A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borfalu Szombathelyen

Első alkalommal nyitja meg kapuit

2008-05-29 | Tóth Adrienn


Borfalu Szombathelyen

2008. május 30-án, pénteken nyit a Borfalu rendezvénysorozat Szombathelyen. A Fő tér ad majd otthont egészen vasárnap estig a borbarátok mulatozásainak. A városban először rendezik meg az eseményt, ezért különösen érdekes, hogy fogadja majd Vas megye Balaton, Eger, Pécs, Somló, Szekszárd, Villány és Tokaj borászait. A borokat és pálinkákat ez alkalommal is sajtok és bioételek kísérik.


 

Szombathely városa egyébként is alapvetően kötődik a borhoz, hiszen a római Savariában, a mai város elődjében született Martinus. A későbbi Szent Mártonról a legtöbb hozzánk hasonló ínyencnek már leginkább a liba és az újbor jut eszébe, valamint a legenda, hogy püspökké választása elől egy ólba menekült, ám a libák elárulták őt gágogásukkal, s így kénytelen-kelletlen püspökké avatták. A libákon a monda szerint bosszút állt, az akkor levágott libák mintájára ezért esszük mi is a legszívesebben Márton napján az újborhoz ezt a szárnyast.

A várost háromszor is megalapították: először a rómaiak Savaria néven, a barokk városmag létrehozásakor lett püspöki székhely, végül a XIX-XX. század fordulóján jött létre a mai modern város. A város az utóbbi 120 évben rohamosan fejlődött, és több új területtel bővült, mint Szentmárton, Operint, Gyöngyösszőllős, Herény vagy Szentkirály.

Nos, ebben a történelmi városban a hétvégén a magyar nemzet borhoz és a gasztronómiához kötődő ősi viszonyát lehet majd felidézni. Nem kell leragadni azonban a múltnál, hiszen a most borait rengeteg, a közelmúlthoz és a jelenhez kötődő zenei stílus kíséri majd, mint a jazz, cigányzene, a funky vagy a latin.

Most pedig térjünk rá a hétvégén kiállító borászokra:

Eke Pince - Nemesvita
Pálffy Pince - Köveskál
Gelléri Borászat - Felsőörs
Rai Vini Kft. - Ostoros
Kiss Pincészet - Eger
Radó Pince - Pécs
Vino Eisenberg - Vaskeresztes
Tornai Pincészet - Somlóvásárhely
Fekete Borpince - Szekszárd
Sárosdi Pince - Szekszárd
Tringa Borpince - Szekszárd
Németh Pincészet - Balatonlelle
Ikon Pincészet - Balatonlelle
Palota Borház - Tállya
Kovács-Gressly Pince - Villány
Ősi Pincészet - Villány
Zódor László - Siklós
Gere Tamás Pincészete, Szende Gábor - Villány
Dúzsi Tamás - Szekszárd
Cezar Winery Kft. - Nagyrada
Vinum Veress -Csáford

A részletes programajánlatért látogass el honlapunk Programajánló rovatába.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!