A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A villányi franc – cseppben a lélek

Bordó Blend 2014, villányi franc mesterkurzus

2015-01-27 | Szabó Edit


A villányi franc – cseppben a lélek

2014 novembere új izgalmakat hozott a magyar borrajongók számára. A Kékfrankos MOST! és az Olaszrizling Október után (valamint a Furmint Február előtt) a bordeaux-i fajták boraira irányult a figyelem. A Sofitel Hotelben a Bordó Blend keretében megrendezett Nagy Bordói Kóstolón több mint hatvan hazai kiállító cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot borával ismerkedhetett a népes közönség, a komolyabb érdeklődők pedig mesterkurzusokon mélyülhettek el a bordeaux-i fajták rejtelmeiben.


Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kóstolóval egybekötött parádés előadása során a Franciaországból érkezett borokkal köthettünk közelebbi ismeretséget. Az előadó érzékletesen mutatta be a fajták és a termőhelyek jellemzőit, az évjárati sajátosságokra és az egyes borászatok egyéni stílusára is kitérve.

 

A Sauska Pincészet mesterkurzusán a pincészet villányi és siklósi területéről származó – cabernet és merlot házasításával készülő – Cuvée 7 borok mutatkoztak be. A 2007 és 2011 közötti évjáratokról Wéber Norbert szőlész, a borokról Markó Ildikó és Latorczai László borász beszélt. 

 

A villányi borvidék csodálatos hely. Hazánk legdélibb szőlőtermő területe, rengeteg védett növény- és állatfaj otthona, ahol kiváló borászokkal, nagyszerű pincészetekkel találkozhat, aki arra jár. A régió borászai régóta figyelik, hogyan viselkednek, milyen bort adnak az egyes szőlőfajták, és arra az eredményre jutottak, hogy a Villányban termő cabernet franc különösen jó visszajelzéseket kap, és nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó sikereket produkál.

 

Úgy döntöttek hát, hogy megkülönböztetett figyelmet szentelnek ennek az izgalmas fajtának, hogy általa még inkább megmutathassák a borászok tudását és a termőhely értékeit. Így született meg a „villányi franc” borkategória, a Bordó Blend rendezvény harmadik mesterkurzusának főszereplője.

 

A mesterkurzuson öt kiváló villányi pincészet képviselője, Malatinszky Csaba (Malatinszky Kúria), Iványi Emese (Vylyan Pincészet), Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt Pincészete) és Bock József (Bock Pince) mesélt és kóstoltatta borait.

 

Malatinszky Csaba villányi borász, sommelier, a boros közélet jól ismert szereplője előadásában kitért a villányi franc születésére. Mint elmondta, néhány éve hat helyi borászat közös gondolkodásának eredményeként határoztak úgy, hogy a cabernet franc megérdemli a különleges figyelmet.

 

A villányi franc – cseppben a lélek

 

Az elmúlt időszakban megújult a Villányban egyébként is példaértékűen működő eredetvédelmi rendszer. Az újítás egyik alapeleme a szuper prémium kategóriás cabernet franc feltételeinek meghatározása volt, ugyanis a kritériumrendszernek megfelelő cabernet franc kerül majd a jövőben „villányi franc” márkanév alatt a fogyasztók asztalára.

 

Hogy milyen is a villányi franc? „Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal” – mondják róla a készítői, majd Hamvas Bélát idézik, aki így fogalmaz: „A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba. (…) Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet – nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű – egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait.”

 

Malatinszky Csaba két azonos évjáratban született bort hozott a mesterkurzusra. A 2009-es Noblesse fiatalabb ültetvények gyümölcséből készült, a Kúria viszont minden tekintetben megfelel a szuper prémium kategória követelményeinek. A 18 hónapos tölgyfa hordós érlelés jegyei meglepően diszkréten jelennek meg a borban, hagyják kibontakozni a talajból érkező értékeket.

 

 

„Mindig arról beszélünk, hogy a cabernet franc miért érzi jól magát Villányban, pedig igazából azzal kellene kezdenünk, hogy a villányi ember miért érzi jól magát azon a vidéken” – kezdte mondandóját Iványi Emese, a Vylyan Pincészet munkatársa, aki szerint nagyon fontos a jó termőhely, az alapanyag, a hordó és minden egyéb, de mindezzel semmire sem megyünk, ha lélek nincs a borban. A Vylyan Pincészet ezért különös gondot fordít arra, hogy megőrizze borai egyediségét.

 

A villányi franc – cseppben a lélek

 

„A fajtát régóta szeretem” – tért rá a borok bemutatására Iványi Emese. A 2011-es évjáratú franc 11 hónapig volt hordóban. Markáns, tartalmas bor, igazi örömforrás, ám a valódi meglepetést a Mandolás-dűlőből származó 2009-es franc okozza. Ez a csodaszép, katlanszerű dűlő rendkívül értékes gyümölcsöt terem. Nagy testű, izgalmas bora értő fogyasztót követel.

 

„Az összefogás a kulcs. Enélkül a villányi franc nem létezne – hangsúlyozta Gere Andrea, majd hozzátette: Édesapámék generációja ismerte fel, hogy külön-külön nem lehet falakat dönteni. Együtt kell megfogalmaznunk a borvidéket, és eldönteni, merre haladjunk.” Az összefogás, az együtt gondolkodás vágya hívta életre a Villányi Bormarketing Műhelyt is, amelynek tagjai nagyon sokat tesznek a borvidék, és ezen belül a villányi franc megismertetéséért.

 

A villányi franc – cseppben a lélek

 

„Michael Broadbent, a Decanter szakírója szerint a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. Mi hisszük, hogy igaza van” – zárta mondandóját Gere Andrea, majd bemutatta a Gere Attila Pincészet két kiváló borát, a 2012-es és a 2009-es évjáratú Cabernet Franc Selectiont.

 

Gere Attila Pincészete a cabernet franc borokat hosszú évek óta Franz Weningerrel együtt készíti. Ez csupán annyit jelent, hogy az osztrák borász évente néhányszor ellátogat Villányba, kóstol és véleményez, de a munkafolyamatokba egyáltalán nem szól bele. A két kóstolt bor nagyon jó formában van, mindkettő fiatalos, lendületes, sok évig szép marad.

 

„Sokan gondolják, hogy Villány lelassult, de ez egyáltalán nincs így, bár a fejlődés tagadhatatlanul lassúbb, mint a szüleink idejében – vette át a szót Gere Zsolt. A fiatal borász elmondta: több mint tíz éve már, hogy a villányi pincészetek többségében cabernet franc borok érlelődnek, és a cél minden esetben a csúcsminőség.

 

A villányi franc – cseppben a lélek

 

„Ha mindent megadunk a szőlőnek, és mindenre odafigyelünk, szüretkor is minden rendben lesz” – állítja Gere Zsolt. A fajta képes arra, hogy megmutassa a villányi terroir jellegzetességeit. Jól példázza ezt a pincészet 2011-es válogatás bora, de még inkább a Várerdő-dűlőből származó 2009-es tétel. Ez utóbbi Gere Zsolt szerint igazi hosszútávfutó, így valódi értékei, erős egyénisége, eleganciája csak néhány év múlva mutatkozik meg a maga teljességében.

 

Bock József, a villányi borászok nagy öregje őszinte tisztelettel méltatta a cabernet franc-t. Szerinte a fajta csodákra képes Villányban, és reméli, hogy ezt be is tudják bizonyítani. Ő sem érkezett üres kézzel. A Fekete-hegy a Bock Pince egyik legszebb termőterülete, déli fekvésű, mészköves talajú dűlő, az innen érkező cabernet franc szőlő nagyszerű bort ad. A 2009-ből és 2011-ből származó Fekete-hegy Selection pohárba töltve is lenyűgöző. Dús, sűrű, sötét és rendkívül aromagazdag. Fejlődését, kibontakozását még hosszan figyelhetjük, a csúcsát csak évek múltán éri el, sokáig szép marad.

 

A villányi franc – cseppben a lélek

 

A jó hangulatú mesterkurzuson öt kiváló villányi pincészet tíz izgalmas borát kóstolhatta meg a közönség. Bizonyságot nyert, amit eddig is tudtunk: a cabernet franc valóban jól érzi magát Villányban, s értő, figyelmes, gondos borászati munka mellett nagy, emlékezetes, sőt különleges bor is válhat belőle. Figyeljünk hát oda rá, tanuljuk meg becsülni értékeit, és felismerni, hogyan mutatkozik meg a villányi lélek minden egyes rubinvörös cseppben. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!