A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bécs, bor és dizájn

Borban a művészet?

2010-08-19 | Vizi Csenge


Bécs, bor és dizájn

Egy város, ahol nem csak szemünket hízlaltathatjuk a gyönyörű épületek kavalkádján, hanem elmélyülhetünk a helyi borok és az azokat kínáló borozók széles kínálatában is. Egy séta a bécsi szőlőskertekben, egy pár korty bor és finom falat egy bécsi heurigerben, aztán irány a kiállítások sora, amellyel az október 1. és 10. között megrendezésre kerülő Bécsi Dizájn Héten várnak minden szépérzékkel megáldott vendéget.


Bécsi szelet, kuglóf, Sacher-torta… Mind-mind kötődik a bécsi élethez, amikhez hol kávét, hol pedig bort isznak. Persze a sorrend változhat, nem feltétlenül egy Sacher-torta miatt ülünk be egy kávézóba az osztrák fővárosban, és nem is biztos, hogy kérünk egy ropogós bécsi szeletet, ha épp kedvünk támad az egyetlen olyan szőlőskertben sétálni, amely egy kozmopolita város közigazgatási területén belül, közel 700 hektáron terül el. A több mint 300 vincellér változatossága gyönyörködtet, a szőlőfajták sokszínűségéről nem is beszélve, hiszen a zöldveltelinitől kezdve, az olasz- és rajnai rizlingen át, egészen a st. laurent-ből, zweigeltből és pinot noir-ból készült vörösekig igen széles palettát kóstolhat végig a borissza, ha Bécs eme környékére vetődik.

Az első tőkéket még a kelták ültették a Bécsi-erdő lankáin, amiket később a Római Birodalom legionáriusai szüreteltek és újratelepítettek, de a borkészítés fejlesztésében is sokat köszönhetnek nekik az osztrákok. Jelenleg Bécs szőlőtermesztését két területre oszthatjuk szét: Kahlenbergre és Bisambergre. Az előbbi nyugatra húzódik meszes talajával, míg az utóbbin keletebbre, kavicsos löszön és barnaföldön növekednek a növények.

Ez a kettéosztottság a hasonló pannon- és óceáni éghajlati hatások ellenére, a szőlőfajták és ebből adódóan a borok belső komplexitásában is megmutatkozik. Míg a nyugati részen könnyedebb nedűkkel hódít a borvidék, keleten már a komplexitás veszi át az uralmat. Sokan gondolják azt, hogy Ausztria ezen része a fehérszőlők birodalma, de jól látható a feljebb említett szőlőfajtákból, hogy bizony a vörösek is elvannak itt, sőt! A fiatal generációk egyre szebb zweigeltekkel, pinot noir-okkal és házasításokkal hódítják meg e vidék szerelmeseit.

Ha azonban szeretne inkább a borra szomjas a város szívéhez közelebb iszogatni, arra is akad bőven lehetőség, hiszen a heurigerben manapság már nem csak a folyóborokban bővelkedhet a betérő, hanem minőségi, palackozott tételekből is kérhetünk a helyi nevezetességnek számító „negyedes pohár”-ba. A kertvendéglők történelme egészen 795-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor hozott Nagy Károly rendelet arra nézve, mire is jogosultak ezek. Aztán 1784-ben II. József is felújította a Capitulare de villis névre keresztelt rendeletet.

\"\"

Ezzel megalapozta a szőlőtermelők jövőjét, hiszen a vendéglőkben csak saját termésű, vagyis saját szőlőből származó bort lehetett kimérni az év 300 napján. Még azt is meghatározták, hogy mi lehet az étellapon: kolbász, füstölt hús, sajt, sonka, kenyér, zöldség stb. Mára ez a trend nem követhető, hiszen nem csak az étlapok bővültek, hanem az itallapokra is felkerültek újabb és újabb pincészetekből tételek, de a legtöbb helyen tartják magukat a tradíciókhoz, így nem kell félniük a turistáknak attól, hogy az autentikus Bécs ezen szeletéből kimaradnak.

És ha nem pont a fent említett dizájnhétre érkezünk, hanem mondjuk november 11-én vagy utána, a szintén Heuriger névre keresztelt újbort – amely a helyi össztermelésnek csak a 15%-át teszi ki - is megízlelhetjük. Az adott évjárat frissítő előjele a francia Beaujolaishoz hasonlóan Szent Márton napjától kapható az üzletekben, és kóstolható a fenyőágakkal jelzett heuriger borozókban. Ezek a borok frissek, gyümölcsösek, valamint könnyedek, cseresznyére és zöldveltelinire emlékeztető ízözönnel bombázzák a betérőket.

A szeptember közepétől november második feléig tartó boros korzózás nem csak újonnan, a táj és a bécsi hagyományoknak megfelelő, modern, fiatalos pincészetekhez vezethet, hanem a az október 1-10. között zajló Bécsi Design Hétre is, amelyet a Blickfang művészeti vásár követ majd. Itt aztán kiélhetjük magunkat a ruhák, az ékszerek, a táskák, a bútorok és kézműves termékek színes kavalkádjában. Addig pedig érdemes a www.wien.info honlapra ellátogatni, ugyanis értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a játékra (ITT olvashat többet a részletekről), borra és dizájnra éhes érdeklődők.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!