A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az egri csillag

Rövid borhírek Egerből

2010-07-29 | Tóth Adrienn


Az az egyik legjobb tulajdonsága Egernek, hogy a legtöbb hazai borvidékkel szemben egyaránt híres fehér-, rozé- és vörösborairól. Ennek köszönhetően a nyári hónapokban a borvidékre látogatók közül csak a legmegátalkodottabbaknak kell kizárólag a vörösekre koncentrálniuk, a többieknek ott lesz egy teljes paletta a könnyű fehérektől kezdve, a frissítő rozékon át, a komolyabb olaszrizlingekig és chardonnay-kig. Következő hírösszefoglalónkban erre a sokszínű borvidékre látogatunk.


Bolyki János az Év Bortermelője Egerben

Bolyki Jánost választotta az „Év Egri Bortermelőjévé” a helyi borkészítő közösség, míg Thummerer Vilmos az „Év Egri Szőlőtermelője” címet érdemelte ki. A díjak jelöltjeire az egri hegyközség választmánya tesz évről-évre javaslatot, arról azonban, hogy végül ki kapja meg az elismerést, már a tagok döntenek.

A kb. 3500 tagú hegyközség idén is leadta szavazatait, amelyeknek összegzését követően, a július 9-11. között megrendezett Egri Bikavér Ünnepen hozták nyilvánosságra a két győztes kilétét.

Bolyki János, aki eddig a legfiatalabbként érdemelte ki az „Év Egri Bortermelője” címet, a Vinoportnak elmondta, hogy különösen jól esett neki, hogy saját pátriája ismerte el szőlőtermesztői, borkészítői munkáját. Az idei a hatodik évjárata az ifjú egri borásznak, aki az ez évi Egri borvidéki borversenyen 2007-es Metatéma Hárslevelűjével az Ófehérbor kategória legjobbjaként végzett. Bolyki borokat legközelebb augusztusban az Egri Bormustrán és a Junibor harmadik Etyeki Borkóstolóján, szeptemberben pedig a Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon kóstolhatnak az érdeklődők.

Az „egri csillag” nyert

„Legyen egy új egri legenda névadója” címmel írtak ki pályázatot az egri tematikus év, A Bor Éve szervezői. A még tavasszal kihirdetett feladat lényege az volt, hogy az indulók javaslatot tegyenek az egri bikavér fehér párjának elnevezésére.

A május 31-én záródó pályázaton 3149 ötlet indult el, közülük választotta ki minden egri borász a számára legkedvesebb öt javaslatot. Az eredmények összesítése után megszületett az eredmény: az egri fehér cuvée ezentúl az egri csillag nevet viselheti majd.

\"\"

Az egri csillag elnevezést egyébként összesen tizenheten javasolták, közülük első volt Szabó Gergő, aki március 11-én küldte be ötletét, amellyel 300 palack egri bort nyert, a többieket egy emléklappal és két palack borral jutalmazták a szervezők. A verseny második helyén az „egri szépasszony” végzett, amely javaslat azért vet fel kérdéseket, mert egy földrajzi területhez köthető, míg a harmadik, az „egri királylány” név a királyleányka szőlőfajtához áll meglehetősen közel.

A második és a harmadik helyezett ötletgazda mellett különdíjat adtak még át egy „General” nevű pályázónak, aki nem kevesebb, mint ötszáz javaslatot jutatott el a hegyközségnek, míg Tornyai László alaposan kidolgozott pályázatát a hozzácsatolt piaci és gasztronómiai javaslatokért emelték ki.

Bormustra Egerben

Augusztus 19-22. között nyolcadik alkalommal kerül sor az Egri Bormustrára. Az Egri Bormíves Céh saját szervezésű rendezvényéről Pók Tamás, elnök elmondta, egyrészt azért tartja fontosnak, mert ezen az eseményen nemcsak a szervezet tagjai mutatkozhatnak be, hanem a többi helyi borász is. Ezentúl azonban azért is jelentős a Bormustra helyi vonatkozása, mert az ünnep idején, a város központi részén, a Dobó téren kóstoltató borászok sokakhoz közelebb hozhatják az egri borokat.

\"\"

Simkó Zoltán, az Egri Bormíves Céh titkára tájékoztatott minket arról, hogy vasárnap kivételével minden nap délután négy és éjfél között lesznek nyitva a standok. Legalább húsz borász kínálja majd borait, közöttük ott lesz a Thummerer Pincészet, a Kovács Nimród Winery, Pók Tamás, Don Simon, a Kőporos Simkó Pincészet, Bolyki János és Gál Lajos is. A színpadon az Agria Néptánctalálkozó együttesei és a Kerekes Band lépnek majd fel.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!