniából származik, a Penedés borvidék egyik gyöngyszeme. Maga a márkanév a la freixa (frejzsa) szóból ered, ami nyárfát jelent. A Freixenet az egész világon elterjedt, több mint 100 000 000 palackot dob piacra évről-évre. Pezsgőkkel és borokkal 1954 óta foglalkoznak, ez alatt az idő alatt sikerült az egész világgal megismertetni termékeiket.

A Freixenet egyik célkitűzése a helyi őshonos fajták használata a világfajtákkal szemben, így képesek bemutatni a világnak mi is az, ami a spanyolokat híressé teszi a borkészítés terén. Az egyik, nemzetközileg is ismert spanyol minőségi buborékos boruk a Freixenet Cava.

A Freixenet csoport egy másik, több kitüntetésben részesült borokat készítő pincészete is bemutatásra került az érdeklődőknek. Ez a Segura Viudas Pincészet, amelynek D.O. kategóriás pezsgői Penedés területéről származnak, és olyan hírességek, mint például Felipe herceg is szívesen kortyolta Brut Vintage 2003-as tételét Letitiával tartott esküvőjén.

Egy másik Cava-juk, a Reserva Heredad Brut pedig ezüstéremmel gazdagodott hazánk egyik legnagyobb versenyén, a VinAgora Nemzetköz Borversenyen.

A spanyol borok egy szeletét takarják csupán a Cava-k, amikről a világ még mindig keveset tud a nagytestvér, a champagne miatt. Pedig érdemes odafigyelni ezekre a buborékos borokra, hiszen sokszínűségükkel, egyedi karakterükkel könnyedén belophatják magukat szívünkbe, az áraikról nem is beszélve, amik igazán kiemelik előnyüket, hisz nagyban kímélik pénztárcánk tartalmát.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!