A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A földrengés és azon túl

Rövid borhírek Chiléből

2010-03-10 | Tóth Adrienn


A földrengés és azon túl

Bár a gazdasági visszaesés Chilére is kihatott, a kezdeti ijedtség után az ország az egyik nyertese - már ha létezik ilyen - lett a kialakuló szituációnak. Köszönhető ez annak az általános tapasztalatnak, hogy az emberek ilyen körülmények között sem isznak kevesebbet, maximum olcsóbbat, Chile pedig a szomszédos Argentínával együtt jó ár-érték arányú borairól híres. Következő hírösszefoglalónkat természetesen a bő egy hete lezajlott földrengés borászati vonatkozásaival kezdjük, később azonban több, már aktuális témára is kitérünk.


A borászatok szempontjából nem katasztrofális a helyzet

A február 27-én pusztító 8,8-as fokozatú földrengés komoly károkat okozott a dél-amerikai országban. A nyolcszáz halálos áldozaton túl körülbelül 500 000 otthon semmisült meg vagy vált lakhatatlanná, az anyagi veszteséget pedig 30 milliárd dollárra teszik. Az általánosan lesújtó hírek közepette a boripar viszonylag enyhe károkról számol be.

A helyi borkészítők 95%-át lefedő Wines of Chile szervezet nyilatkozata szerint a pincészetekben nem történt halálos sérülés, és bár jelentősek a veszteségek mind a készletek, mind az épületek szempontjából, a csapás azért nem végletes, mert szinte mindegyik pincészet rendelkezett megfelelő biztosításokkal.

Így a jelentős mennyiségű, mintegy 125 millió liternyi bor elvesztése nem jelent majd komolyabb fennakadást, hiszen a biztosítók a károkat megtérítik, a pincészetek pedig egyébként is rendelkeztek tartalékokkal. Az elveszett mennyiség körülbelül a 2009-es szüret 12%-nak felel meg.

Miután lezajlott a készletek feltérképezése, az épületek és a berendezés vizsgálatára kerül sor. A nyilatkozatok szerint nagyobb károkat elsősorban azok az idősebb épületek szenvedtek, amelyeket irodai vagy turisztikai célra használtak, a modern technikával felépített pincészetek jól ellenálltak a földmozgásoknak. A borászatoknak nem sok idejük van soraik rendezésére, ugyanis körülbelül ebben az időszakban indul meg az idei, 2010-es szüret.

A szuper carmenere klón keresése

Tavaly egy kétéves kutatást indítottak útjára Chilében, amelynek célja egy olyan szuper carmenere klón megtalálása, amelynek elterjedésével magasabb és kiegyenlítettebb minőségű lehet majd az ország egyik fontos bora. A helyi borászok szerint a Bordeaux-ból ide került fajta jelenleg sok, kevésbé előnyös tulajdonsággal bír, így problémák vannak a termékenységével, későn érik és magas a pyrazin tartalma, amely masszív herbális jegyeket eredményezhet.

A tudósok nyilatkozata szerint az elmondottak ellenére nem céljuk, hogy egy olyan klón szelektáljanak ki, amely teljes mértékben nélkülözi a pyrazint, hiszen ez a zöldpaprikás karakter adja a szőlőfajta egyediségét.

\"\"

A kísérlet pontos végeredménye egyelőre kétséges, a szakértők szerint elképzelhető a pyrazin szint csökkentése, a kötődéskor fellépő problémák azonban lehetséges, hogy megmaradnak, hiszen ezek valószínűleg genetikailag jellemzőek a fajtára.

Fenntarthatósági programon dolgoznak

Chilének 2010 végéig el kell készítenie egy átfogó rendszert, amely a szőlészeteket és borászatokat abból a szempontból minősíti, milyen lépéseket tesznek a fenntartható fejlődés biztosításáért. A Talca Egyetemen folyó munka eredményeként a 2011-es szüretben már lehetséges, hogy olyan borok születnek, amelyek palackján megtalálható lesz a logó, ez bizonyítja az adott pincészet elkötelezettségét a jövő iránt.

A rendszer pontozáson fog alapulni, amelynek keretében azok a borászatok kapnak majd magas pontokat, amelyek a környezet védelmének figyelembe vételével dolgoznak a szőlőben és a pincében. Ezen túl azonban a szisztéma figyelembe veszi az egyes vállalatok szociális magatartását, valamint hatásukat a helyi közösségre. Ebből a nézőpontból nézve ez egy jóval szélesebb program, mint például a biogazdálkodás, ahol bizonyos szerek alkalmazása tiltott, azonban nem veszik figyelembe a földeróziót vagy az energiafelhasználást - mondta el Sergio Cuadra chilei borász a Decanter.com-nak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!