A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bor és egészség

Milyen területeken használ?

2010-10-21 | Tóth Adrienn


A bornak szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásáról sokat hallani általánosságban. Mi azonban igyekszünk hírt adni minél több konkrét, aktuális kutatás eredményéről, így megtudhatjuk, hogy az alkohol- vagy még specifikusabban a borfogyasztás egészségi állapotunkat milyen módon javíthatja.


Új kutatások a várandós nők és a bor kapcsolatáról

A közegészségügy kérdéseivel foglalkozó orvosi szaklap, a Journal of Epidemiology And Community Health októberi számában egy 11 513 gyermeket és édesanyjukat érintő kutatás tapasztalatait foglalta össze. Az elemzések szerint a terhesség idején alkoholt mértékletesen fogyasztó nők csemetéinél 30%-kal kisebb a veszélye magatartási problémák kialakulásának, mint azoknál a csöppségeknél, akik anyukája teljes mértékben tartózkodik ezektől.

Rögtön ezután a megállapítás után azonban le kell szögezni, hogy a jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztó anyák gyermekeinél viszont növekszik a hiperaktivitás és más, magatartási vagy érzelmi problémák kialakulásának veszélye.

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan azt ajánlja a gyermeket váró anyáknak, hogy teljes mértékben tartózkodjanak az alkoholtartalmú italok fogyasztásától, az utóbbi időben azonban egyre több orvos hangoztatja azon véleményét, amely szerint heti néhány pohár bor egyáltalán nem árt a kicsiknek.

A hivatalos vélemény valószínűleg azért nem fog egyhamar megváltozni, mert felettébb kényes kérdés lehet a „biztonságos” mérték meghatározása. Így, amíg több veszélyt tartogat a nem megfelelően korlátozott alkoholfogyasztás a teljes absztinenciával szemben, az alkoholfogyasztás egészségügyi vonatkozásaiban érintett szervezetek nem vizsgálják felül álláspontjukat.

Tajvanon is igazolták a bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatását

A Taipei Veterán Kórházban folytatott kísérlet alapján az orvosok megállapították, hogy a mértékletes vörösborfogyasztás azáltal csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, hogy elősegíti a sérült vérereket helyreállító sejtek szaporodását.

A kutatáshoz nyolcvan önként vállalkozó, 20 és 40 év közötti, egészséges felnőttet osztottak négy csoportba, amelyek közül háromban különböző alkoholfokú italokat, francia vörösbort, sört és vodkát fogyasztottak eltérő mennyiségben, a negyedik pedig kontroll csoportként tartózkodott mindenféle alkoholtartalmú italtól.

\"\"

Az eredmények elemzése után derült ki, hogy a vörösbor fogyasztását követően megsokszorozódik azon sejtek mennyisége a vérben, amelyek képesek a sejtfalak rekonstrukciójában. A kutatásban részt vevő kardiológus, Chen Jaw-wen ennek ellenére nem jelentené ki, hogy az érintett problémával küszködőknek ajánlja a rendszeres vörösborfogyasztást, mert az elvégzett kísérlet alanyai egytől-egyig egészségesek voltak, így ez alapján nem állapítható meg, hogy milyen hatással lenne a borfogyasztás a betegekre.

Vörösborral az agyvérzés ellen

A baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem professzora, Sylvain Doré egereken végzett kísérleteinek tanulsága alapján azt állítja, hogy az agyvérzés káros hatása a vörösbor segítségével csökkenthető.

A folyamat lényege abban áll, hogy amennyiben a szervezet – a vörösbor fogyasztásnak hála – rendelkezik megfelelő resveratrol készletekkel, egy agyvérzés bekövetkezése esetén sokkal gyorsabban reagál, beindítva a sejtek védekező funkcióit, mint anélkül. A hosszú távú agykárosodás mértékét ez a plusz segítség akár 40%-kal is csökkentheti.

A kutatás jelenleg korai szakaszban van, így klinikai kísérleteket még nem végeztek a témával kapcsolatban, valamint az sem egyértelmű, pontosan milyen mennyiségű resveratrolra van szükség a siker érdekében. Doré professzor szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy nem kell sok belőle, merthogy a védelmet nem közvetlenül ez az anyag látja el, hanem a sejtek saját védekező rendszerének aktiválását segíti elő.

A professzor nem ajánlja a resveratrol tablettában történő szedését, bármit állítanak is azok forgalmazói, szerinte ugyanis előfordulhat, hogy a kívánt hatás eléréséhez szükség van a borban található alkohol jelenlétére is.

A kutatást kommentálva az angol Stroke Association munkatársa kiemelte, hogy a túlzott alkoholfogyasztás biztosan többet árt, mint használ, emellett hozzátette, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzásmentes életmód, mind hozzájárulhat az agyvérzés elkerüléséhez.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!