A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Budai Gourmet 2008 - Budapest ízei

Gasztronómiai reneszánsz ma

2008-05-28 | Tóth Adrienn


Ezen a hétvégén negyedik alkalommal rendezi meg a Haris Kereskedőház a Budai Gourmet fesztivált május 30-a és június 1-e között Budapesten, a Millenáris Parkban. Idén a már megszokott sajt, bor és pezsgő kavalkádon is továbbléptek a szervezők, amikor a helyszínre invitáltak neves honi éttermek séfjeit, hogy bemutathassák, vakon ők hogyan képzelik el a magyar konyhaművészet jövőjét.


Tavaly ötvennyolc kiállító itatta a gourmet-kat, tizennégy ország közel ötszáz féle borával és pezsgőjével. Emellett akkor több mint nyolcvanféle sajtot lehetett kóstolni. Ezektől a számoktól pedig a szervezők idén sem akarnak elmaradni.

Ebben az évben a fesztivál kapcsolódik a Reneszánsz Év 2008 eseménysorozathoz. A reneszánszról legtöbbünk egy olyan korszakra asszociál, amely alapjaiban megváltoztatta a művészeteket és az emberek gondolkodásmódját. Tudni kell azonban, hogy nem csak ezeken a területeken hozott fordulatot, hanem a gasztronómia világában is.

Mátyás idejében hazánkban egyre több figyelem terelődött a földi élet örömeire, amelynek alapvető része volt már akkor is az étkezés és az italfogyasztás. Ebben az időszakban a Budát körülvevő vidék volt az egyik legjelentősebb bortermő terület, hiszen ennek fehér boraival szolgálták ki az országba érkező fontos vendégeket. Ekkor még nem a ma megszokott vörösbor-mánia dúlt világszerte, mi is a fehéreket becsültük többre.

Ahogy a mennyiségről a minőségre terelődött a hangsúly a konyhában, úgy számolták fel a korábban megszokott nagyevéseket és nagyivásokat. Annyira lényegessé vált, hogy valóban jó legyen az étel, hogy a király egy-egy fontosabb vendégfogadás előtt személyesen lépett a konyhába, hogy véleményt mondjon a fűszerezésről, vagy előkóstolja kedvenceit.

Ekkortájt született meg az első magyar szakácskönyv-adaptáció is. A recepteket bőség jellemezte, nemhiába egy jó gazdasági helyzetben álló ország főurainak szakácsai írták őket. A korszakra többek között a számtalan mártás volt a jellemző, amelyek gyakran erőteljesen fűszeresek, sőt édesek voltak. Mátyás udvarában terjedt el a zöldségfélék köretként való alkalmazása, a király kedvence a frissen sült hagymaszirom volt.

A cukrászat kezdetei is ebbe a korba vezetnek vissza, kolostorokban készítették az első pereceket, ostyákat. A mézeskalácsipar elterjedése bizonyítja, hogy ekkoriban még a méz volt a legjelentősebb édesítőszer. A tejfeldolgozást, sajtkészítést Franciaföldről és Itáliából származó mesterek tökéletesítették.

Kétségtelen tehát, hogy sok szempontból megújult a konyha-kultúránk abban az időben. A Budai Gourmet szervezői pedig eleget tettek a Reneszánsz Év szlogenjének és újragondolták a mai magyar gasztronómiát. Pontosabban fogalmazva: sok olyan hazai éttermet hívtak meg, akik éppen azon vannak, hogy újragondolják a mai magyar gasztronómiát.

Törekvésükben a Magyar Gasztronómiai Társaság segíti őket, hogy így együtt tág teret nyissanak a magyar ízvilágot újraértelmező törekvéseknek azáltal, hogy egy széles közönséggel ismertetik meg azokat. Ennek keretében a hétvégén lehetőség lesz többek között zsályás citromkompóttal tálalt fogasfilét, újhagymás burgonyafőzelékkel kísért báránynyelvet, lerakott marhapofát vagy malacfül salátát kóstolni.

További részletekről tájékozódhatsz Programajánló rovatunkban.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!