Az új címkékkel megújult a teljes Törley sor
Interjú Lőrik Tamással
2011-11-29 | Tóth AdriennAz adventi időszak beköszöntével mi is egyre többet foglalkozunk majd az ünnepekkel és persze a hozzájuk illő italokkal. Reméljük, mára a borfogyasztók körében közhellyé vált, hogy a pezsgő is bor, bár kétségtelenül speciális adottságokkal rendelkezik, és felszolgálásának is megvannak a maga szabályai. Nem szabad tehát kevésbé komolyan venni, sőt a pezsgők jelentik azt a világot, amelybe sok, a borvilág többi bugyrát megjáró borfogyasztó egy idő után kiköthet. A következőkben a legismertebb hazai pezsgőpincészet, a Törley márkamenedzserével, Lőrik Tamással beszélgetünk az aktuális újdonságokról.
Mielőtt a legfrissebb hírekre terelnénk a szót, összefoglalnád nekünk számokban, mit jelent Magyarországon a Törley név?
A Törley pezsgők a hazai piac legkeresettebb pezsgői. A háromféle technológiával (méthode traditionnelle, transvasée, charmat) készített pezsgőkből a magyar üzletekben és vendéglátóhelyeken mintegy 6-6,5 millió palackot értékesít a pezsgőpincészet. Elmondható, hogy a termékkör 100%-os disztibúcióval rendelkezik a kiskereskedelemben, hiszen gyakorlatilag az 50 négyzetméter alatti boltoktól a hipermarketek polcáig mindenütt találkozhatnak velük a vásárlók.
Itthon valószínűleg mindenki ismeri a Törley nevet, mekkora az érdeklődés külföldön?
A Magyarországon piacvezető (AC Nielsen DJ2011 value: 35,6%) Törley pezsgőket a világ számos más országában is szívesen veszik le a polcokról a fogyasztók. Észtországban több mint 1,5 millió palack Törley-t bont ki a helyi pezsgőkedvelők tábora. Érdemes úgy értelmezni ezt a számot, hogy tudjuk, Észtországban összesen 1,3 millióan élnek. A Törley Gála a svédek körében örvend különös népszerűségnek, Vietnamban pedig a Charmant Rouge iránt jelentős az érdeklődés.
Korábban már említettétek a legfontosabb pezsgőkészítési módozatokat. Összefoglalnád röviden, mit is jelentenek?
A Törley Nyerspezsgő Chardonnay és a Chardonnay Brut tradicionális technológiával készül, melynek lényege, hogy a pezsgő teljes "életét" ugyanabban a palackban tölti. Az összeállított töltőbor 0,75 literes palackokba kerül, és "máglyákban" érlelődik. A 24 g/l cukortartalomból - melyet tirage likőr hozzáadásával állítanak be - az erjedési folyamat alatt 6 bar nyomás képződik.
Az erjedés után elhalt élesztők a palackokban úgynevezett seprőágyat hoznak létre, melynek fontos szerepe van a tradícionális pezsgők autolizált ízvilágának kialakításában. A 24-36 hónapos érlelés után a pezsgőből a seprőt fagyasztásos seprőtelenítéssel távolítják el.
Ez a klasszikus, és máig leginkább elismert pezsgőkészítési mód. Milyen egyéb lehetőségek léteznek még?
A transvasée pezsgők: a Törley Casino Sec, Réservé Demi Sec és a Tokaji, 1,5 literes erjesztő palackokban készülnek. Ennél az eljárásnál az erjedés és az érlelés 12-18 hónapig tart a magnum palackokban. A pezsgőmesterek által késznek ítélt pezsgőket egy zárt rendszerű gép segítségével tartályokba ürítik. A seprő eltávolítása szűréssel történik.
A charmat a harmadik módszer, esetében a pezsgő tartályokban erjed. A Törleynél fontos momentum, hogy ebben az esetben is 6 hónapig seprőn érlelődik a pezsgő. A seprő eltávolítása itt is szűrés útján történik.
A minőségi pezsgőcsaládhoz tartozik a Charmant Doux, Rosé és Rouge, valamint a Gála és Talisman is. A Törley Fortuna készítése annyiban tér el az előzőektől, hogy illatos szőlők mustját erjesztjük közvetlenül pezsgővé. A muskotályos fajtákból készülő Muscateller is ezzel a technológiával készül, bár az üdeség megtartása érdekében nem érlelődik fél évig.
Egy ekkora volumenű pezsgőház esetében fel lehet tenni a kérdést, hogy ki a cél közönség?
A Törley termékek fogyasztói tábora igen széles, hiszen a fiataloktól az idősebb korosztályig szinte mindenki talál az ízlésének megfelelőt az előzőekben felsoroltak között. A különböző technológiával készült pezsgők minden fogyasztói igénynek megfelelőek, hiszen a brut nature tradícionális pezsgőtől, az édes vörösön keresztül, az alkoholmentesig találhatóak tételek a portfólióban.
Csak néhányat kiemelve: a Gála Sec könnyed gyümölcsös eleganciájával kitűnő aperitif, de a gasztronómia kedvelt welcome itala is. Az ehhez a kategóriához tartozó Fortuna illatos, alacsonyabb alkoholtartalmú pezsgője gyümölcsös édességek kísérője, de a tapasztalataink alapján a hölgyek kedvence is. A Casino Sec fajsúlyosabb itala már mívesebb ízeket vonultat fel. Az ínyencek számára készül a két tradicionális fajta, a Nyerspezsgő Chardonnay és a Chardonnay Brut, melyek élesztős ízei, igazi különlegességként mutatkoznak be az értő fogyasztóknak.
Az idei évben a portfólió külsőleg jelentős változásokon esett át, miért éreztétek szükségesnek a címkeváltást?
A 2011-es év fontos momentuma, hogy a korábban megkezdett arculatváltás utolsó állomásához érkezett a Törley Pezsgőpincészet. Előbb a transvasée pezsgők címéi újultak meg, most pedig a charmat eljárással készülő termékek nyerték el új arculatukat. Minden terméknél fontos az időszakonkénti megújulás. A legnagyobb mennyiségben értékesített pezsgőinknél 2005 után most érkezett el az idő, hogy a vásárlók új címkékkel találkozzanak.
Milyen szempontok szerint hoztátok létre az új design-t?
Az új címkék kialakításánál törekedtünk a termékfelismerhetőség fenntartására. A legfontosabb arculati elemek a Törley felirat és a pezsgők megkülönböztethetőségét elősegítő színek továbbra is jelen vannak az új címkéken. Szakítottunk azonban a hagyományos négyszögletű formával, és a pezsgőspolcokon újszerűnek mondott sokszögletű hascímkével, valamint a palack nyakát sálszerűen körülölelő nyakcímkével díszítettük a palackokat.
Az eddigi sima kupakot eleganciát sugárzó textúráltra váltottuk le, természetesen a Törley felirat megtartásával. Az élénk színvilággal és a modernebb formával az eddig is Törley-t fogyasztók népes táborán kívül a fiatalabb fogyasztókat is megcéloztuk.
Merültek fel komolyabb dilemmák a munkafolyamat során?
Mint minden nagymérvű változtatást, ezt is piackutatás előzte meg, hiszen a legfontosabb csoportnak, a fogyasztóknak kell eldöntenie, hogy hogyan szeretnék látni a terméket. Reprezentatív 600 fő megkérdezése után jutottunk el az üzletek polcaira kerülő arculathoz.
Ki készítette a címkéket?
A címkék alapötlete egy olasz designer cégtől, a Lumentől származik, de végső kialakítás, a hazai igényeknek megfelelő finomítás, cégünk szakembereinek a munkája.
Már az új palackok vannak forgalomban, vagy van még bizonyos termékeknél átmeneti időszak?
Szeptembertől folyamatosan történik a megújult Törley pezsgők forgalomba hozatala. Decemberre, a fő pezsgőszezonra számításaink szerint szinte mindenütt az "újruhás" Törley várja majd, hogy a fogyasztók asztalára kerülhessen, és az ünnepek társa lehessen.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!