A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Átmeneti borászati támogatás - HORECA szektorban és helyben értékesítő borászatoknak

2021-10-18 | (X)


Átmeneti borászati támogatás - HORECA szektorban és helyben értékesítő borászatoknak

Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára az 1,5 milliárd költségkeretű támogatást, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.


A támogatás igénylésének menete:

1. Hegybírói igazolás kérelmezése a támogatható területnagyságról október 13. és 26. között (a hegybíró október 13. és 26. között adja ki). Az igazolás iránti kérelem formanyomtatványa innen tölthető le
2. Támogatási kérelem benyújtása a Magyar Államkincstárhoz október 18. és 26. között (elektronikusan).


Az intézkedés célzottan azokat a kis és közepes méretű borászatokat támogatja vissza nem térítendő támogatás formájában, akik a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő, és akik zömében a vendéglátás és szálloda (HORECA) szektorba, illetve helyben értékesítik termékeiket, hiszen a legnagyobb bevételkiesés őket érintette.

 

Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet. A támogatási összeg maximum 450 ezer Ft/hektár, ezt az összeget meg kell szorozni a HORECA/közvetlen értékesítés teljes értékesítéshez képesti arányával.

 

Az a termelő jogosult a rendelet szerinti átmeneti támogatásra, aki a borászati termékeinek legalább 20%-át (mennyiségben) a 2018/2019. vagy a 2019/2020. borpiaci évben a fogyasztó részére közvetlenül a pincészetén keresztül, vagy valamely belföldi HORECA-szektorbeli vállalkozás részére értékesítette. Azok számára, akik legkorábban 2018. augusztus 1-jét követően kezdték meg bortermelői tevékenységüket, a támogatás hektáronként 90 ezer Ft.

 

A támogatás igényléséhez – a tavalyi évhez hasonlóan – első lépésként igazolást kell kérni a hegybírótól, majd a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz elektronikusan lehet benyújtani október 18. és 26. között. A Kincstár legkésőbb 2021. december 31-éig megállapítja és folyósítja a támogatás összegét.

 

forrás: boraszat.kormany.hu

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!