A rajnai rizling sikeres választás a gasztronómiában
2022-04-13 | (X)A Dr. Czurda Henrik által szervezett nem mindennapi BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshopon a résztvevők az érzéki tapasztalataik által fejtették meg, hogy egyes ételtípusokhoz milyen borok illenek leginkább, és választ kaptak arra is, miért alkotnak tökéletes párost bizonyos ételek bizonyos borokkal.
Bár az ismert bor-ételpárosítási szabályok alapvetően jó kiindulási alapként szolgálnak, mégsem érdemes maximálisan ragaszkodni hozzájuk, minden esetben össze kell kóstolni a borokat az ételekkel.
Henrik szerint a kóstolás, a tapasztalatszerzés a legfontosabb ebben a tekintetben, ezért találta ki ezt a rendhagyó workshopot, és egy sok összetevős mátrixot alkotott a borok és ételek összeillésének megvizsgálására.
A Kóstolom Borbárban megrendezett workshopra Henrik 5 kiváló hazai fehérbort hozott, köztük saját száraz, valamint édes iskolázású rajnai rizlingjét.
Az ételek megfelelő elkészítését sem a véletlenre bízta: minderről Pethő Balázs a hazai csúcsgasztronómia egyik úttörő mesterszakácsa, a Csalogány26 korábbi sztárséfje gondoskodott.
A workshopon tapasztalati úton meggyőződhettek arról a résztvevők, hogy a rajnai rizlingeket miért is szeretik annyira a sommelierek.
A Czurda “édes kísértés” rajnai rizlinggel például sokoldalúsága és eleganciája miatt a legjobb éttermekben lehet találkozni (Costes Downtown, Laurel, Platán (Tata), Csalogány 26, Terra, Essencia), számos hazai borbárban (Kóstolom, Winegroup, Galéria12 Borbár) is megtalálható, és ott van a két Michelin csillagos svájci Rico’s Étterem borlapján is.
A Czurda édes kísértés rizling érdekes módon egyedülálló a magyar piacon. És bár Németországban a stílus tipikusnak mondható, itthon egy hiányzó láncszemet képvisel az óriási borkínálatban. Nem véletlen, hogy ez a bor lett 2022 egyik hazai referencia bora is a Borkollégium WSET kurzusain.
A workshopról készült részletes beszámolót itt olvashatod.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!