A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A nagyközönség előtt is megnyílik a díjátadó

Pannon Bormustra tizenharmadszorra

2012-03-22 | Tóth Adrienn


A borverseny a szokásoknak megfelelően idén is Pannonhalmán lesz, de az azt szorosan követő eredményhirdetésre már Budapesten kerül sor egy díjátadó gála és egy sétáló kóstoló formájában. Többek között erről, illetve az új zsűritagok kilétéről is szó volt a Pannon Bormíves Céh és a borversenyt lebonyolító Sziget közös sajtótájékoztatóján.


Húsz éve tizenketten alapították meg a Pannon Bormíves Céhet, számuk mára harmincra növekedett. Jásdi István az egyesület filozófiáját a következőképpen definiálta: „Családi borászatok összefogásával kell felmutatnunk a kiváló minőséget úgy, hogy boraink által nemzetközi értékre is szert tegyünk, és emeljük az ország hírét.”

A Pannon Bormíves Céh a csopaki borász szavaival élve egy klubnak is tekinthető, hiszen az új tagok felvételéről a már bent levők döntenek, méghozzá szimpátia alapján. Így nem elegendő, ha valaki megfelel az előírt kritériumoknak, ezentúl mind borai, mind személye által hitelesnek és elismertnek kell lennie a tagság számára.

A szervezet egyik legfontosabb rendezvénye a 2012-ben tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Pannon Bormustra, amelyről Heimann Zoltán elmondta: „Alapításának elsődleges célja az volt, hogy ez a színvonalas borverseny is elősegítse, hogy borainkkal újra visszakerüljünk a nemzetközi vérkeringésbe.”

Ennek érdekében már a kezdetektől kulcsszerepet szántak a külföldi zsűritagoknak, az elmúlt évtől azonban arányuk abszolút dominánssá vált. Idén a kilenc ítész közül hat érkezik országunk határain túlról. Heimann Zoltán szerint ennek több szempontból is különleges jelentősége van: „Egyrészt általuk a magyar borászok szembesülhetnek meghatározó nemzetközi véleményekkel, másrészt azáltal, hogy a külföldi véleményformálók testközelből ismerhetik meg hazánk borvidékeit és a magyar borásztársadalmat, olyan embereket nyerhetünk meg a magyar bornak, akik fontos pártfogóink lehetnek.”

A céh képviseletében szintén jelenlévő Figula Mihály azokról a tapasztalatokról beszélt, amelyek alapján változások várhatóak idén. Mint elmondta, tavaly a Sziget által levezetett borverseny kapcsán mind a zsűritagokkal, mind az esemény lebonyolításával elégedettek voltak, a jövőben ezen a téren csak kisebb finomítások várhatóak.

Növelni szeretnék azonban a borverseny ismertségét. Ennek érdekében a díjátadó záró rendezvényére fókuszálnak majd, amelyet meg kívánnak nyitni a nagyközönség előtt is. A Szigetet képviselő Gerendai Károly és Mihalik Zoltán tájékoztatása szerint a május 12-én, Budapesten zajló esemény egy gálaebédből, azt követően pedig a zsűri tagjai által tartott előadásokból és egy sétáló kóstolóból áll majd.

A nagyközönség előtt is megnyílik a díjátadó

A borverseny szakmai hátterét az elmúlt évhez hasonlóan idén is az In Vino Consulting adta. A cég részéről Nemes Richárd mutatta be az idei zsűrit. A három hazai szakértőhöz, Mészáros Gabriellához, Kató Andráshoz és Romsics Lászlóhoz idén hat külföldről érkező bíráló csatlakozik: Isabelle Legeron MW és John Szabo MS már tavaly is ott volt Pannonhalmán. 2012-ben újra kóstolni fog a vezető lengyel szakíró, Wojciech Bonkowski, mellette pedig Jamie Goode, a brit Sunday Times boros rovatának vezetője, Alder Yarrow, az amerikai Vinography bloggere, valamint Tara Q Thomas, a Wine & Spirits Magazine szerkesztője érkezik hazánkba.

A három nap alatt lezajló verseny első másfél napján a zsűri tagjai a magyar szakértők által vezetett három csoportban végigkóstolják a maximálisan nevezető 320 tételt. Ezt követően a bírálók egyesülnek, és közösen visszakóstolják a tételek legjobban szereplő, körülbelüli 40%-át, amelyek közül szavazás útján választják meg a csúcsborokat, valamint a különdíjak nyerteseit. A tizenharmadik Pannon Bormustra sajtótájékoztatójával elindul a nevezési időszak, a pincészeteknek április 20-ig kell leadniuk jelentkezésüket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!