A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Berlin Wine Trophy 2009

Átütő siker

2009-03-16 | Tóth Adrienn


Berlin Wine Trophy 2009

A korábban szinte ismeretlen borverseny egyik évről a másikra robbant be a borszakma köztudatába. Sokéves múltja ellenére ugyanis eddig nem számított a fontosabbak közé, a legutóbbi forduló azonban sok szempontból áttörte a gátakat. A siker pedig 2009-ben nem egyedül a németeké lett, Berlinből ugyanis négy magyar pincészet is aranyéremmel térhetett haza.


 

Mielőtt rátérnénk az aktualitásokra, tekintsük át gyorsan a Berlin Wine Trophy történetét. A versenyt 1994-ben alapították, azonban akkor még mindössze a Berlin Wine Show kísérő rendezvényeként funkcionált, a szakmai zsűri mellett fogyasztók is részt vettek az első évben indított 180 bor bírálatában. Egy évvel később ezen az eljáráson változtattak, és már nem engedtek amatőröket a borok közelébe.

2000-ben kapta meg tulajdonképpen a verseny a Berlin Wine Trophy nevet, ekkor már 400 bor vívott az érmekért.

2002-ben fogadták el először olyan jelentkezők nevezését, akik egyébként nem állítottak ki a Berlin Wine Show-n. Érdekesség, hogy a szervezők ebben az évben pályázatot nyújtottak be azért, hogy a német állam hivatalosan is elismerje őket, ezáltal az érmet nyerő borok megjelentethessék győzelmüket a palackokon. Egy akkor érvényben lévő, 1936-os törvény miatt azonban ezt a kérést elutasították. Az indoklás szerint ugyanis mivel Berlin nem tartozott egyik borvidékhez sem, nem rendezhetett hivatalosan borversenyt.

Egy egyéves próbaidőszakot követően, 2004-től az OIV, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal hivatalosan elismerte a Berlin Wine Trophy-t, ezt az erényt ekkor világszerte csak 14 borverseny mondhatta el magáról. Azóta minden versenyen jelen van a szervezet egyik képviselője, hogy ellenőrizze a szabványok betartását.

\"\"

2005. decemberében több éves lobbizást követően megváltozott a borversenyeket szabályozó német törvény. Mivel a 2006-os verseny már túl közel volt, a 2007-es lett az első olyan Berlin Wine Trophy, amely az OIV támogatásán túl az EU és a német állam elismerését is élvezhette. Ekkor már 22 országból érkeztek borok a megmérettetésre.

A bevezetőben többször említett fordulópontot a 2008-as év hozta meg a verseny számára. Nemzetközi ismertsége ekkor növekedett meg, köszönhetően többek között a 22 országból érkező 120 bírálónak, akik igen pozitívan nyilatkoztak a 2007-es verseny lefolyásáról.

Ezen előzmények után jutottunk el a jelenhez, a 2009-es eseményekhez. Ebben az évben a nemzetközi zsűri négy napon át kóstolta a beküldött 3152 bort és pezsgőt. A harminc százalékos szabály betartásával 897 bor nyert érmet, közülük 120 kapott nagy aranyat, 641 aranyat és 136 ezüstérmet. Ezeken túl a verseny szervezői 49 különdíjat is kiosztottak.

A magyar díjazottak mind az arany kategóriából kerültek ki. A villányi Gere Tamás és Zsolt 2006-os Aureus Cuvée-je, az ugyancsak villányi Vylyan Pincészet 2006-os Syrahja , a Törley Pezsgőpincészet 2004-es Francois President Brut pezsgője és a szekszárdi Szent Gaál Pincészet 2006-os Passionata bora erősítette ez alkalommal a magyar borok hírnevét.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!