A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Barrios, Malmsteen és Krúdy a meggörbült téridőben

Fix TV

2018-03-01 | Vinoport


Barrios, Malmsteen és Krúdy a meggörbült téridőben

2018. március 6-án, 20:40-kor újra Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Seres Borbála gitárművész és Novák Valentin író, költő vendégeskedik.


 

Fotó: Amdala/Juhász Melinda 

 

A sokszínű, igényes műsor egy különleges gitárelőadással indul: a 2018. március 9-én a Vakok Intézetében, a patinás Nádor-teremben koncertező, 2012-ben a Forum Gitarre Wien nemzetközi gitárversenyét megnyerő Seres Borbála jóvoltából, Agustín Barrios Mangoré: Julia Florida – Barcarola című művét hallhatjuk. Később, borkóstolás közben, Novák Valentin olvassa fel a Nyugat Pluszban megjelent prózája néhány részletét, amelyben Krúdy, Tersánszky, Csáth Géza és más legendák – így a svéd gitárhérosz, Yngwie J. Malmsteen is – a meggörbült, megvénhült téridőben „játszik” – és találkozik – a tisztelt olvasóval. A múlt és a jelen piknikpartiján egyébként bableves készül, amelyhez kadarkát hörpintenek föl a mese szereplői.

 

 

Dúzsi Tamás egy nem annyira mesés jelenkori történetre hívja fel a figyelmünket. Ahogy ő fogalmaz: újvilági őrület, illetve sajátos lobbyérdekek miatt, mindinkább arra kényszerülnek a minőségi borok termelői, hogy a borosüveg felnyitásának nemes aktusához nagyban hozzájáruló parafadugót csavarzárra cseréljék le, ami rossz üzenet, tévút! Dúzsi egy Gacsályi József-verset idézve mond véleményt a témáról…

 

A műsorvezető Szabó Zoltán Attila, aki maga is jól ismeri a színház világát, hiszen a Legendák nyomában-előadások művészeti vezetője, egyúttal színpadi szerző és rendező, Serest a művészembereket segítő mentális gyakorlás technikájáról kérdezi; a területet ugyanis évek óta kutatja a művésznő. Azt mondja, erre a területre még mindig kevés figyelem vetül Magyarországon, így kevés professzionális hangszerjátékos tudja használja a mentális tréninget. Novák Valentin a magyar kortárs irodalom helyzetéről mond karakteres véleményt, de ifjúsági szociális munkásként szerzett tapasztalatait is megosztja a nézőkkel.

 

 

Dúzsi Tamás nemzetközi hírű szekszárdi borász, aki a Görögszóval a 21. Vinalies Internationales vörösbornagydíját is elnyerte, tavaly pedig a Mundus Vini-n, a 2011-es évjáratú Graboc házasítással lett aranyérmes, most is kiváló borokat kínál a Törzsasztal vendégeinek. A stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról ezúttal sem hiányzik a legnépszerűbb kortárs irodalmi orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat, amelynek 2018. téli lapszáma a műsorral egy időben kerül a boltokba.

 

Az előző adás megtekinthető itt:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!