A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aki ablakot nyitott: Rohály Gábor 80

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntjük Rohály Gábort

2015-06-18 | Bánlaki D. Stella


Aki ablakot nyitott: Rohály Gábor 80

Rohály Gábor alapozta meg Magyarországon mindazt a tudást, amit ma magyar borértőként elsajátíthatunk. Mindenki Tanár Ura mutatta meg, milyen a professzionális borkóstolás, aztán nyelvet is teremtett hozzá. Nyolcvanadik születésnapján szeretettel köszönti a Vinoport, valamint barátai és felesége.


Dr. Rohály Gábor fogorvosként kezdte, később a ruszti Weinakademie Österreich első magyar hallgatója volt, még később az Osztrák Borakadémia lektoraként is dolgozott. Közben megjelentette az első Borkalauzt, létrehozta a Borkollégiumot és a Borakadémiát. Három tankönyv értékű könyvet is készített, ezen kívül részt vett az Oxford Companion to Wine magyar fejezetének elkészítésében.

 

A szakirodalmi tevékenységben szerzett érdemei elismeréseként az Osztrák Borakadémia Internationale Weinakademiker H. C. címmel tüntette ki. Munkájáért a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

 

Jásdi István:

 

„55 évesen az ember a visszavonulás útjain elmélkedik.

 

Dr. Rohály Gábor barátaival megalapította a Hét Borbírák Rendjét. Megválasztották a 0. Év Borászát – a csopaki Focht Gézát –, majd ’90-ben az elsőt, Tiffán Edét. Még hat évig tartották kezükben az akkor vitán felül legrangosabb szakmai cím odaítélésének jogát, majd feleségével megalapította a borszakértőképzés azóta is legfontosabb, a nemzetközi vérkeringésbe is kapcsolódó szervezetét, a Borkollégiumot. Létrehozták az évente megjelenő Borkalauzt.

 

Amikor mi az első évjáratunkkal, a ’99-essel bajlódtunk, már azt a célt tűzhettük magunk elé, hogy bekerüljünk a magyar borok legfontosabb referenciahelyének számító kiadványba, a Borkalauzba, majd kicsit később, hogy boraink négy-, majd ötcsillagos minősítést érjenek el. Közben Rohály tanár úrék kezéből gyönyörű könyvek és jól képzett borszakértők kerültek ki. Megszületett a magyar bornyelv.

 

Nem sokan gyakoroltak ekkora hatást a magyar bor fejlődésére. Közben – amióta dr. Rohály Gábor visszavonult – eltelt negyed évszázad. ”

 

Szepsy István:

 

„1995-ben ismerkedtünk meg, a Borkollégium, dr. Rohály Gábor a Sárga Borház emeletén bírálta többek között az én boraimat is. Nagy élmény volt látni, hogy hogyan kóstoltak és csillagoztak. Amikor megkóstolták az első aszúmat, összenéztek. Azt gondolták, hogy meg kell állni és meg kell beszélni. »Mondjátok már meg, hogy ki ez a Szepsy, aki két csillagot kapott!« Nem ismertek engem, de innentől kezdve elfogadtak. Vagy több is ennél: Rohály Gábor az eredményeimet nemcsak Tokaj eredményének tekintette, hanem közös teljesítménynek.

 

Amikor megszervezte a századkóstolót, és bevitte az én két boromat is, akkor is a tokajiaknak szurkolt. Aztán meghatódott, hogy ezek a külföldiek szemében is jóval érdekesebbek voltak.

 

Nagyon sok közös emlékünk van. Találkoztunk Bordeaux-ban, együtt tartottunk bemutatót Bécsben. Együtt jártunk Jancis Robinsonnál és Hugh Johnsonnál is. De arra emlékszem a legszívesebben, amikor együtt néztük a napkeltét a Nyulas-dűlőből. Ma is nagy szeretettel gondolok Rohály Gáborra.”

 

 

Heimann Zoltán

 

„Korán megismertem Rohály Gábort, 1994-ben a Gundelben. Rögtön meglepett, hogy mennyire felkészült volt szakmailag, így kezdőtött a barátságunk. Büszke vagyok rá, hogy évekig vele dolgozhattam a Borkollégiumban, és hogy létrehozhattuk a Borkalauzt.”

 

Dr. Mészáros Gabriella

 

„Ki ne ismerné, ki ne tudná ki is Rohály Gábor? A fehér foltba tenyerelő, aki a '80-as évek végén kaput nyitott mindannak, amit valamiféle borkultúrának lehet nevezni. Borleírás, borértékelés, borismereti tanfolyam, év bortermelője, borleíró nyelv, Borkalauz, sommelier, sommelier bajnokság, Sommelier Szövetség, vinotéka – néhány címszó, melyek magyarázatához elsőként biztosan az ő nevét kellene írni. Közel 2000 diák hallgatta előadásait, tanulta a szakkifejezéseket, melyeket sokszor ő ültetett át a magyar bornyelvbe. Kővágóőrsi kertjében a szakma gondolkodói sokszor és hosszasan beszélgettek – és persze iszogattak is. Valójában csupa olyan dologról, ami ma már természetes. Kistermelőkről, magánpalackozásról, saját címkékről, tervekről, fajtákról, borokról, ünnepekről. Közben pedig szépen felnőtt egy új generáció, akik számára evidencia az új-zélandi szüret, a geisenheimi tanulás vagy éppen a kaliforniai munkavállalás. Akkor senki nem értette, mit is akar mondani azzal, hogy »országimázs«; hogy Tokajnak kellene lennie a magyar bor nagykövetének, afféle mozdonynak, ami mögé csatlakozhat a többi borvidék. Hogy a marketinget miért csak célzottan, a magas gasztronómia felé irányítva érdemes alakítani, és hogy miért kell a magyar kiállítási standokról végre eltüntetni a madáretetőket, ami mögé elbújik a nyelvet nem értő személyzet…

 

De rég is volt, igaz? Kinyílt a világ, sok gondolatkezdeményből húsz év elteltével végre valóság lett. De azt az ablakot akkor, valakinek ki kellett nyitnia.

 

Rohály Gábor ma 80 éves. Azt hiszem, valamennyi egykori hallgatója, olvasója nevében mondhatom, hogy köszönjük ezt a 25 borvirágos évet!

Mészáros Gabriella – volt tanítvány, követő, »tettestárs«, és nem utolsósorban: feleség.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!