A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ád-e valaki többet?

Egyedi borok hordós árverése Tokaj-Hegyalján

2015-04-20 | Szabó Edit


Ád-e valaki többet?

Franciaországban már közel másfél évszázados hagyománya van azoknak az aukcióknak, ahol a borok nem palackonként, hanem hordós kiszerelésben találnak gazdára. A külföldi sikereken felbuzdulva két éve a Tokaji Borlovagrend is elhatározta, hogy meghonosítja ezt a rendszert Magyarországon. A Tokaji Tavaszként híressé vált rendezvényt az idén április 24-26. között tartják Hegyalján.


A szervezők nem titkolt célja, hogy emeljék a különleges tokaji borok presztízsét, ezért háromnapos exkluzív programot szerveznek az esemény köré. A Budapestről induló vendégek például a Nyugati pályaudvar királyi várójában gyülekeznek majd, hogy némi kávé és sütemény elfogyasztása után helyet foglaljanak a Tokaj Orient Express kizárólag ezen a napon közlekedő járatán.

 

A szokatlan utazás ebéddel és borkóstolóval folytatódik, Mezőzombortól Tokajig pedig a hegyaljai dűlőkkel köthet közelebbi elméleti ismeretséget az utazóközönség. Tokajba érkezve az ismerkedés a gyakorlatban is folytatódik, Mád határában Szepsy István, Olaszliszka környékén az Olaszliszkai Borbarátok, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok löszös lejtőin pedig Oroszlán Tamás kalauzolja majd a lelkes csapatot.

 

„Igazán jó bort magasan fekvő, lejtős területen, kis hozamban, köves talajon terem a szőlő” – mondja Szepsy István, és ha ő mondja, akkor az úgy is van, mert nála többet talán senki sem tud Tokaj-Hegyalja különleges termőterületeiről és az azt alkotó kőzetekről.

 

Ád-e valaki többet?

 

Az itt szüretelt bogyókból készülnek aztán a tokaji borkülönlegességek, mégpedig a világ legdrágább eljárásával. Gondoljunk csak az aszúra, amelyhez gondos kezek szemenként szedik a botritiszes szőlőt. Nincs a földkerekségen még egy borvidék, ahol erre a fárasztó és időigényes folyamatra vállalkoznának.

 

Az így készült borokat eladni azonban nagyon nehéz, márpedig „…tartósan  veszteséget nem termelhetünk. Ha nem kapjuk meg értük azt az árat, amiből fejleszteni lehet, ezek a különlegességek el fognak tűnni” – vázolja fel Szepsy a nem túl színes jövőt, hangsúlyozva, hogy ezt elkerülni csak erős összefogással, közös borvidéki akarattal lehetséges.

 

A tokaji hordós tételek árverése is egy olyan esemény, amely segít a nemzetközi figyelem felkeltésében, a fizetőképes kereslet feltérképezésében, hiszen a vevők több mint fele külföldről érkezik. „Már az idén is bejelentkezett egy amerikai érdeklődő” – mondja Szabó Hajnalka, a Tokaji Borlovagrend titkára, akitől azt is megtudjuk, hogy a hordók többségére gyűjtők, kereskedők és jól ismert éttermek tulajdonosai licitálnak, de az is megesik, hogy egy baráti társaság dönt úgy, hogy közösen megvásárolja valamelyik árverési tételt. 

 

 

A vásárlóknak tudniuk kell, hogy félkész borokra tesznek ajánlatot. A megvásárolt hordó a következő árverésig a pincészetnél pihen, tartalmát csak akkor palackozzák, ha elérte az érettség megfelelő állapotát.

 

Arról azonban szó sincs, hogy bárki zsákbamacskát venne. Az árverésre kínált borokat először neves szakemberekből álló zsűri kóstolja és értékeli, a tételek az ő ajánlásaikkal ellátva kerülnek a katalógusba, és fontos a szerepük a becsérték és a kikiáltási ár meghatározásában is. Bízhatunk bennük, licitálhatunk a katalógus alapján is, de nem kell teljes egészében rájuk hagyatkoznunk.

 

Az aukció folyékony szereplőit ugyanis minden érdeklődő megkóstolhatja, ráadásul vakon, vagyis anélkül, hogy tudná, pontosan mit töltöttek a poharába. Így sem a borász személye, sem a fajta, sem a termőhely nem befolyásolja a vásárlót a döntésben, érzékszerveire hagyatkozva maga választhatja ki a neki legjobban tetsző tételt, hogy aztán az árverésen harcba szálljon érte.

 

Az árverésen kizárólag egyedi borok vehetnek részt, így aki hozzájut egyik vagy másik hordóhoz, olyasmit birtokol, amiből senki másnak nincs, és soha nem is lesz – hacsak nagylelkűen el nem ajándékoz belőle néhány palackot. Száraz borokból egy gönci hordó, vagyis 136 liter a vásárlásra kínált legkisebb mennyiség, az édesekből ennek a fele, tehát 68 liter, az évjárat lenyomatát őrző, szinte mézsűrűségű eszencia azonban már 10 literes kiszerelésben is elvihető.

 

Ád-e valaki többet?

 

A nevezés már lezárult, a katalógus szerint az idén 19 tételre lehet licitálni, 8 száraz bor, 6 késői szüret és szamorodni, valamint 5 aszú verseng majd a vásárlók kegyeiért. Hogy Szepsy István aranyszínű, különösen komplex Úrágya 91 furmintját, a Barta Pince Öreg-Király Édes szamorodniját, netán a Disznókő Szőlőbirtok Dorgó válogatás aszúját ütik majd le a legmagasabb áron, vagy bármelyik másik tételt a tizenkilencből, ma még nem tudhatjuk. Az viszont bizonyos, hogy a befolyt összeg nagyobbik része visszakerül a borászatokhoz, kisebbik hányada viszont a Borlovagrendnél marad, és a borvidék felemelkedését szolgálja.

 

Az árverésre érkező vendégeket nemcsak különleges borokkal, de ízletes falatokkal is várják a szervezők. A pénteki vacsorát a Disznókő Szőlőbirtokon rendezik, az árverés előtti ebédet az encsi Anyukám Mondta étterem csapata prezentálja a sárospataki vár történelmi bástyáin, a gálavacsorához pedig a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyben terítenek.

 

A hordók ma még csendben várnak a hegyaljai pincékben. Reméljük, hogy az aukción minden csepp borért ádáz harcok dúlnak majd, és az árverést vezető Winkler Nóra gyakran mosolyog elégedetten. Minél magasabb a leütés összege, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy tettünk egy aprócska lépést a Tokaji borvidék értékeinek megőrzése felé vezető úton.

 

A képeket köszönjük a PWSDesign Grafikai Műhelynek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!