A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Boraink 90%-át külföldön értékesítjük

Bordeaux-körkép – Château Gazin

2015-04-01 | Tóth Adrienn


Boraink 90%-át külföldön értékesítjük

Az en primeur kóstolók kapcsán megjelenő bordeaux-i sorozatunk következő részében a Château Gazin részéről Nicolas de Bailliencourt, a pincészet egyik tulajdonosa nyilatkozott a Vinoportnak. Bailliencourt nemcsak arról beszélt, hogy miért fontos a borvidék számára az en primeur értékesítési rendszer, hanem arról is, mennyi ideig érdemes érlelni a bordeaux-i prémium vörösborokat.


Úgy vélem, az en primeur rendszer mind a pincészeteknek, mind a borvásárlók számára hasznos. A borászatoknak megfelelő tőkét biztosít ahhoz, hogy finanszírozni tudják a kétéves hordós érlelést. A borkereskedők és a fogyasztók számára pedig a kínálat átláthatóságát és a kedvező árakat garantálja, hiszen azokra a borokra, amelyeket az en primeur rendszerben  valaki ma megvásárol, még két évet várnia kell, így jutányos feltételekkel juthat hozzá.

 

Persze e szisztéma hosszú távú fenntarthatóságának is megvannak a feltételei. Ezek közé tartozik az ésszerűen, az adott pincészet elismertségének megfelelően megállapított ár és a limitált mennyiség, hiszen ezek együttállása nyújtja azt a potenciált, amelyet a bor emelkedő piaci ára, az így létrejövő árrés és a növekvő minőség kapcsán a későbbiekben elvár a kereskedő és a fogyasztó. Mindehhez alapvető, hogy a piac szereplői, a termelési, az értékesítési és a fogyasztási oldalon megbízzanak a rendszer működésében.

 

Az en primeur vásárlások azon borkereskedők kapcsán különösen fontosak, amelyek Franciaország határain túl értékesítenek, hiszen nálunk a borok 90%-a külföldön talál gazdára. Ez pedig főként rajtuk keresztül valósul meg, mi nem tudnánk az ő munkájukat kiváltani.

 

Boraink 90%-át külföldön értékesítjük

 

Milyen volt a 2014-es évjárat?

 

A 2014-es évjárat a mennyiség és a minőség szempontjából egyaránt megelőzte 2013-at. Sőt, úgy gondolom, hogy 2010 óta ez a legjobb évjárat Bordeaux-ban. Persze ahhoz, hogy biztosan el tudjunk dönteni, hogy jó vagy nagyon jó volt, még egy kicsit várnunk kell, az azonban biztos, hogy nem mondható megszokottnak Pomerolban. A 2014-es évjárat Château Gazin bora 95% merlot-ból és 5% cabernet franc-ból épül majd fel. Az en primeur vásárlások idején közel 60 000 palackot kínálunk megvételre.

 

Milyen elvárásai vannak ezen borok értékesítése kapcsán?

 

Úgy gondolom, nem lesz majd okunk panaszra, és ehhez nemcsak a 2014-es évjárat adottságai járulnak hozzá, hanem a 2005 óta tapasztalható, boraink iránt megnyilvánuló egyre nagyobb érdeklődés is. A visszajelzések alapján ebben nemcsak a növekvő minőségnek van szerepe, hanem annak is, hogy az áraink néhány sztár státuszba kerülő pomeroli borral összehasonlítva ésszerűek maradtak.

 

Mindez azt jelenti, hogy a 2005-ös évjárat óta minden piacra szánt bort időben értékesíteni tudtunk, hiszen a kereslet megelőzi a kínálatot. Természetesen egy csökkentett tételszámot megőrzünk a pincénkben, amelyet azonban kizárólag helybeli értékesítésre szánunk. 

 

 

Hogyan összegezhető röviden a szőlőművelés és a borkészítés módszertana?

 

Tradicionális szellemben készítjük a borainkat: szántunk, zöldtrágyát alkalmazunk, feromoncsapdákkal gátoljuk a kártevők szaporodását, kontrolláljuk a termésmennyiséget, kézzel mindig a szőlő érettségi állapotához igazodva szüretelünk, tartózkodunk a túlzott macerációtól és extrakciótól, csak felerészben használunk új hordókat, az érlelést legalább 18 hónapig folytatjuk, és 1986 óta készítünk egy második márkát is, amely a l'Hospitalet de Gazin nevet viseli.

 

Mit javasol, mennyi ideig érdemes érlelni a borvidékről származó prémium vörösborokat?

 

Bordeaux borai hagyományosan jól érlelhetőek, és fejlődnek a hordós és a palackos érlelés alatt egyaránt. Pont ez az oka annak is, amiért az en primeur rendszer működik, hiszen a mi boraink nem azonnali fogyasztásra valók. A borvidék top vörösborait rendszeres fogyasztó gyűjtők magától értetődőnek tartják, hogy a számukra érdekes tételekből extra palackokat vásároljanak csupán azért, hogy évek múlva megfigyelhessék, hogyan fejlődnek tovább.

 

Boraink 90%-át külföldön értékesítjük

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a cabernet fajtákra épülő tételeknek kicsit hosszabb érlelésre van szükségük, mint a merlot bázisúaknak. Utóbbiak lágyabb szerkezetük okán inkább alkalmasak a fiatalon történő fogyasztásra. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a cabernet-k hosszabb ideig is tartják magukat, pincészettől és évjárattól függően ez a szám 15-40 év között változhat, míg ugyanez az időtáv a merlot-k esetében 10-30 év.

 
Mitől különleges a Bordeaux-i borvidék?

 

Bordeaux-t egyedülálló történelme teszi meghatározóvá, hiszen immár kétezer évnyi borkészítést tudhat a háta mögött. Ezentúl azonban fontosak a képviselt borstílusaink és az ebből felépülő portfóliók, az általunk gyakorolt marketing- és kereskedelmi tevékenység, a nemzetközi jelenlét, valamint nem utolsósorban az az északi szélesség 45. foka mentén elterülő nagyszerű terroir, amely egyszerre eleganciával és kifinomultsággal ruházza fel a borokat.

 

Persze mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a mi boraink lennének a világ legjobbjai, hiszen rengeteg kiváló bor születik a világ más borvidékein is, amelyek saját egyéniséggel és minőséggel bírnak, és gyakran az áraik is meghaladják azt, amit a bordeaux-i borokért kérünk. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!