A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bossa nova, Minka, távközlés, Görögszó

Fix TV

2018-09-06 | Vinoport


Bossa nova, Minka, távközlés, Görögszó

2018. szeptember 4-én, 20:40-kor Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Pátkai Rozina jazzénekesnő, képzőművész, a bossa nova hazai nagyasszonya, és Dr. Beck György a Vodafone Magyarország Zrt elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke vendégeskedik. (Ismétlés 2018. szeptember 11-én!)


A sokszínű, igényes műsor a jövőről, a technológiai fejlődésről, annak társadalmi hatásairól, s mindebben az ember szerepéről, a humánum jelentőségéről, a sportról, a kitartásról szól, oldott hangulatban. A műsorvezető, aki a Gershwin szerelmei című színdarabot és a Talány Akusztik dalszövegeit is jegyzi, Steve Jobs (1955-2011) gondolatával szembesíti a Vodafone magyarországi elnökét: „ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a belső hangodat…” Szabó ezzel arra utal, hogy egy olyan nemzetközi vállalatóriás esetében, mint amilyen a Vodafone, vélhetően mindent „felülír” a mechanizmus, a profitorientált gyakorlat, az excel-táblákba írt tömör információk sora, alig engedve teret a kreativitásnak, s a Jobs által emlegetett intuícióknak…

 

 

Dr. Beck György elismeri, hogy ebben a környezetben nehéz megtalálni az egyensúlyt, ám a saját példája éppen azt mutatja, ez sem lehetetlen! Az elnök úgy véli, a magyarországi leányvállalatnak sikerült elérnie, hogy a Vodafone központjában nagyra értékeljék az itt folyó munkát, és igényt tartsanak a jó hazai ötletekre, elképzelésekre.

 

Pátkai Rozinát – művészként és intermédia-szakos hallgatóként egyaránt –leginkább a modern technológia és az ember viszonya, oda-visszahatása foglalkoztatja. Ennek bizonyítéka a nevéhez fűződő Minka-projekt, ami az elektronikus zene és a költészet találkozása.

 

 

Rozina a bossa nova iránti rajongásáról is beszél. S a legendás filmet, az Oscar-díjas Fekete Orfeuszt (rendezte: Marcel Camus) idézi fel azzal a dallal, amely a jazz e szenvedélyekkel teli stílusának, válfajának alapvetése lett. A zene kapcsán London, és a Portobello Road, mint ihlető erő szintén „terítékre” kerül.

 

Beck György pedig meglepetéssel szolgál. Átadja azt az üzenetet, melynek címzettje: Dúzsi Tamás, a Görögszó világhírű „atyja”. A borász azonban nemcsak Görögszóval készült a műsorra, más nemes nedűkkel is igazolja: kivételes munkát végez Szekszárdon. 

 

Természetesen a stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról az irodalom sem hiányzik, így a legnépszerűbb kortárs orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat példányai is részei a gazdag egésznek. Néhány jeles szerző a lap 2018 őszi lapszámából: Agócs Sándor, Bíró József, Bolemant László, Dmitry Babenko, Chun Hua Catherine Dong, Giovanni Fontana, Fellinger Károly, Filip Tamás, Kontra Ferenc, Petőcz András, Schwalm Zoltán, Szepes Erika, Tépő Donát, Tőzsér Árpád.

 

Érdekesség, hogy Pátkai Rozina, mint költő a legújabb Nyugat Pluszban mutatkozik be – művét (éjszakai álom) Kisteleki Dóra illusztrálta. 

 

A legutóbbi adás megtekinthető itt:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!