A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Berlin Wine Trophy 2010

A merlot borok arattak

2010-04-16 | Tóth Adrienn


A berlini az egyik legnagyobb Németországban megrendezésre kerülő borverseny, ahova idén 31 országból neveztek összesen 3850 bort. Az indulók száma ezzel tovább emelkedett a tavalyihoz képest, emellett a szervezők azt is sikerként foghatják fel, hogy a korábbi évek kifogástalan munkája alapján a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati hivatal, az OIV meghosszabbította a verseny patronálását.


A február 4-7. között lezajló megmérettetésen két hazai aranyérem született, a helyzet egyik érdekessége, hogy mind a két bor merlot szőlőfajtából készült. Az első a György-Villa Collection 2007-es Villányi Merlot-ja lett. Romsics László, a pincészet főborásza a Vinoportnak elmondta, tulajdonképpen őt is meglepte az eredmény, hiszen az ilyen világversenyeken általában a különösen koncentrált és gazdag vörösborok szoktak jól szerepelni. Az ő esetükben vélhetően inkább az egyensúlyt értékelte a zsűri.

László a 2007-es Merlot-val kapcsolatban tájékoztatott minket, arról hogy a szüret időpontjának meghatározásakor arra törekszenek, hogy teljes érésű, és ne túlérett legyen az alapanyag. Ilyenkor kevésbé az analízis, inkább a szőlőbogyó kóstolása dönt. A borkészítésnél is a jó fogyaszthatóságot tartották szem előtt, és a legújabb trendeknek megfelelően - bár nem ezek miatt - a hordós aromák visszafogott voltára koncentráltak. Ennek érdekében a bornak mindössze 10-20%-a került használt kisfahordóba.

A másik hazai aranyérmesünk a Vylyan 2007-es Merlot bora lett. A bor a Villányi borvidék dél-nyugati, déli fekvésű Pillangó és Mandolás dűlőiből származik. A 2007-es évjáratra jellemző forró nyár és napsütötte ősz szeptember közepi, végi szüretet eredményezett. A különösen érett alapanyagot ezért a szokásosnál rövidebb ideig erjesztették héjon, majd egy éven át érlelték új és régebbi kis fahordóban.

A pincészet részéről Iványi Emese elmondta, hogy a bort többek között azért nevezték a versenyre, mert a német piacon egyelőre visszafogott a jelenlétük. Emese a Berlin Wine Trophy és a német piac fontosságának bizonyítékát abban látja, hogy évről-évre folyamatosan emelkedik a beküldött minták száma. Speciális adottság, hogy ebben az országban a borkereskedők aktívan követik a verseny menetét, és azon túl, hogy borokat neveznek rá, viszonylag nagy számban képviseltetik magukat a zsűriben is.

\"\"

A versenyről Emesének azért áll rendelkezésére ennyi információ, mert idén másodszorra ő is részt vett a bírálatban. Élményeit a következőképpen elevenített fel: „A zsűri általában azonos ponthatásokon belül mozgott, eltérések azonban előfordultak: s ez legtöbbször nem is egyéni preferenciákon múlott, inkább nemzeti borstílusok kóstolása terén szerzett tapasztalatokon. Talán minden nemzet kicsit más szájjal kóstol. A zsűriben néha máshogy értékeltük ugyanazon bort a német, a svájci és jómagam magyar – a három olasz bírához képest. A zsűri elnöke kis humorral néha így ismertette a pontszámokat: Italy and rest of the world!”

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!