A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borjour Magnumon jártunk

Sokszínű borkínálat

2011-02-26 | Tóth Adrienn


Az év eleji időszak legnagyobb beltéri borfesztiválját immár második éve a Késői Szüret csapata rendezi a jól csengő Borjour Magnum néven. Idén, 2011. február 19-én az ELTE Kongresszusi Központ Gömb Aulája adott helyet a rendezvénynek. A szervezők a tavalyi Borjour Gála negatív visszajelzéseiből okulva, idén mindent megtettek, hogy a vendégek jól érezzék magukat. A helyszínt nem egy terembe korlátozták, hanem a több mint 80 borász 3 szinten, jól megközelíthetően kínálta a borait.


Ahogy beléptünk az épületbe, térképek fogadtak, amikkel tájékoztattak minket, hogy melyik kiállítót pontosan hol találjuk meg. Újdonság volt idén, hogy „Bornotesz”-t is árultak - megjegyzem nem volt olcsó-, amiben kóstoló jegyzetet lehetett készíteni a rendszerezetten felsorolt borászatokról és azok borairól. Meglepő a szervezőktől, hogy gondoskodtak arról, hogy minden kiállító asztalán legyen borkiöntő és újdonságképpen hatott az is, hogy a kóstolók borának kiöntésére alkalmas tárolókat helyeztek el a területen elszórva. Mind a három szinten lehetett vásárolni különböző összeállítású tálakat, melyen sajtok, sonka, kolbász, szendvicsek változatai serkentették az ízlelőbimbókat. Ha már az ízlelésnél tartunk, akkor beszéljünk egy kicsit a főszereplőkről, magukról a borokról. 

A sokféle bor és pezsgő közül, amit kóstoltunk az alábbiakat emelnénk ki: 

Felmérve a terepet és a választékot, a kóstolást az IFDT Kft. által forgalmazott dél-afrikai rosé pezsgővel kezdtük. (Simonsig Kaapse Vonkel Brut Rosé 2007) Hagyományos technológiával, pinotage és pinot noir szőlő fajtából készült, illatában némi élesztősség, de a gyümölcsösség és frissesség dominált a kellemesen bizsergető nedűben. 

A kóstolási sorba a fehér borok kerültek. Örömmel fedeztük fel Miklós Csabit, aki a tavalyi Borjour Gálán a legjobb fiatal borász által készített bor kategória nyertese volt. Idén az ezerjót (Moorer, Csakazízéért) csillogtatta meg előttünk és az érdeklődök népes tábora előtt. 

Az egyik kedvencünk az egyre nagyobb népeszűségnek örvendő 2009-es Pók Leányka, Pók Tamás, méltán elismert egri borász bora. Már a címkéje is figyelemfelkeltő, mivel a képen egy védett orchidea fajta a „boldog asszony papucsa” nevezetű virág foglal helyet. A borról: két részletben szüretelték, héjon erjesztették, ízében az „egri leányka” minden jellegzetességét magában hordozza. 

A kedves kínálásnak nem tudván ellenállni, az Istvándy pincészet 2009-es kéknyelű borát is megízleltük. Fahordós érlelésű, kicsit magasabb savtartalommal rendelkező, maradék cukor hatására félszáraz borral találkoztunk.
Az Év Bortermelőjét nem hagyhattuk ki, Légli Ottó nagyméretű fényképe mellett ott állt maga a nevezett, aki először a 2010-es rosé borával kínált meg minket. Kékfrankos, merlot és pinot noir házasításával, közepesen intenzív, íz és illatjegyeket magában hordozó kellemes ital fogadott. 

A fehér és a rosé borok után egy könnyed kanyarral áteveztünk a vörös borok világába, aminek kezdete a Vylyan Szőlőbirtok 2007-es Merlot-ja volt. Bársonyosan krémes, közepes tanninnal rendelkező, meggyes ízvilágú, hosszú bor. 

A szekszárdi borvidék egyik családi pincészetéből Vesztergombi Csabit látogattuk meg. Ismét elvarázsolt a Turul (2007.). Intenzív, ízében számunkra a merlot dominált (megjegyzem Csabi szerint ez csak 40%-ban jelenik meg a borban, de mi nők néha másképpen érezzük az ízeket) csokis, meggyes illat, amely az ízében is visszaköszön, de még folyamatosan fejlődik. Itt mutatta meg az új Csaba Cuvée 2007. (reserved válogatás tagjának) borát. 

A következő kör az édes fehérbor kategóriája volt. Újdonságként fedeztük fel egy, még 2 hónap múlva a piacon megjelenő pincészet, a Moonvalley Wines Tokaj borait, még a címkéjük is ideiglenes volt, amiről –beszélgetésünk során elárulták a kiállítók – csak azért tettek rá, hogy ne üres felületű palackokat lássanak a vendégek. A kóstolt Édes Szamorodni (2006.) fiatalos, lendületes, közepes savval és magas alkohollal rendelkező, ízében töppedt szőlőszemek érződnek, harmonikus bor.
Záróakkordként a Törley Pezsgő Pincészet Nyers pezsgő (gyöngyöző, illatában és ízében gyümölcsös, hagyományos technológiával készült) nedűjével zártunk. 

Egy kis gasztronómiai élvezet is vonzotta a vendéget, mégpedig Szántó Tibor kézműves csokoládéi. Kóstolni lehetett például a Madagascar Trüffel golyót, ami furmint párlattal volt ízesítve. 

Összességében véve nagyon jól éreztük magunkat, jó volt a rendezés, szellős, tágas területen könnyen meg lehetett közelíteni a standokat, és így a borászokkal kötetlen beszélgetés alakulhatott ki. Reméljük, hogy a következő rendezvény is ilyen lesz.

Mátéffy Kriszta

A fényképeket Sőreg Éva készítette.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!