A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bajnokok vacsorája a Symbol Étteremben

Amerikai séfek a konyhában

2008-10-27 | Tóth Adrienn


Bajnokok vacsorája a Symbol Étteremben

2008. október 15-16-án egy különleges csapat szállta meg a Symbol étteremkomplexum konyháját. Az 1947-ben alapított Epicurean World Master Chefs Society nemzetközi mesterszakács szervezetének amerikai egysége vendégeskedett Óbudán. A csapat azért is különösen nevezetes, mert a hazánkba látogató 14 mesterszakács közül hárman a 2007-ben, Bangkokban rendezett világbajnokságot megnyerték.


Az egyébként közel negyven tagból álló, főleg texasiakat magába foglaló amerikai csapat tagjai, ha nem éppen egy versenyen vagy jótékonysági akción vesznek részt, akkor otthon neves konyhákat irányítanak, de főztek már több híresség között Erzsébet királynőnek és Bill Clintonnak is. Éppen ezért van szükség a nagyobb létszámra, hogy az év teljes szakaszában jelentkező kötelezettségek teljesítésére mindig össze tudjanak állni tíz-tizenöt fővel. A folytonosság biztosítása érdekében évente egy fővel bővülnek, a jövő generációjának továbbképzése végett pedig minden évben egy gyakornokot fogadnak maguk közé.

Morris Salerno, a csapat elnöke azt is elmondta, hogy minden évben más vezetőket neveznek ki maguk közül, hogy aztán az év folyamán ugyan jó hangulatban, de mindenki ennek a két embernek az utasításai alapján dolgozzon. Sajtótájékoztatójuk folyamán többször is jelezték, mennyire fontos nekik a jókedvű munkavégzés, amelynek alapvető feltétele a megfelelő munkakörülmények biztosítása. A helyi séfnek, Jászai Tibornak több ízben is köszönetet mondtak azért, hogy legyőzte a konyhafőnökökre jellemző birtoklási ösztönt, és valóban előzékenyen engedte át nekik a konyhája jelentős részét.



Hazánkba egy személyes kapcsolat és több hónapos egyeztetés után a Symbol gasztronómiai komplexum meghívására érkeztek. Barna Sándor, a helyszín tulajdonosa elmondta, az amerikai mesterszakács csapat vendégszereplése által a nemzetközi csúcsgasztronómiába kívántak belepillantani, hogy általuk új irányzatokról, ízlésekről nyerjenek tapasztalatot.

Az itt tartózkodás első munkanapján egy nagyszabású, hétfogásos vacsorát készítettek el, a második napon pedig egy filmforgatáson vettek részt.

A vacsora több szempontból is különleges volt, elsőként mindjárt azért, mert a világbajnok ötfogásos menü minden fogása szerepelt benne, megspékelve két ételkülönlegességgel. Nem átlagos az sem, hogy ahhoz, hogy valaki bekerüljön a százötven vendég közé, külön meghívóra volt szüksége. Külső regisztrációra ugyanis csak cégek számára volt lehetőség, akik egy 12 fős asztalért 1 millió forintot fizettek.



A felszolgált menünek fontos részletét képezte az a hét bor, amelyeket a pincészetek az esten jelen lévő képviselői által mutattak be. A borsort az aperitifnek kínált Törley Francois President Rose Brut 2004 és a két záró bor: a badacsonyi Szeremley pincészet 2002-es félédes Szürkebarátja és a Disznókő 2000-es 5 puttonyos aszúja mellett kizárólag villányi borok alkották. Így a poharakba került egy 2008-as Gere Rosé, egy 2006-os Vylyan Pinot Noir, egy 2007-es Bock Ermitage és egy 2004-es Malatinszky Szűretlen Cabernet Franc.



A vacsora egyes fogásait nem csak kiváló hazai borok, de kellemes dallamok is kísérték, mégpedig Moór Bernadett jazz énekesnő előadásában. Zárszó helyett következzen a menü és a borsor:

Aperitive:
Törley Francois President Rose Brut 2004

Maritimes homársaláta, kesudiós-vörösáfonyás vinegrettel
Gere Rosé 2008

Kukorica és Poblano Chowder, ropogós malacdagadóval, sült zsályával
Vylyan Pinot Noir 2006

Eszpresszóval illatosított kacsamell, édes burgonyával,
„Oaxaca-Style Mole Rojo” capuccino-buborékkal
Bock Ermitage 2007

Tequila Lime Granita, Szechuan Buds levelekkel

Erdei gombákba göngyölt szarvasbélszín, szarvasgombás burgonyahabbal, karamellizált Chippolinnal, spárgával és sült céklaszósszal
Malatinszky Szűretlen Cabernet Franc 2007

Quebec márványsajt Quenelles, portói zselével és körtebruleevel
Szeremley Szürkebarát félédes

Csokoládé, rombolás juharos karamellszósszal
Disznókő Tokaji 5 puttonyos aszú

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!