A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borfesztiváloztunk

Az öt nap mérlege

2010-09-25 | Tóth Adrienn


Borfesztiváloztunk

A péntek este lezajló jótékonysági borárveréssel most már tényleg véget ért a tizenkilencedik Budavári Borfesztivál. Bár az azóta eltelt időben sokan és sokat panaszkodtak az öt nap nem éppen ideális időjárásáról, számunkra nem tűnik tragikusnak az emlék, hiszen a standunkon zajló kóstolók és más programok szervezése és átélése elterelte a figyelmünket. A Vinoport csapata nagy erőkkel készült ezekre a napokra, és bízunk benne, hogy ezáltal minél több olvasónkkal személyesen is kapcsolatba kerültünk.


Első nap – a kipakolás

A folyamatosan csepergő esőben már kedden kivonultunk a Várba, a standot borító gyepet ugyanis mindenképpen ki akartuk teríteni, hátha tovább zöldül majd az angol kertek mintájára. A szerda azután a kipakolással telt el, egyik boltív alól mentünk a másik alá, morfondíroztunk a székek és asztalok elhelyezkedésén, fújtuk a lufikat, és próbáltunk gyertyát gyújtani a hordóinkon.

A délután második felében szépen lassan megindultak a legelszántabb vendégek. A szakmai napon a Vinoport standon Mészáros Gabriella mutatott be néhányat kedvenc borai közül, így kóstoltunk többek között Orsolya, Karádi és Berger, valamint Merfelsz borokat.

Második nap – otthonossá váltunk

Tekintettel arra, hogy az égiek nem csökkenő könnyzáporral leptek meg bennünket, plédekkel, párnákkal, valamint - szégyenszemre - forró teával készültünk a csütörtöki napra. A délutánra kiderülő ég aztán a fesztivál egyik leglátogatottabb napjává tette ezt az estét, így megkezdtük a \"Vinoport barátai\" kitűzők szétosztását is.

A \"Vinoport barátai\" projektnek az volt a lényege, hogy azok, akik ilyen kitűzővel indultak neki a Borfesztiválnak, több mint húsz standon kóstolhatták végig az egyes pincészetek által összeállított három tételes borsort kedvezményes áron.

\"\"

A Vinoport standon csütörtökön Árvay Angelika és János kóstoltatott, a legtöbben a pincészet frissen palackozott borait most kóstolhatták először. A nap azonban a stand bezárásával koránt sem ért véget, éjfél körül ugyanis kezdetét vette a Vinoport harmadik zártkörű születésnapi bulija, amelyet a premier év sikeréhez hasonlóan nagyon sokan megtiszteltek. Mivel ennek az éjszakának tényleg az önfeledt szórakozás a lényege, nem készítettünk fényképeket, azonban néhány pincészet facebook oldalán találhatók  felvételek az ott töltött órákról.

Harmadik nap – próbáltuk összeszedni magunkat

Ez a nap nem a fesztiválon kezdődött el igazából, tekintettel arra, hogy hajnali ötkor még volt, aki pálinkával koccintott a buli befejezésére. Az élénkséget az sem fokozta, hogy talán ez volt a legzordabb az öt nap közül.

Ennek szellemében a napot a standon zöld színű plédek közé vackolódva töltöttük. Az aznapi kóstolóra nem is választhattunk volna jobb vendéget, mint Wille-Baumkauf Mártát, akivel a muskotály és az édes furmint kóstolgatása közben sok mindenről beszélgettünk: a közös Slow Food projektünk mellett szóba került persze az idei évjárat és a borászok közösségi élete is.

\"\"

A marcona időre tekintettel a napot a Brill Pálinkaháznál zártuk, ahol a klasszikus tételek mellett megkóstoltuk a spárga- és medvehagyma pálinkát.

Negyedik nap – egy szusszanásnyi nyugalom

Talán ez volt az első olyan nap, amikor szóba jött egyáltalán, hogy kis időre egy látogató szemével és poharával is körbenézzünk a fesztiválon. Bár az órák ekkor is mintha tovatűntek volna valahol.

\"\"

A délutánt főleg Dénes Tibor Ság-hegyi borainak kóstolására szenteltük. A legújabb furmint mellett régebbi évjáratokból származó olaszrizlinget és chardonnay-t ízlelgettünk a standunkat meglátogató vendégekkel.

Ötödik nap – csak kapkodtuk a fejünket

A második igazán napsütötte délutánon csak úgy áramlottak az emberek a Várba, legalábbis a korábbi napok viszonylag nyugalmasabb órái után nekünk ez volt az érzésünk. A benyomást valószínűleg tovább fokozta a nálunk megforduló emberek hada.

Vasárnap ugyanis a korábbi gyakorlattól eltérően nem egy, hanem egyenesen három pincészet borait kóstolhatták meg az érdeklődők. A délutánt Szeremley borokkal indítottuk, Kardos Gábor természetesen – és ezért mi hálásak vagyunk neki – ez alkalommal sem tagadta meg önmagát és a sorát egy, a kilencvenes évek végéről származó rajnaival zárta.

Nagy László, a Villa Tolnay borásza a Csobánc-hegyről zöldveltelinit, olaszrizlinget és a Névtelen vörös házasítását hozta el, ezek mellett természetesen az öt nap alatt sosem volt nálunk hiány a pincészet 2007-es Kékfrankosából, amely az első Vinoport Selection borként kizárólag nálunk kapható.

\"\"

A napot Vida Péter vörösborai zárták, a meglehetősen hosszú sorban megkóstolhattunk a kilencven éves tőkékről származó Kadarkát, valamint a most futó évjárat mellett a még piacon nem kapható cabernet franc-t is.

Múlt péntek – borárverés

Ebben az évben a Bor és Víz címet viselő jótékonysági borárverés bevételét az árvízkárosultaknak ajánlotta fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Megtisztelő számunkra, hogy a több mint hárommillió forintos bevételhez mi is hozzájárulhattunk több borcsomag felajánlásával. A Vinoport furmint és vörösbor válogatásán túl a lap tulajdonosai egy St. Andrea és egy Bott borcsomagot, valamint egy 2000-es évjáratú Gere Kopárt ajánlottak föl.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!