A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A zöld lé

2007-10-04 | Vizi Csenge


Bár már az ókori római és a középkori konyha is előszeretettel használta, mégis újdonságnak számít Franz Weninger találmánya, a verjus.


Először tisztázzuk, mit is takar a verjus (ejtsd: verzsü) elnevezés. Nagyon egyszerű módon csak ennyit jelent: zöld lé. Már megszoktuk, hogy ami színes, az nem is lehet természetes, de ez a „zöld lé” esetében bizony nem igaz. Akkor mégis honnan származik? Az éretlen szőlő kipréselt levéből, amely gyakorlatilag a zöldszüret termésének egy alternatív felhasználási módja.
Mire jó mégis a verjus? Megnyugtatja a gyomrot és a „szomjas májat” is. Kedveli a csúcsgasztronómia is, hisz savai lágyabbak mint a citromé. Ezt a különlegességet már az ó- és középkorban is előszeretettel használtak ételek savanyítására.

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!