Budai Gourmet 2008 - Budapest ízei
Gasztronómiai reneszánsz ma
2008-05-28 | Tóth AdriennEzen a hétvégén negyedik alkalommal rendezi meg a Haris Kereskedőház a Budai Gourmet fesztivált május 30-a és június 1-e között Budapesten, a Millenáris Parkban. Idén a már megszokott sajt, bor és pezsgő kavalkádon is továbbléptek a szervezők, amikor a helyszínre invitáltak neves honi éttermek séfjeit, hogy bemutathassák, vakon ők hogyan képzelik el a magyar konyhaművészet jövőjét.
Tavaly ötvennyolc kiállító itatta a gourmet-kat, tizennégy ország közel ötszáz féle borával és pezsgőjével. Emellett akkor több mint nyolcvanféle sajtot lehetett kóstolni. Ezektől a számoktól pedig a szervezők idén sem akarnak elmaradni.
Ebben az évben a fesztivál kapcsolódik a Reneszánsz Év 2008 eseménysorozathoz. A reneszánszról legtöbbünk egy olyan korszakra asszociál, amely alapjaiban megváltoztatta a művészeteket és az emberek gondolkodásmódját. Tudni kell azonban, hogy nem csak ezeken a területeken hozott fordulatot, hanem a gasztronómia világában is.
Mátyás idejében hazánkban egyre több figyelem terelődött a földi élet örömeire, amelynek alapvető része volt már akkor is az étkezés és az italfogyasztás. Ebben az időszakban a Budát körülvevő vidék volt az egyik legjelentősebb bortermő terület, hiszen ennek fehér boraival szolgálták ki az országba érkező fontos vendégeket. Ekkor még nem a ma megszokott vörösbor-mánia dúlt világszerte, mi is a fehéreket becsültük többre.
Ahogy a mennyiségről a minőségre terelődött a hangsúly a konyhában, úgy számolták fel a korábban megszokott nagyevéseket és nagyivásokat. Annyira lényegessé vált, hogy valóban jó legyen az étel, hogy a király egy-egy fontosabb vendégfogadás előtt személyesen lépett a konyhába, hogy véleményt mondjon a fűszerezésről, vagy előkóstolja kedvenceit.
Ekkortájt született meg az első magyar szakácskönyv-adaptáció is. A recepteket bőség jellemezte, nemhiába egy jó gazdasági helyzetben álló ország főurainak szakácsai írták őket. A korszakra többek között a számtalan mártás volt a jellemző, amelyek gyakran erőteljesen fűszeresek, sőt édesek voltak. Mátyás udvarában terjedt el a zöldségfélék köretként való alkalmazása, a király kedvence a frissen sült hagymaszirom volt.
A cukrászat kezdetei is ebbe a korba vezetnek vissza, kolostorokban készítették az első pereceket, ostyákat. A mézeskalácsipar elterjedése bizonyítja, hogy ekkoriban még a méz volt a legjelentősebb édesítőszer. A tejfeldolgozást, sajtkészítést Franciaföldről és Itáliából származó mesterek tökéletesítették.
Kétségtelen tehát, hogy sok szempontból megújult a konyha-kultúránk abban az időben. A Budai Gourmet szervezői pedig eleget tettek a Reneszánsz Év szlogenjének és újragondolták a mai magyar gasztronómiát. Pontosabban fogalmazva: sok olyan hazai éttermet hívtak meg, akik éppen azon vannak, hogy újragondolják a mai magyar gasztronómiát.
Törekvésükben a Magyar Gasztronómiai Társaság segíti őket, hogy így együtt tág teret nyissanak a magyar ízvilágot újraértelmező törekvéseknek azáltal, hogy egy széles közönséggel ismertetik meg azokat. Ennek keretében a hétvégén lehetőség lesz többek között zsályás citromkompóttal tálalt fogasfilét, újhagymás burgonyafőzelékkel kísért báránynyelvet, lerakott marhapofát vagy malacfül salátát kóstolni.
További részletekről tájékozódhatsz Programajánló rovatunkban.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!