A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mi történik tavasszal egy biodinamikus szőlőben?

2025-04-07 | Dóber László


Mi történik tavasszal egy biodinamikus szőlőben?

Sorozatunk harmadik részében Dóber László, a Kristinus Borbirtok szőlésze és farm managere a biodinamikus birtok tavaszi munkálatairól számol be.


A Balaton déli partján már hetek óra virágzásba borult a mandula, kajszi, és már a szilvafák is. Nem kérdés, megérkezett a nagybetűs TAVASZ!

 

A 2024-es évhez kicsit később érkezett a rügyfakadás a Balatonboglári borvidékre, 2025.04.05-én találkoztam először vele az Irsai Olivér ültetvényben. Amikor meglátok egy gyapjas szőlőrügyet, amiben már látom a levélszéleket, valami megrezdül bennem, és teljesen más ritmusban kezdem el élni a napjaimat. Összefolynak a napok, és hajnaltól napnyugtáig a szabadban követem le a természet hektikus ritmusát, természetesen az óra átállítás is segít még ebben. Időben fejeztük be a metszést, és a vessző lekötést is ebben az évben, így marad idő a hajtásválogatás előtt még a támrendszert rendbehozni. Elszakadt drótok, traktor által kivitt oszlopok. 

 

A megszokott gyakorlathoz hasonlóan idén is a Húsvét előtti héten juttatjuk ki a P500-as biodinamikus preparátumot. A P500-as preparátum szarvasmarha trágya, amely tehénszarvba töltéssel készül, majd hat hónapra a talajba ássuk, és Szent Mihály napján, szeptember 29-én, felszedjük a földből, kiütjük a tehénszarvból, kútvízzel dinamizáljuk, és napnyugta előtt a szőlőültetvények talajára premetezzük nagy cseppekben. 

 

Mi történik tavasszal egy biodinamikus szőlőben?

 

A Humusz preparátum  (500) 


-serkenti a talaj aktivitását
-elősegíti a gyökér növekedését
-aktiválja a talaj saját életét
-támogatja a talajlazítást
-támogatja a víz és a tápanyagok felszívódását
-elősegíti a baktériumok nitrogénmegkötését

 

Április hónapban gyűjtjük a pittypang virágzatot is a hajnali órákban, amikor még nem nyílnak ki teljesen, majd leszárítjuk őket. Ebből majd a szervestrágya komposztálásakor használunk fel a trágya prizma beoltásához.

 

Egyik nap szomorú hírre ébredtem: elhunyt Manfred Klett, az első biodinamikus közösség megalapítója. Manfred Klett 1933-ban született, mezőgazdasági egyetemi tanulmányokat Hohenheimben folytatott, majd Darmstadtban a „Biodinamikus kutatókör”-ben a tápanyaggazdálkodás és az élelmiszerek minőségének összefüggését tanulmányozta. 1968-ban a Farnkfurt melletti Dottenfelderhofban - 4 másik családdal együttesen - megalapította az első biodinamikus mezőgazdasági közösséget. Az ő könyveiből sajátítottuk el itt a birtokon is a preparáum készítést, és a kijuttatási gyakorlatokat. Magyar nyelven is elérhető a Magyar Biodinamikus Egyesület honlapján.

 

Jövő héten kezdjük az Isonet L Plus feromon diszpenzerek kihelyezését az ültetvényekben. Ezt az ökológiai, és biodinamikus gazdálkodásban is elterjedt légtértelítéses módszert, már 6 éve alkalmazzuk minden ültetvényünkben, és mondhatom kiválóan véd a tarka- (Lobesia botrana) és nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella) ellen. Hatása abban rejlik, hogy a nőstény molyok feromonjával kitöltjük a légteret, és a hím egyedek nem találnak rá a nőstényekre, így nem tudnak szaporodni.

 

Mi történik tavasszal egy biodinamikus szőlőben?

 

Bízom benne, hogy a hajtásválogatást elég lesz elkezdeni a húsvéti szabadságok után, így mindenki nyugodt szívvel töltheti együtt a családdal a feltámadás ünnepét. Évről-évre egyre rövidebb időszak áll rendelkezésre, amikor el tudjuk végezni ezt a munkafolyamatot, hiszen rohamos tempóban melegszenek a tavaszok a klímaváltozás következtében. Mondhatjuk tél után egyből nyár köszönt be. Május hónap teljesen elmegy majd a hajtásválogatással, hogy a megfelelő szellős lombfalat tudjuk kialakítani minden egyes ültetvényünkben, ami a biodinamikus növényvédelem alapja. Ezzel még a jövő évi metszést is meg lehet könnyíteni, sokkal kevesebb vesszőt kel vágni. 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!

A vinoport.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás