A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bemutatkozunk 8. rész

Hogy is kezdődött?

2007-11-18 | Gál Péter


Gál Péterrel jó pár boros fesztiválon össze lehet futni. Ilyenkor ő dolgozik a Gál Lajos Pincészet standján, már ha éppen nem suliban van, vizsgára készül vagy dolgozik. Hogy miért is lesz érdekes az ő blogját olvasni rendszeresen? Mert egy minden pillanatban az őszinteségre törekvő, határozottan kritikus, mégis végtelenül nyitott emberrel van dolgunk, aki valószínűleg sok mindenre rákérdez, és még több dolgon elgondolkodik majd. Bemutatkozását augusztus végén vetette papírra.


 

Tegnap nálunk is megkezdődött a 2007-es szüret, az első a menoire volt a sorban. Most értem haza a pincéből, csömöszöltem. 2002-ben is a menoire-t szedtük a leghamarabb. Emlékszem, akkor épp úgy adódott, hogy nem csak a csömöszölésből vettem ki a részem, hanem ott voltam a bogyózásnál is: olyan sok volt az aszúsodott szem, hogy eltömődött a cefreszivattyú kétcollos (ötcentis) csöve. Úgy kellett kiütögetni belőle a bogyókat. Aztán, amikor felszabadult az út, óriási erővel tört elő a cefre, és terített be mindent és mindenkit. Nagyon szép volt az illata, bár akkor nem pont ez jutott az eszünkbe. Ez volt az első igazi élményem, ami a borászkodáshoz kapcsolódik, és ez volt a birtok első, teljesnek mondható évjárata.

Teltek-múltak az évek, a pince fejlődgetett, én is igyekeztem lépést tartani az eseményekkel. Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mihez akarok kezdeni egyetem után, többek közt ezért is jártam két szakra (most, hogy már befejeztem a közgázt, csak egy maradt, a borászat).
A fordulópont végülis 2005-ben jött el: két külföldi boros csereprogram (a franciaországi Angers-ban és az olaszországi Udine-ben) után már biztos voltam benne, hogy mindenképp borral szeretnék foglalkozni. De hogy mikor is kezdek el végre főállásban borászkodni, azt még nem tudom… Jelenleg az FVM-ben (Földművelési- és Vidékfejlesztési Minisztérium) dolgozom, amellett, hogy besegítek a családi gazdaságban.

Igyekszem minél többet kóstolni, ebben a tevékenységemben sokat segített (és remélem, még fog is) egy jogász és egy orvos ismerősöm… Hogy mennyit tanultam Apától és tőlük, arról majd ezen a blogon is igyekszem beszámolni! A kóstolási élmények mellett nagyon sok mindenről szeretnék még írni (no persze azon kívül, amit a szerkesztők kérnek), ami a bor és a társadalomtudományok (pl. közgazdaságtan) kapcsolatából születik…

Eger, 2007. augusztus 28.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!