A tavalyit is lekörözte a déli part idei Irsaija
Szüret a Garamvári Szőlőbirtokon
2016-08-29 | VinoportA szokatlanul csapadékos augusztus miatt a Balaton déli partján a termés védelme érdekében, mozgalmas hetekben lehetett része a Garamvári Szőlőbirtoknak. De miután leküzdötték a szeszélyes időjárás okozta nehézségeket, az idén is jó hangulatban kezdődött meg a borszőlő betakarítása.
A szüret rendszerint augusztus közepén, az illatos fajták közül legkorábban érő Irsai Olivérrel kezdődik, majd ezt követi a nagy szüret – írja közleményében a Garamvári Szőlőbirtok. A 2015-ös évjáratban szedték az elmúlt néhány év legkiemelkedőbb mennyiségű irsai termését, ezért örömmel nyugtázhatták, hogy idén még a tavalyinál is több és szebb szőlőt sikerült betakarítani az összesen két hektáron termő irsai olivérükből.
Az üzem új feldolgozósorán a felesleges pépesítést elkerülve, tökéletes minőségben dolgozták fel a beszállított szőlőt. A hűthető tankprésben néhány órás áztatás után elvették a színlevet, majd a présben hagyott szőlőt továbbra is hűtve áztatták, hogy a héjban lévő illat- és zamatanyag kivonatolása megtörténjen. Másnap került sor a préselésre. Az ülepített, tisztított mustot különleges fajélesztővel oltották be, így az most az erjedés korai szakaszában van.
Érdemes megnézni a Borászportál tavalyi szüret előtt készített videóját, amelyben madárnézetből tárul elénk a Balatonboglári borvidék
A hajnali órákban az erjesztőhelyiség nyitott ablakain kiszűrődő kellemes muskotályos illat üli meg a borászati üzem környékét. A napokban történt kóstolók arra engednek következtetni, hogy a 2016-os Garamvári Irsai Olivér sem fog csalódást okozni a pincészet és a fajta kedvelőinek.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!