A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A függetlenség jelentősége

Interjú Maud Plener-vel

2012-06-14 | Tóth Adrienn


A múlt héten kétrészes interjút közültünk a CEVI, az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének hazánkban tartott konferenciája kapcsán. Míg akkor az új tag, Bulgária képviseletében Ivo Varbanov nyilatkozott a Vinoportnak, addig most a nemzetközi szervezet elnökét, Maud Plener-t kérdeztük.


 

Ahogy a központi csoportnak, úgy a CEVI hazai egyesületének elnevezésében is fontos szerepet játszik a függetlenség hangsúlyozása, hiszen Vindependent a neve. Miért ilyen fontos számotokra ez a megközelítés?

Nekünk a függetlenség a minőséget jelenti. Úgy gondoljuk, függetlenségre van szükség ahhoz, hogy meghozhassuk azokat a döntéseket a szőlőben és a pincében, amelyek a lehető legjobb végeredményhez vezetnek. E nélkül a szabadság nélkül, szerintünk nem készíthető minőségi bor.

Tudjunk azonban, hogy a függetlenségnek nem szabad elszigeteltséget jelentenie; ennek biztosítására hoztuk létre egyesületünket, hogy megosszuk egymással az információkat és a munkánk során megszerzett tapasztalatokat. Azért vagyunk függetlenek, mert fontosnak tartjuk, hogy meghozhassuk a saját döntéseinket, és így büszkék lehessünk borainkra.

A közelmúltban Magyarországon rendezett konferenciának mik voltak a legfontosabb témái?

Ez a kongresszus bebizonyította, hogy a CEVI számíthat a tagjait összekötő kapcsolatra, amelyet az európai összetartozás-érzés generál. Az egyik legfontosabb feladatunk az új, tizedik tag, a BAIW (Bulgarian Association of Independent Winegrowers, azaz a Független Borászok Bolgár Szövetségének) felvétele volt. A hozzánk csatlakozóknak komoly szerepe van abban, hogy tovább erősítsük és fejlesszük a független szőlő- és bortermelés mozgalmát Európában.

A politikai témák tekintetében a Közösségi Agrárpolitika volt a középpontban, hiszen ez most egy nagyon aktuális és fontos kérdés, amely jelentős hatással lehet a borszektorra. A független bortermelőknek mindenképpen részt kell venniük a telepítési jogok, valamint a szakmaközi szervezetek létrehozása és működtetése körüli vitákban.

Milyen konkrét lépéseket támogatna a szervezet?

A telepítési jogokat a jövőben is szeretnénk megőrizni. E törekvés érdekében a borpiac egyéb szereplőivel együtt hajlandóak vagyunk lépéseket tenni. Ezentúl lényegesnek tartjuk, hogy mindenféle termelőket tömörítő szervezet hivatalos elismerést kapjon, hogy ezt kiváltságként ne csak az olyan szövetkezet típusú csoportok élvezhessék, amelyek saját tagjaitól vásárolnak, és ezen termékeket közösen értékesítik. Ezt lényegesnek érezzük, hiszen ez a filozófia alapvetően ellentmond a függetlenséget támogató szemléletünknek.

Milyen egyéb területeken tesz még lépéseket a CEVI?

Mi is csatlakoztunk ahhoz a páneurópai kezdeményezéshez, amely a Wine in moderation, azaz a Mértékletes borfogyasztás nevet viseli. Azért döntöttünk így, mert tisztában vagyunk vele, hogy míg a bort a legtöbb fogyasztó bizonyos határok között, mértékletesen élvezi, addig akad egy kisebbség, akiknél a helytelen alkoholfogyasztás saját maguk és a környezetük számára is problémákat okozhat. Úgy véljük, hogy a megfelelő tájékoztatással és felvilágosítással a jelenség káros hatása csökkenthető.

Fontosnak érzem a CEVI-ben végzett munkámat, elnöki pozíciómat éppen most adom át utódomnak, Giulia Castelluccinak. Biztos vagyok abban, hogy a szervezet továbbra is sok fontos feladatot ellát, őrizve a borkészítésre mindig is jellemző független szemléletet.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!