A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borjogi képzés Pécsett és Budapesten

Immár második alkalommal

2011-09-05 | Vizi Csenge


Ebben az évben, az őszi szemeszterben már második évben indul útjára a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a Bordeaux 4 Egyetemmel közösen megrendezésre kerülő képzés, amelyen jogi alapdiplomával rendelkezők borjogi szakjogász, egyéb diplomával rendelkezők pedig borjogi szakokleveles képzésen vehetnek részt. Jogászoknak két, míg egyéb diplomával rendelkezőknek három szemesztert kell végighallgatniuk ahhoz, hogy a nemzetközi és magyar borjog avatott szakemberei legyenek.


A két helyszínen, vagyis Budapesten és Pécsett folyó képzést mindenképp el kell különíteni, hiszen a Pécsi Tudományegyetemre várják a jogi diplomával rendelkező, e szakterület iránt érdeklődő hallgatókat, míg Budapesten, vagyis a PTE kihelyezett helyszínén az egyéb diplomát szerzett szakembereket üdvözölnék. A képzésről Dr. Pókecz Kovács Attilát, a PTE-ÁJK egyetemi docensét, az ötlet gazdáját kérdeztük.

Honnan származik ennek a borjogi képzésnek a gondolata?

Évek óta a Bordeaux-i Egyetemen vendégtanára vagyok, ahol már 20 éve működik a borjog képzés. Innen származik az ötlet, amit a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel közösen vettünk át. Mivel hazánkban hatalmas káosz uralkodik mind a borjog, mind a marketing területén belül, így fontosnak tartottuk, hogy egy olyan országból, mint Franciaország – ahol ezen a területen jól működnek a dolgok – jusson el hozzánk egy már kipróbált oktatási rendszer. Ezen túl Pécs hosszúsági körön fekszik Bordeaux-val - ez fontos, hogy jó borok készülhessenek mindkét város borvidékein -, ami szintén jól jött e képzés kommunikációja során.

A tanrendet is teljesen a francia egyetem alapjai adják?

Részben, hiszen a programjuk nagyon jól ki van dolgozva, viszont hazánkban a magyar munkajog, agrárjog és a magyar borjogtörténet is eltér a franciától. Ezért ezeket nálunk magyar szakemberek, magyar szempontok szerint oktatják.

Miben különbözik a pécsi és a budapesti oktatás?

Először is Pécsre csak jogász diplomával rendelkezők jelentkezését várjuk. Itt az órák francia nyelven, szinkrontolmácsolással zajlanak, olyan neves oktatókkal, mint Jean-Marc Bahans, míg Budapesten csak magyar nyelven tanítunk, magyar szakemberekkel, mint például Prónay Bence, a Koccintás program szervezője, ifj. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tanszékvezetője, Berke Gyula, a PTE dékánja, aki az agrármunkajog terén rakja rendbe a gondolatokat, és még sorolhatnám, hiszen számtalan tantárgyunk van.

Borjogi képzés Pécsett és Budapesten 

Pontosan milyen órákra számíthatnak a tanulók?

Jogi területen az Európai Unió borjogát, az Eredetvédelem jogi alapjait, a Fogyasztóvédelmet, a Borhamisítás jogi vonzatait és továbbá Vámjogot oktatunk, az elengedhetetlen marketing vonalon Magyar borpiacok, Külföldi borpiacok és Szeszes italok piaca órákon vehetnek részt a hallgatók, , ezenfelül Szabó Géza Szőlészeti földrajzot oktat, illetve még a Borászati vállalkozások menedzsmentje tárgyunk azokat segíti, akik e területen szeretnének mélyebb tudásra szert tenni.

Milyen végzettségű szakemberek jelentkezését várják a budapesti oktatásra?

Mind a két egyetem oktatói egyetértettek abban, hogy Magyarországon jó borok készülnek, világszintűek, minőségükben is sok kiemelkedő, de az emberek és a szakterületen dolgozók életét kifejezetten megnehezíti a rengeteg jogi kérdés, az állandó marketing problémák, amelyek a borkészítés és eladás területén jelentkeznek. Éppen ezért olyan szakemberek továbbképzésére hivatott ez az oktatás, akik borászattal foglalkoznak, agrárszakemberek, közigazgatásban tevékenykednek, közgazdászok, mérnökök vagy épp pedagógusok, újságírók. Rajtuk keresztül a borászok élete könnyebbé válhat, így lényegesnek tartjuk, hogy ezen ágazat képviselői jól fel legyenek készülve a jog területén is.

Milyen végzettséggel rendelkeznek majd az Önöknél záróvizsgát tett hallgatók?

A jogászaink kettős diplomát vehetnek át tanulmányaik befejeztével, amely a PTE borjogi szakjogász, illetve a Bordeaux 4 Egyetem Master 2 „Droit de la vigne et du vin” diplomáját foglalja magába. A másik képzésünkön végzett tanulóknak Borjogi szakokleveles szakember titulus áll majd a diplomájában.

További információkat a két oktatási formáról a lenti linkeken talál:

Borjogi szakjogász képzés

Borjogi szakokleveles képzés


Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!