A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borús vagy csak kihívásokkal teli?

Az ausztrál borok jövőjéről

2008-07-17 | Tóth Adrienn


Borús vagy csak kihívásokkal teli?

Régen beszéltünk már erről a kontinensről, pedig sok minden történt arra felé mostanában. Ezért rögtön két cikket is szentelünk a témának. Elsőként ma egy igen érdekes tanulmány Ausztráliát érintő részeit elemezzük. Egy brit kereskedő cég állította össze az anyagot, amelynek központi kérdése, hogy mi is történik a borvilággal a következő ötven év alatt. Ezután még röviden áttekintjük a tavalyi év export-import adatait is.


Ausztrália visszaesik?

Britannia egyik legrégibb, független borkereskedő cége, a Berry Bros & Rudd nyilvánosságra hozta, véleményük szerint hogyan alakul át a világ borpiaca a következő ötven évben. Ausztráliára kitérve nem túl fényes az előrevetített kép. Ezek szerint ugyanis a jelenleg a világ egyik legfontosabb borexportőrének számító ország 2058-ra visszaesik, és a jelenleginél sokkal szűkebb piacot fog kiszolgálni.

Annak az országnak mondják ezt, amely tavaly majd’ három milliárd ausztrál dollár (a cikk írásakor 426 milliárd forint) értékben exportált bort, és amely jelenleg első a brit és második az Egyesült Államok piacán. A jóslatok legfőbb okai az egyre melegedő hőmérséklet és az egyre jelentősebb vízhiány, amelyek a cég szakértői szerint az ausztrál tömegbor-gyártás végéhez vezetnek majd.

Ezek a problémák egyébként nem egységesen érintenek minden területet, így míg várhatóan megviselik South Australia, Victoria és New South Wales régióit, addig lehet, hogy a hűvösebb éghajlatú Tasmaniának egyenesen használni fognak.

Mindazonáltal vannak optimista vonásai is a prognózisnak, hiszen amíg egyik oldalról búcsút intenek a viszonylag olcsó és nagy mennyiségben előállítható tömegboroknak, addig örömmel várják az olyan kisebb pincészetek elterjedését, amelyek inkább a minőségre és a magasabb árakra fókuszálnak.Az előrelátóknak spanyol szőlőfajtákkal való kísérleteket javasolnak, ezek ugyanis már sokat bizonyítottak szélsőségesen meleg időjárási körülmények között, míg a szakértők szerint a híres chardonnay és shiraz szőlőiket a hűvösebb vidékekre kellene továbbtelepíteni.

Persze e mellett más alternatív lehetőségek is vannak, például ahelyett, hogy még délebbre mennek, mehetnek észak felé is (vigyázat ne felejtsük el, hogy a földgömb déli felén vagyunk, így minden fordított az északihoz képest). Így hamarosan trópusi körülmények közé érkeznek, ahova szőlőt telepítve - Brazília egyes területeihez hasonlóan - évente akár kétszer is szüretelhetnek, ami a borok olcsósága szempontjából nem is jönne rosszul, de akkor minőségről még csak el se kezdjünk beszélni.

A másik alternatív lehetőség, amelyet tőkeerős ausztrál nagyvállalatok döntéshozóinak javasolnak az angolok, hogy az akkorra a világ vezető bortermelői közé tartozó Kínába fektessenek, mégpedig most, hiszen jelenleg olcsó a föld és a munkaerő is, így megmaradhatnak az alacsonyabb árkategóriában.

Export-import gyorsjelentés

A 2008. április végéig számított évben mennyiségi szempontból 8,5%-kal, azaz 730 millió literrel csökkent az ausztrál borok kivitele az egy évvel korábbihoz képest. Annak, hogy az egy literre jutó átlagár 4%-kal emelkedett, mialatt az összes exportértékesítés 4%-kal csökkent, logikus oka van.

A visszaesés leginkább ugyanis a kimérten (-33%), valamint a puha csomagolásban értékesített borokat (-41%) sújtotta, míg a drágább, palackozott borok mennyisége 3%-kal emelkedett. Ez így már azért jobban hangzik, bár az eggyel korábbi évben mindhárom kategória növekedett.Érdekes, hogy míg mind az angol, mind az amerikai piacon mennyiségi visszaesés volt tapasztalható, addig ez az elsőben az átlagárak esésével, míg a másodikban az árak növekedésével járt együtt. A legjelentősebb emelkedés pedig - talán mondanunk sem kell -Kínában történt, ahol 150%-kal vásároltak több ausztrál bort, mint korábban.

2007-re a másik oldalról nézve, valószínűleg a rossz évjáratnak köszönhetően, saját boraik iránti vásárlóerő csökkenése és az import duplázódása volt jellemző. A legjelentősebb ország ezen a fronton már régóta Új-Zéland, de emellett az európai borok is fontosak, élükön a franciákkal.

Holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!