A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Beszámoló a VinAgora Borgálájáról

Végre itthon is

2008-09-11 | Tóth Adrienn


A VinAgora Nemzetközi Borverseny szervezői úgy gondolják, hogy egy borverseny fogyasztói megítélését és elfogadását nagyban meghatározza, hogy mennyit tudnak az adott rendezvényről az emberek. Mit számít egy szűk körű szakmai elismerés, ha a fogyasztók nem emelnek le plusz palackokat miatta a boros polcokról! Hagyományteremtő szándékkal így 2008. szeptember 5-én először szervezték meg nemzetközi mintára a VinAgora Borgálát.


Pénteken déltől Budapesten a Millenáris Park termeiben várták azokat a komoly borbarátokat, akik be kívántak pillantani a verseny kulisszái mögé, és meg kívánták kóstolni az ízletes végeredményt. A borversenyről és annak eredményeiről már korábban írtunk, ezeket a cikkeket ide kattintva elolvashatja: CIKK és EREDMÉNYEK, de foglalkoztunk már előzetesen a gálával is: GÁLA.

Ezek után mi másról is írhatnánk, minthogy mi is zajlott valójában a helyszínen. Valószínűleg annak köszönhetően, hogy első alkalommal rendezték meg az eseményt, nagyon szerencsésnek érezhették magukat a helyszínre érkezők. Igaz ugyan, hogy a később részletesen is kifejtett 50 perces tematikus kóstolók így is elég szépen megteltek, de a nagy teremben a több száz bor közötti böngészéshez nem kellett tömegen átverekedni magunkat. Pont annyian voltak, hogy szinte minden bornál akadt olyan hasonló érdeklődésű borbarát a közvetlen közelünkben, akivel kicserélhettük tapasztalatainkat a kóstoltakról.

Most pedig nézzünk meg néhányat a nap legizgalmasabb pillanatai közül! Ezekre ugyanis a két kisebb teremben került sor, ahol elismert borszakértők és borászok tartottak ötvenpercesnek ígért, de - aztán ahogy az az életben és a pincében is lenne szokott - általában hosszabb előadásokat. Így poharakba és jegyzetfüzetekbe kerültek többek között pinot noir-ok, kékfrankosok, aszúk, más édes borok és a róluk megjegyzendő legfontosabb információk.

Mi három előadásra ültünk be: elsőként arra, amelyen Maurer Oszkár Kárpát-medencei borokat mutatott be. A szerémségi borász nem is annyira a bemutatott borokról, hanem inkább az őket adó borvidékekről és azok történelméről mesélt. A bő egy órásra sikerült kóstolón a rómaiak, Attila és az avarok megismerése által belepillanthattunk a Kárpát-medence borkultúrájának gyökerei közé.

Érdekes dolog derült ki például Probus császárról, akinek a nevét sokan ismerjük, és azt eddig is tudtuk róla, hogy saját katonáit munkába fogva sokat tett földjeink szőlővel való betelepítéséért. Azt talán kevesebben tudják, hogy ő idevalósi, Kárpát-medencei volt, és kevésbé nemes származása ellenére úgy lett belőle császár, hogy a római törvények szerint, amennyiben a császár fiú utód nélkül hal meg, pozícióját a legelitebb katonai egység vezetője veszi át. Probus pedig a kulcsfontosságú pillanatban éppen a rettegett 10. légió feje volt.

Hát így lett belőle császár. Van hozzá kapcsolódóan még egy érdekes történet. Ahogy korábban említettük saját katonáit fogta be a szőlőtelepítés és a földművelés nehéz munkájába. Békeidőben szinte kizárólag ezzel foglalkoztak a csapatok. Idővel azonban igencsak rossz néven vették a kemény katonák, hogy a harc helyett a földeken görnyedeznek és egy alkoholtól megittasodott pillanatukban a császárra támadtak és megölték őt. A monda szerint a másnaposság elmúltával megbánták tettüket, és szobrot állítottak Probusnak.

Gál Péter előadásában ezután a kékfrankosról volt szó. A fiatal borász szekszárdi, egri, balatoni, ménesi és villányi tételekkel mutatta be a fajta sokszínűségét, meglepetésborként pedig becsempészte a végére a Gál Lajos Pincészet 2006-os Egri Bikavér Superior borát.

A kóstolt borokkal kapcsolatban a közönség is megfogalmazhatta véleményét mialatt Péter a szőlőfajta történelméről, adottságairól és a vele kapcsolatban Egerben jelenleg is zajló kísérletekről mesélt.

A nap záró kóstolója számunkra Romsics Lászlónak a világ édes borairól szóló fejtágítása volt. A professzionális kóstolótól mindig sokat lehet tanulni, főleg, ha mint ebben az esetben is, az előadás során valóban borokat kóstolunk egymás után. Nemzetközi kitekintésének köszönhetően sokszor ugyanis olyan módon tud irányítani bennünket, amely segít kilépni az általunk megszokott sablonokból, egy új, szélesebb látószöget nyitva meg számunkra.

Az előadás során került poharunkba többek között német auslese, különleges tételként egy svájci marsanne, egy osztrák TBA zöld velteliniből és egy spanyol pedro ximenez.

Szerintünk kétség sincs a felől, hogy egy hasonló rendezvényre jövőre is szükség van. Ahogy ugyanis egyre többen vannak a borfogyasztók körében, akik komolyan érdeklődnek a borok iránt, nő az igény a bizonyos bortémákban elmélyülést biztosító, profik által vezetett kóstolókra, valamint a nagyobb szabású kötetlen ízlelésre is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!