A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borok Valentin-napra

Mivel koccintsunk?

2015-02-12 | Tóth Adrienn


Borok Valentin-napra

Milyen lehet az ideális, Valentin-napra szánt bor? Egyértelmű, hogy ha egy párnak, családnak, baráti társaságnak megvannak a közös kedvencei, egy ilyen alkalommal célszerű azt a bort választani, amelyik mindenkinek örömet szerez. Ha azonban nem ilyen kristálytiszta a borkép, dönthetünk olyan tételek mellett, amelyek ritkán okoznak csalódást fogyasztóiknak. Érdemes ilyenkor távol maradni az elvontabb, extrémebb bortípusoktól, és olyan palackot nyitni, amelyet inkább a kerek, gyümölcsös, kiegyensúlyozott jelzőkkel illethetünk. Íme, néhány tipp tőlünk!


 

Kreinbacher Extra Dry Pezsgő, NV
Kreinbacher Birtok

 

Borok Valentin-napra

 

Citromsárga színű ez a pezsgő, amelynek illatát mértéktartó gyümölcsösség jellemzi – a sárgabarackos, almás asszociációk a leginkább meghatározóak benne. A kortyot a cukortartalom és az illattal párhuzamos, gyümölcsös jegyek kerekítik. Mindezeket azonban szorosan követik az ellenpólusként szolgáló savak. Zamatos ez a könnyed testen és alacsony alkoholtartalmon nyugvó, barátságos kompozíció. Tovább

 

Szentbékkállai Olaszrizling, 2013
Trombitás Borház

 

Borok Valentin-napra

 

A citromsárga bor határozottan fellépő, közepes koncentrációjú, összetett illatvilága egyszerre idéz virágokat, édes tónusú gyümölcsöket, mézet és gyökérzöldségeket. Kóstoláskor egy kiegyensúlyozott szerkezettel szembesülünk, a közepes testtel arányosak a savak és az alkohol, és ehhez az összhanghoz talán néhány gramm maradék cukor is hozzájárul. Az aromatikát zamatossá tevő citrusos asszociációk mellett az ízvilágban is visszatérnek a fehér és sárga húsú gyümölcsök, főként az alma. Részletgazdag, hosszú lecsengéssel záruló bor. Tovább

 

Full Circle, 2011
Saronsberg

 

Borok Valentin-napra

 

Egészen sötét ennek a bornak a színe, rubinszínű árnyalatai a peremnél tűnnek elő. Az illat koncentráltan jeleníti meg szederre és más sötét bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatát, vanília és kávé kíséretében. A korty elemei bársonyos textúrájú egységet alkotnak. A sav és a tannin fej-fej mellett halad, erejük érezhető, de mindkettő beépül a telt testre és magas alkoholtartalomra épülő kompozícióba. Az ízvilágot a sűrű gyümölcsösségen túl a hordós érlelés pörkölési aromái alakítják ki. Méltóságteljes, mégis életteli tétel. Tovább

 

 

Primus, 2007
Villa Tolnay Borház

 

Borok Valentin-napra

 

A bor peremén már rozsdás árnyalatok fedezhetőek fel. A fejlett illatnak jól áll a levegőztetés, hogy kibontsa gazdag, érett szilvából, meggyből és pörkölési jegyekből felépülő világát. A koncentrált korty magas tannintartalommal, telt testtel, arányos savakkal, kerek kontúrokkal és a kompozíció súlyához képest mértéktartó alkohollal bír. Az ízvilág karakterét is a palackos érlelés lévén kialakuló komplexitás és mélység határozza meg, benne sötét bogyós gyümölcsös, mákos, fűszeres asszociációk tűnnek fel. Tovább

 

Bérc, 2013
Csernyik Pince

 

Borok Valentin-napra

 

A szalmasárga színű bor illatintenzitása mértéktartó, jegyeiben citrusokat, zöld fűszereket, sárga húsú gyümölcsöket idéz. A korty viszont robban, hiszen erőteljesen jelennek meg benne a friss érzetű, gyümölcsös zamatok, közülük leghatározottabbnak az őszibarack és a körte bizonyul. A közepes testtel és alkoholtartalommal bíró kompozíciót alulról támasztják a savak, a cukortartalom ellenpólusaként a vitális, üde gyümölcsösség szolgál. Tovább

 

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2006
Disznókő Szőlőbirtok

 

Borok Valentin-napra

 

Aranyszínt ölt magára a bor. Az illat határozottan lép fel; elsőre a botritisz jelenléte a meghatározó, ezt az izgalmas karaktert pedig a méz és a sárga húsú aszalt gyümölcsök társasága vonzóvá teszi. Kóstoláskor érezzük, hogy a savak egyenes ívet adnak a bornak, és a hátukon viszik a kompozíciót, így élénkké téve a gazdag ízvilág, jelentős test és magas cukortartalom által felépített bázist. Az aromatikában az aszalt trópusi gyümölcsöket citrusok és fűszerek kísérik. Letisztult, kifejező kompozíció, véget nem érő lecsengéssel. Tovább



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!