Borseprő párlattal ünnepelt az Agárdi Pálinkafőzde
15 év, több mint 300 díj
2017-09-26 | Badics KataVértes Tibor és Szabó László már középiskolás koruk óta barátok. Egy érettségi találkozót követő közös ausztriai tanulmányút és az osztrák sógorok párlatkészítési tapasztalatai nyomán, a magyar pálinka újjászületésének egyik úttörőjeként 2001-ben alapították az Agárdi Pálinkafőzdét.
Az első pálinkák hivatalos bemutatása 2002. szeptember 21-re datálható, így 2017. szeptember 21-én este a Belvárosi Piacon különleges parti várta a 15 éves születésnapját ünneplő Agárdi Pálinkaház vendégeit.
"Mulatni jöttem, nem dicsérni" - kezdte ügyes felütéssel méltató beszédét Heimann Zoltán borász. Viszont elvitathatatlan, hogy az Agárdi Pálinka, köszönhetően a hazai és nemzetközi piacokon bizonyított kiemelkedő minőségének és széleskörű kedveltségének, már 15 éve igazi hungarikumnak számít.
A legjelentősebb hazai és nemzetközi megmérettetéseken több mint 300 díjat nyert el.
A Destillata nemzetközi párlatversenyen 2009 után 2015-ben újra megkapták az Év Pálinkafőzdéje címet és ezzel együtt Vértes Tibor az Év Pálinkamestere kitüntetést. A nemzetközi versenyről számos alkalommal térhettek már haza nemzetgyőztesként.
A születésnapi parti legnagyobb attrakciója a céggel egyidős, tölgyfahordóban érlelt 15/365 Borseprőpárlat bemutatása volt, amelyet a meghívott vendégek és a tulajdonosok az Agárdi Pálinkaház köszöntésére első alkalommal, közösen ízlelhettek meg.
„A seprő a bor zamatának egyik legfontosabb formálója. Az Agárdi Pálinkafőzde történetének az elején esett meg, hogy a Tokaj Oremus birtokon tett látogatásunk során kiváló furmintokat kóstoltunk. A különválasztott seprőt azonnal elhoztuk, lepároltuk, betettük egy korábban tokaji aszú érlelésére használt tölgyfa hordóba. Évek teltek el, az ígéretes seprőpárlat az aszúhordóban pihent, míg egyszer megkóstoltuk, és ami a poharunkban volt, az minden várakozásunkat felülmúlta! Tudtuk, hogy egy különleges ital született. Zamatgazdagság és a kifinomult részletek sora jellemzi ezt a párlatot. A mindössze 365 különleges palack méltó kifejezése annak, amiért az Agárdi Pálinkafőzdében immár 15 éve, 2002-es alapításunk óta dolgozunk.”
Az Agárdi Pálinkafőzde közössége elkötelezett a magyar pálinka presztízsének megóvása, a fogyasztói kultúra fejlesztése iránt, ezért az Agárdi Termálfürdő szomszédságában lévő tanyáján szívesen fogadja pálinkakedvelő vendégeit, akik a látogatás során végig követhetik a zamatos gyümölcsök útját a palackig, a finom pálinkák és helyi ételek párosításával pedig különleges gasztronómiai élményben részesülhetnek.
Az Agárdi Pálinkafőzde történetének mérföldkövei:
- 2001 - Cégalapítás
- 2002. szeptember 21. - A Pálinkafőzde hivatalos megnyitója, az első pálinkák megjelenése
- 2005 - Pannonhalmi likőrök gyártása
- 2006 - Pálinkavendéglő / Látogatócentrum megnyitása
- 2007 - Trópusi kollekció bemutatása / Vérnarancs, Banán, Gránátalma párlatok
- 2007 - Szivar aszútörköly bemutatása
- 2009 - Destillata: Az Év pálinkafőzdéje, az Év Pálinkamestere, Nemzetgyőztes
- 2015 - Destillata: Az Év pálinkafőzdéje, az Év Pálinkamestere, Nemzetgyőztes
- 2015 - 12 éves Single Malt Whisky 1200 palackos limitált palack számú kiadás
- 2017 - Ongai Országos verseny abszolút győztes
- 2017 - 9. alkalommal nemzetgyőzetes a Destillata nemzetközi versenyen
- 2017. szeptember 21. - A különleges minőségű Agárdi Seprőpárlat premierje a 15 éves évforduló alkalmából
Fotók: A szerző saját fotói, Agárdi Pálinkafőzde
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!