A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bordeaux-ról is szó esik

A Burgundia és Champagne új számában

2013-12-20 | Tóth Adrienn


Természetes az, hogy az ünnepi hangulathoz ünnepi borok dukálnak. Ilyenkor kerülnek elő a rejtekhelyekről az alkalomra váró palackok, az év ezen szakaszában fogy a legtöbb prémium bor a kereskedésekben is. Ezek sokszor már olyan tételek, amelyek nemcsak közvetlenül fogyasztásuk által adhatnak örömet, hanem oly módon is, ha elmerülünk a mögöttük álló összefüggésekben, jobban megismerjük hátterüket. Mindehhez segítséget nyújt a ma megjelent Burgundia és Champagne magazin téli száma, amelyről szerzőjét, Márkus Györgyöt kérdeztük.


Közelednek az ünnepek, a téli számban ezért terjedelmi értelemben rendre Champagne a meghatározó. Milyen módon kerül szóba ez a prémium pezsgőket előállító borvidék a most megjelent kiadványban?

Az első és legfontosabb az éves kóstolás, amit most picit más koncepció alapján terveztem meg, és így is folyt le. Az egyik történelmi házról írtam egy nem túl hosszú cikket, illetve egy másik híres és kiváló márka pincemesterével készült interjú. Hadd ne említsek neveket, márkákat, hiszen így talán izgalmasabb lesz a felfedezés.

Azért, gondolom, Burgundiát sem hanyagoltad el. Mely témák kerültek most a magazin fókuszpontjába?

A fehér burgundik kaptak szót. Clive Coates MW jelentkezett egy általános anyaggal a burgundi chardonnay-val kapcsolatosan, illetve én is igyekeztem az alap burgundi fehérekről egy cikket és némi kóstolási jegyzetet összehozni.

Bordeaux is bekerült a magazinba. Korábban pont ellenpéldaként merült fel a részedről Burgundia és Champagne által megjelenített eleganciával szemben. Miért döntöttél úgy, hogy mégis foglalkozol a borvidékkel? És hogyan fogalmazható meg az elegancia eszméje Bordeaux borain belül?

Nem kerülhettem meg Bordeaux-t. Húztam, halasztottam, de végül egyszer mint vendégnek illő volt lehetőséget adni. Érdekel, hogy mi folyik Bordeaux-ban, hiszen fontos terület, de nem a kedvencem. Meg akartam győződni arról, hogy milyen irányba megy, mennyire tudom elfogadni.

Voltam párszor a borvidéken, de csak az utóbbi két utam volt olyan, amikor jobban odafigyeltem. Most már meg tudom fogalmazni, hogy mi az, ami jó, és mi az, amit nem tudok elfogadni. Az eleganciát említetted. Vannak elegáns boraik, de jóval kevesebb, mint Burgundiában. Kevés az a chateau, melynek borát szívesen fogyasztom, helyesebben fogyasztanám. Még vannak bordeaux-i anyagok a tarsolyomban, amiket szeretnék megjelentetni, de a terület nem kap hangsúlyt a jövőben sem.

Voltak új felfedezéseid, amikor e számhoz kóstoltál, akár Burgundia, akár Champagne vonatkozásában?

Burgundi borok nem nagyon, hiszen inkább ismert domaine-ektől választottam a mintákat. Champagne-ból akadt egy-két olyan szövetkezet, amelynek pezsgőit már kóstoltam, de csak most fogok ellátogatni hozzájuk. Házak tekintetében nincs újdonság. Ott már nem tudok felfedezni újat vagy még jobbat, mint akiket ismerek.

Egy érdekes felfedezésem volt az évben, az pedig egy kis domaine Champagne déli részéről, az Aube vidékéről. A birtok neve Dosnon et Lepage. Idén jártam náluk először. Igazán szépen dolgoznak, roppant elegánsak a pezsgőik, egyáltalán nem az Aube stílusában készülnek. Az öt tételük közül háromra mondhatom azt, hogy igen szépek, kettő esetében kis csiszolásra lesz szükség, és azok is rendben lesznek.

Újra lezajlott a karácsony előtti champagne-teszt. Milyen tanulságok voltak megfogalmazhatóak?

Sajnos nőtt az oxidált pezsgők száma, ami inkább a termelőkre és nem a házakra jellemző. Ez az alacsony dosage, illetve az alacsonyabb kén számlájára írható elsősorban. Van, aki azt mondja, hogy az oxidáció most divat, ezért inkább abba az irányba mozdul el. Lehet, hogy divat, de akkor is borhiba, ami büntetendő.

Már néhány 2008-as évjáratos tétel is rendelkezésre áll, amely év eddig a legjobb az ezredforduló óta. Reménykeltőbb, mint a 2002-es. Azonban ebből az évből a legkomolyabb champagne-ok csak évek múltán fognak megjelenni.

Akad még olyan érdekesség a magazinban, amelyet eddig nem érintettünk?

Egy olyan cikk is megjelenik, melynek egyik borvidékhez sincs konkrétan köze, mégis mindegyiket érintheti. Néhány éve komoly gondjaim vannak az aránytalanul magas alkohollal, mely időnként lerontja az e problémától szenvedő bor értékét. Több, szakmailag nagyon felkészült borásszal, pincemesterrel és szakíróval egyeztettem a témát illetően, mivel azt hittem, hogy ez csak nálam jelent gondot, lehet, hogy valami gond van a receptoraimmal. A végeredményt a szám első cikkében olvashatják az érdeklődők.

Hol lehet hozzáférni?

A fő terjesztési pont a Bortársaság, így főleg az üzleteikben lehet majd hozzájutni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!