A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Vylyan az "Év Pincészete"

Kisharsányba került a vándordíj

2008-09-05 | Tóth Adrienn


2008. szeptember 4-én Budapesten a Four Seasons Hotelben adták át az "Év Pincészete" díjat a Vylyan Pincészetnek. A szálloda termei megteltek a bejelentés idejére, sokan jöttek el, hogy személyesen vegyenek részt a díjátadási ceremónián, amelyet a pincészet csúcsboraiból álló kóstoló, majd - immár a hagyományoknak megfelelően - a Vinitor díjak átadása követett.


 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította meg az „Év Pincészete” díjat. A legjobbak kiválasztása a szakmai körök jelölése és szavazata alapján zajlik.

Idén tehát hetedszerre vehette át egy pincészet az elismeréssel járó oklevelet, emlékplakettet és a vándordíjat. A győztes Vylyan után a második helyet a Tokaj Kereskedőház Zrt., a bronzérmet pedig a Szöllősi Pincészet kapta.

A díjátadást egy pár órás kötetlen borkóstoló követte, ahol a 2006-os Montenuovo Cuvéet, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc és Syrah borokat lehetett kóstolni.

Az eseményt az immár második éve létező Vinitor cím átadása zárta. Az elismerést olyan személyek kaphatják meg, akik sokat tettek a magyar borok, a Vylyan borok hírének öregbítéséért. Idén a díjazottak számára is meglepetés volt, amikor Debreczeni Mónika a közönség elé szólította őket.A díjazott tehát ezen a napon díjakat adott át. Az első Vinitor címet 2008-ban Jonasson Erzsébet, egy sokáig Svédországban élő, és a magyar borok nem hivatalos nagyköveteként tevékenykedő hölgy kapta. Míg másodikként Lakner Tamást, a pécsi bordalnokot szólították, aki a köszönő szavak után, mestersége jegyében rögtön dalra is fakadt.

Ha már ebben a megtiszteltetésben részesült a pincészet, ez jó alkalmat szolgáltat számunkra is arra, hogy röviden áttekintsük a legfontosabb információkat, amelyeket érdemes róluk tudni:

A Vylyan Pincészet a Villányi borvidéken, Kisharsány községben fekszik. Nevükben a múlthoz kötődnek, hiszen a „Vylyan” szó Villány XVI. századi neve, jelenlegi tevékenységükben, hitvallásukban azonban fontos szerepet szánnak a nyitottságnak, a megújulás iránti készségnek.A borászat az első szőlőtőkéket 1992-ben ültette el, a folyamatos telepítéseknek köszönhetően azonban ma már 125 hektárnyi szőlőről kell gondoskodniuk. A területek öt dűlőben találhatók, amelyeknek neveit érdemes megjegyezni: Dobogó, Mandolás, Pillangó, Városhegy és Gombás.

A pincészet három fehérszőlőfajta - az olaszrizling, a rajnai rizling és a chardonnay – mellett, már csak a borvidék jellegéből adódóan is főleg kékszőlőkkel foglalkozik. Így fajta és cuvée vörösboraikat portugieserből, zweigeltből, kadarkából, kékfrankosból, pinot noir-ból, cabernet franc-ból, merlot-ból, cabernet sauvignonból és syrahból készítik.

A tekintélyes birtok vezetése leginkább két ember vállán nyugszik. Debreczeni Mónika, aki már 1995 óta foglalkozik a Vylyan működtetésének több területével, mint a marketing, a külkereskedelem és a nemzetközi megjelenések, 2004-ben férje, Debreczeni Pál halála után vette át a pincészet irányítását.

Ipacs Szabó István 1999-ben, a gödöllői szőlész-borász végzettség megszerzése és egy, az Egyesült Államokban töltött gyakorlatot követően került borászként Kisharsányba, ahol hamarosan főborász lett. Így immár több mint 10 éve készíti a Vylyan borait. 2006-ban a Tenkes Hegyközség elnökévé választotta.A Vylyan működtetői sokat tesznek azért is, hogy a bort és a művészeteket minél gyakrabban, és minél több ember szeme láttára és füle hallatára egymásra hangolják. Az egyik, már több éve futó projektjük az újbor, a Bogyólé címkéjére kiírt pályázat, amelyet a Pécsett tanuló művésznövendékek körében hirdetnek meg.

E mellett „Bor és irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes” gondolat címén irodalmi esteket szerveznek, így vendégük volt már Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Bächer Iván, Cserna Szabó András és Darida Benedek. Amikor pedig dallamosabb vizekre eveznek, a Sebő Együttessel, Berecz Andrással, a Kalákával és a Pécsi Bordalnokokkal működnek együtt.

Idén a művészet-bor vonalon különösen szívesen emlegetik a Bárka Színház által útjára indított Ördögkatlan összművészeti fesztivált, amelyre augusztus elején került sor Kisharsány mellett Nagyharsányban és Palkonyán, és a Művészi Hordók Kiállítását, amely még megtekinthető a Fekete-hegyen.Azt, hogy a pincében nemcsak dal és vers szól, más sem bizonyítja jobban, mint hogy egymás után nyerik a borok a díjakat mind itthon, mind külföldön. Többek között a 32. Challenge International du Vin, a Concours Mondial de Bruxelles 2008, a Decanter World Wine Awards London, a Pannon Bormustra, a Pannon Borrégió TOP 25 zsűritagjai mind éremmel jutalmazták idén valamelyik Vylyan bort.

A pincészetről és boraikról további információk találhatók Pincészet Kereső és Borfólió rovatainkban.

A pincészet eseménydús életével egyébként már eddig is sokat foglalkoztunk, aki a részletekre is kíváncsi a legtöbb eseménnyel kapcsolatban talál bővebb információkat és fényképeket a Vinoporton. Be kell vallanunk, hogy mi különösen örülni szoktunk rendezvényeiknek, hiszen - ironikus szólva - a legtöbb esetben a szokásos alkohol- és táplálékbevitel mellett esetükben mindig kapunk valami különlegességet is. Így önző módon fogalmazhatunk úgy is, hogy kívánjuk nekik, hogy még sokszor mutathassák meg nekünk, borfogyasztóknak, hogy mi mindenről szólhat a borkultúra!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!