A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bor, művészet, autizmus = mosoly

Jótékony borok a piacon

2015-12-11 | Bánlaki D. Stella


Bor, művészet, autizmus = mosoly

Kár, hogy csak a december a jótékonykodás időszaka, mindenesetre a december biztosan az. Ilyenkor a borászok is összefognak egy jó ügy érdekében, és ennek most a borszeretők és az autista művészek is nagyon-nagyon örülhetnek. Pontosabban csak velünk borfogyasztókkal együtt lesz teljes a képlet!


Az Etyeki Kúria Borgazdaság, a Luka Pincészet, a Bolyki Pincészet, és a Vylyan Pincészet decemberben limitált darabszámú palackokat dobott piacra. A borok címkéit autista fiatalok alkotásaival díszítették fel, ráadásul a borok eladásából származó bevétellel a pincészetek az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítványt segítik.

 

A Jaksity György által életre hívott alapítvány célja, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont.

 

Mindezek mellett, az országban egyedül az alapítvány programja biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein. (A termékek többek között a http://shop.autisticart.hu/ oldalon vásárolhatóak meg.)

 

Milyenek idén a borok?

A Vylyan Pincészet egy 2014-es Zweigelttel állt az autizmus ügye mellé. A művészeti tevékenységek ötletes és fejlesztő mentorálása egyébként is jellemző a Pincészetre, elég csak a Bogyólé címkepályázatra és évi rendszerességű kiállításai gondolni, de persze ott vannak még az egyéb rendezvények is. A pincészet honlapja szerint éppen egy aukción találkoztak a Mosoly-projekttel is, amelyhez gyorsan csatlakoztak.

 

Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója azért választotta ezt a bort, mert szerinte különleges atmoszférája van. A zweigelt igazi egyéniség, s ebben a borban benne van benne minden, amiért szeretjük: fűszeresség, lendület, életigenlés, kedvesség, otthonérzés. Ezt díszíti mostantól Varga Máté autista fiatal rajza. (Nyitóképünk is az ő munkája.)

Máté rajzain különböző geometrikus körvonalak épülnek egymásra, rendelődnek egymás mellé. A képeket elnézve joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon ezek a leginkább jelnek titulálható formák vajon mit is jelentenek.” 

 
A Bolyki Pincészet a 2013-as évjáratú Cabernet Franc-t választotta. „Régóta szívügyem a fogyatékkal élők támogatása, úgy gondolom, hogy akinek hozzám hasonlóan van lehetősége tenni egy jó ügyért, annak kötelessége segíteni” – mondta Bolyki János, borász. A boron a kakaópor és étcsokoládé illata, és meggyes, fűszeres, kávés-szedres íz érződik, írja a sajtóközlemény. 
 
Bor, művészet, autizmus = mosoly
Bihari László mostantól egy Luka boron is viszontláthatja egyik művét
 
A Luka Pincészet Szívhez Közel Cuvée-je októbertől Bihari László autista művész grafikájával díszített címkével kapható. A Szívhez Közel Cuvée minden alkalommal egy-egy jótékony ügyet támogat, és a Luka család igazán örül, hogy idén az autisták helyzetére segíthetnek felhívni a figyelmet. 
 
Az Etyeki Kúria tulajdonosai régóta felismerték az autista emberek elfogadásának társadalmi felelősségét. A borászat örömmel csatlakozott a jótékony célhoz a Kúria White névre keresztelt, Etyekre kifejezetten jellemző fehérborával. Az autista fiatalok színes, vidám grafikáival díszített palackokba egy élénk, gyümölcsös illatú, körte és grapefruit jegyekkel bíró könnyed fehérbor került, amelyet finom szerkezet, friss savak, és kellemesen hosszú lecsengés jellemez.

Hol kaphatók a jótékony borok?

Nélkülünk nem sikerülhet: a művészek és a borászok már beletették a részüket, most rajtunk borszeretőkön a sor. Hogy egy részesüljünk egy jó borból, és egy szép, őrizgetnivaló címke birtokosai legyünk, irány a bolt! Hol kaphatók a jótékony borok? A pincészeteknél, illetve kereskedelmi partnereiknél, továbbá a MOHA Alapítvány Autistic Art honlapján: 


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!