A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Birkákat állítanak csatasorba

Környezetvédelem és a bor 2. rész

2010-03-31 | Tóth Adrienn


Tegnapi hírösszefoglalónkat folytatva tovább kalandozunk a környezetvédelem és a bor kapcsolatának kérdéskörében. A környezettudatos trendek fontosságát bizonyítja az a lépés is, amelyet az EU tett meg azzal, hogy idén júliustól egységesíti a biobor követelmény rendszerét és kötelezővé teszi egy új logó használatát minden termelőnek, aki borát valamelyik tagállamban állítja elő.


Nem csak az EU tesz azonban ilyen jellegű lépéseket. Ausztráliában a környezetbarát borok pontos meghatározására készülnek a közeljövőben. A komolyan szabályozott kritériumokkal bíró bio vagy biodinamikus módszerektől eltérően az olyan fogalmakat, mint a környezetbarát bor, eddig nem határozták meg hivatalosan.

Az igazolást kiállító szervezet szerint a programba regisztráló borászoknak évről évre nyilatkozniuk kell majd szén-dioxid kibocsátásukról. A hivatal ez alapján dönti el, egy-egy pincészet jogosult-e a logó használatára. A szervezet szerint azért van szükség erre a lépésre, mert egyre több importőr igényel hasonló információkat jövendő szállítóitól. A program bevezetésével ezentúl bizonyítani is tudják az ausztrál pincészetek környezetük védelme érdekében tanúsított elszántságukat.

Szőnyeggel és birkákkal a gyomok ellen

A kaliforniai Napa völgy egyik legnevesebb alrégiójában, Yountville-ben készíti borait a Nord Vineyards. A pincészet vezetői úgy tervezik, hogy kilenchektáros cabernet ültetvényüket gyomirtók helyett eztán háztartási szőnyeg maradványokkal és birkákkal védik majd meg a nem kívánt növényektől.

Az ötlet onnan ered, hogy a család egy közeli ismerőse szőnyegekkel foglalkozik, és sokáig nem tudta, milyen módon hasznosíthatná újra a régi vagy selejtes szőnyegeket. Julie Nord, a pincészet egyik irányítója ajánlotta fel, hogy a feldarabolt szőnyegeket átvennék, és azt a szőlőtőkék tövénél helyeznék el, hogy megakadályozzák a törzs közelében a gyomok szaporodását. Julie szerint – mint minden esetben – itt is merülhetnek fel problémát, például bepenészedhet a szőnyeg vagy elszaporodhatnak a fülbemászók, ennek ellenére egy félhektárnyi területet érintő kísérlet eredménye után mégis úgy döntöttek, belevágnak a szőnyeg „telepítésébe”.

\"\"

Míg a szőnyeg technikát tudomásuk szerint nem használják máshol, addig a birkák alkalmazására más szőlőkben is van példa. Egy új-zélandi borász nem is akármilyen, rögtön egy speciális birkafaj betelepítésére készül: egyenesen Ausztráliából hozatja majd az engedélyek beszerzése után az állatok. A procedúra egy ideje már húzódik, az állam ugyanis nem nagyon érti, hogy egy gyapjútermelésről híres országban, miért kell külföldről birkát hozatni. A válasz tulajdonképpen egyszerű: az úgynevezett Babydoll birkák ugyanis még felnőtt korukban is kifejezetten aprók, így nagyobb társaikkal ellentétben nem tesznek kárt a szőlőkben, a sorok között termő füvet és gazt érik csak el.

Míg az ezer hektáron gondolkodó új-zélandi borász, Peter Yealands birtokának teljes egészét birkákkal szeretné gyomtalanítani, addig a Nord Pincészetnél ennél sokkal kisebb számokban gondolkodnak egyelőre. A tervek szerint 300 birka elegendő lesz majd ahhoz, hogy 2010-ben a Nord szőlőkben a sorok között ne maradjon gaz.

Az alternatív technológiákra a kaliforniai pincénél nemcsak a környezet óvása miatt van szükség, hanem azért is, mert az ültetvény egy meglehetősen meredek területen helyezkedik el, ahol nehézséget jelentene a géppel történő gyomirtás.

Biodinamikus borkóstolás

Merthogy biodinamikus elvek alapján nem csak bort készíteni, hanem kóstolni is lehet. Maria Thun biodinamikus naptára a napokat virág, levél, gyökér vagy gyümölcsnapként kategorizálja, és ez alapján javasol bizonyos munkaműveleteket a gazdáknak. Tágabb kontextusban is értelmezhetőek azonban Rudolf Steiner tanai, így azokat nem csak a szőlő növekedésének, érésének fázisaival lehet összekötni, hanem annak további életével is, például azzal az időszakkal, amikor azt már leszüretelték, kierjedt és egy palackban pihenve várja, hogy elfogyasszák. E logika mentén a hold és a bolygók mozgásán alapuló rendhez illeszkedő kalendárium gyümölcsnapjai a legjobbak borkóstolás céljára.

\"\"

A fenti eszme pedig nem csupán egy érdekes felvetés, hanem az életben is létező gyakorlat. Valószínűleg a biodinamikus iskoláról elsőre nem a Tesco jut eszünkbe, pedig az áruházlánc angliai központjában a naptár javaslatai alapján választják ki a szakmai kóstolók napját. Más szigetországbeli borkereskedők is nyomon követik a biodinamikus rendszert, még ha nem ez alapján is szervezik kóstolásaikat. Megfigyeléseik szerint azonban kijelenthető, hogy ugyanazt a bort egy gyökér és egy gyümölcsnapon értékelve ugyan nem óriási, de létező különbség tapasztalható.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!